Būk pasiruošęs „Euro 2020“: E grupėje – didysis Lenkijos ir R. Lewandowskio klausimas bei Ispanijos pokyčiai Apžvalga

Ilgai lauktas ir žadantis gražiausių įvarčių, nuostabių emocijų ir velniškų intrigų – toks išsiilgusius futbolo aistruolius pasitinka Europos čempionatas. Pernai dėl COVID-19 krizės nukeltas „Euro 2020“ turi net 11 šeimininkų miestų, kuriuose jau nuo penktadienio užvirs karščiausios futbolo kovos.

 D grupės komandų lyderiai.<br> lrytas.lt koliažas.
 D grupės komandų lyderiai.<br> lrytas.lt koliažas.
 M.Hamšikas.<br> Scanpix nuotr.
 M.Hamšikas.<br> Scanpix nuotr.
 R.Lewandowskis.<br> ImagoImages/Scanpix nuotr.
 R.Lewandowskis.<br> ImagoImages/Scanpix nuotr.
 R.Olsenas.<br> Scanpix nuotr.
 R.Olsenas.<br> Scanpix nuotr.
 S.Busquetsas.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 S.Busquetsas.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 10, 2021, 11:32 AM, atnaujinta Oct 26, 2021, 11:46 AM

Portalas lrytas.lt skaitytojams siūlo susipažinti su visomis komandomis, kad aistrų sūkuryje sekti įvykius būtų gerokai paprasčiau.

Pateikiame E grupės apžvalgą.

Čia galite skaityti A grupės apžvalgą.

Čia galite skaityti B grupės apžvalgą.

Čia galite skaityti C grupės apžvalgą.

Čia galite skaityti D grupės apžvalgą. 

Ispanija

Atranka. 8 pergalės, 2 lygiosios, 0 pralaimėjimų.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Čempionai (1964, 2008, 2012)

„Euro 2016“. Aštuntfinalis. Pralaimėjo Italijai 0:2.

Treneris. Luisas Enrique, 51 metai

Pagrindinė žvaigždė. Sergio Busquetsas, 32 metai, „Barcelona“

Auksinių laikų išsiilgusi Ispanija atrankoje pateikė labai rimtą paraišką. 2019 metų birželį dėl asmeninių priežasčių pasitraukęs, o vėliau sugrįžęs L.Enrique pataikė nemažai pokyčių, o bene dažniausiai aptarinėjamu sprendimo virto traumų šį sezoną kamuoto 35-erių Madrido „Real“ gynėjo Sergio Ramoso neįtraukimas į sudėtį. Į sudėtį nepateko nė vienas „Real“ ispanas. L.Enrique rinktinė ruošiasi kariauti su atnaujinta rinktine, nors jos pagrindiniu žaidėju išlieka 35-ejų S.Busquetsas, kuriam patikėtas ir kapitono raištis.

Taktinių revoliucijų iš ispanų tikėtis nereikėtų – L.Enrique su malonumu remiasi visus savo kelyje šlavusio stratego Vicente del Bosque stiliumi. Čia gerokai pagelbės greiti ir techniški jaunieji talentai. Sirgaliai tikrai turėtų sekti ir Gerardą Moreno. 29-erių „Sevilla“ puolėjas į rinktinę pateko tik 2019 metais, tačiau jau spėjo pademonstruoti išskirtinio lygio žaidimą. Ir visgi, talentai ir pavardės Ispanijai – dar ne viskas. Komandoje ryškiai veikia permainų vėjai ir naujo kelio paieškos, o tai gali pakišti koją jau atkrintamajame etape.

Švedija

Atranka. 6 pergalės, 3 lygiosios, 1 pralaimėjimas.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Pusfinalis (1992)

„Euro 2016“. Grupių etapas.

Treneris. Janne Anderssonas, 58 metai

Pagrindinė žvaigždė. Robinas Olsenas, 31 metai, „Everton“.

