Miego ekspertė įspėjo: vakare pamirškite šiuos užkandžius, jei norite gerai išsimiegoti naktį

Miego ekspertė įspėjo dėl dažnai kramsnojamo užkandžio, kuriuo daugelis mėgsta pasimėgauti po vakarienės, – pasirodo, iš tiesų jis gali sutrukdyti normaliai išsimiegoti visą naktį.

 Tam tikri užkandžiai neleidžia normaliai išsimiegoti naktį.<br> 123rf nuotr.
 Tam tikri užkandžiai neleidžia normaliai išsimiegoti naktį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2023, 8:34 PM

Kai naktį vartotės lovoje, nes negalite užmigti, atrandate daugybę kaltininkų – galbūt imate gailėtis, kad išgėrėte papildomą puodelį kavos pavakare ar kaltinate stresą darbe.

Tačiau viena iš priežasčių, apie kurią veikiausiai net nepagalvojote ieškodami nemigos kaltininkų, yra sūrūs užkandžiai, kuriuos nejučia sukramsnojote žiūrėdami televizorių, žaisdami kompiuteriu ar bendraudami su šeima.

Pasak Jungtinėje Karalystėje dirbančios miego ekspertės Katherine Hall, turinčios daugiau nei 13 metų klinikinės patirties, yra tam tikrų maisto produktų, kurių reikėtų vengti, jeigu norite pagerinti miegą.

Vienas maisto tipas gerokai apsunkina kelią į sapnų karalystę – tai sūrūs užkandžiai, pavyzdžiui, traškučiai, sūdyti riešutai, krekeriai ir kiti panašūs užkandukai.

K. Hall paaiškino: „Kai kalbame su žmonėmis apie jų mitybą ir miegą, dažnai pastebime šią problemą. Kai kurie kenksmingi dalykai, pavyzdžiui, cukraus vartojimas, yra lengvai stebimas, tačiau daugelis net nepajunta, kiek druskos suvartoja su nedideliais užkandžiais.

Tad jeigu negalite užmigti, ilgai vartotės lovoje, druska gali būti problemos priežastis. Valgant daug natrio, organizme susilaiko skysčiai ir padidėja kraujospūdis, todėl suvalgius užkandžių, pavyzdžiui, traškučių ar sūdytų riešutų, organizmui sunku visiškai persijungti į poilsio režimą“.

Dėl to miegas nėra labai gilus, dažnai pabundama, dėl per didelio druskos kiekio maiste tenka dažniau apsilankyti tualete, rašo „Mirror“.

Vietoj to ekspertė rekomenduoja prieš miegą suvalgyti bananą – nors daugumai žmonių bananai asocijuojasi ne su miegu, o su pusryčiais ar energijos teikiančiu užkandžiu prieš treniruotę. Tačiau, anot miego ekspertės, bananas gali padėti lengviau užmigti ir geriau išsimiegoti.

Ji paaiškino: „Bananuose yra ir triptofano – aminorūgšties, kuri skatina melatonino gamybą, ir magnio. Abi šios medžiagos skatina atsipalaidavimą ir gerą miegą, todėl atidėkite traškučius į šalį ir prieš miegą sukramsnokite bananą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.