Švedijos futbolo atgimimo architektas J.Anderssonas tęsia savo darbą. 2016 metais rinktinę į savo rankas paėmęs strategas jau leido švedams pabuvoti pasaulio čempionate po 12 metų pertraukos. Švedai tuomet pateko į ketvirtfinalį, o sėkmingas pasirodymas Tautų lygoje tik patvirtina, kad rinktinė dar neišnaudojo savo potencialo. Kurį laiką Švediją drebino žinia apie didžiausios futbolo žvaigždės Zlatano Ibrahimovičiaus norą sugrįžti po paskelbtos karjeros rinktinėje pabaigos, tačiau išskirtinio puolėjo trauma padėjo tašką šioje istorijoje.

J.Anderssonui teko atsisukti į Dejaną Kuluševskį. 21-erių Turino „Juventus“ saugas pasižymi puikia technika ir veržlumu bei gebėjimu kurti. Tačiau didžiausias svoris guls ant Švedijos rinktinės vartininko R.Olseno pečių. „Everton“ klubui išnuomotas vartų sargas pasižymi puikiu žaidimo skaitymu ir jau ne vieną kartą gelbėjo rinktinę, kuri spragų turi kiekvienoje aikštės grandyje.

Lenkija

Atranka. 8 pergalės, 1 lygiosios, 1 pralaimėjimas.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Ketvirtfinalis (2016)

„Euro 2016“. Ketvirtfinalis. Po lygiųjų 1:1 per baudinių seriją nusileido Portugalijai 3:5.

Treneris. Paulo Sousa, 50 metų

Pagrindinė žvaigždė. Robertas Lewandowskis, 32 metai, Miuncheno „Bayern“

Atranką prie Jerzy Brzeczeko įveikusi Lenkija į „Euro 2020“ įžengė su kitu treneriu – 2021 metų sausį vairą perėmė buvęs Portugalijos rinktinės saugas Paulo Sousa. Pastarojo laukia labai rimti iššūkiai, nes abejonių dėl komandos pajėgumo po pasirodymo pasaulio čempionate – nemažai. Lenkija 2018 metų pirmenybėse liko turnyro lentelės dugne.

Šią rinktinę ant savo pečių išnešti teks didžiausiai šalies futbolo žvaigždei R.Lewandowskiui. Įvarčių mašina – užprogramuotas galvos skausmas bet kuriam varžovui. Lenkai turi ir daugiau Europoje pasižymėjusių žaidėjų – „Juventus“ vartininką Wojciechą Szczesny, „Benevento“ gynėją Kamilį Gliką bei Maskvos „Lokomotiv“ saugą Grzegorzą Krychowiaką. Tačiau tam, kad visa tai virstų didesne sėkmės istorija reikia ir magiškos P.Sousa rankos, ir Fortūnos šypsnių.

Slovakija

Atranka. 4 pergalės, 1 lygiosios, 3 pralaimėjimai.

Geriausias pasiekimas Europos čempionate. Aštuntfinalis (2016).

„Euro 2016“. Aštuntfinalis. Pralaimėjo Vokietijai 0:3.

Treneris. Štefanas Tarkovičius, 48 metai

Pagrindinė žvaigždė. Marekas Hamšikas, 33 metai, Gotebergo IFK.

Praėjusių metų gruodį vyriausiuoju treneriu tapęs Š.Tarkovičius spėjo padirbėti dviejų trenerių asistentu, o dabar bandys pakartoti ar netgi pranokti 2016 metų sėkmę, nors toks iššūkis tolygus svajonei. Slovakijai E grupėje paprasčiausiai trūksta talento, technikos ir greičio. Be sėkmės Slovakija tikėtis peržengti pirmąjį etapą negali.

33 metų M.Hamšikas – didžiausia viltis išvengti rimtesnių fiasko. Rezultatyviausio Slovakijos futbolininko žvaigždėtos dienos „Napoli“ klube jau baigėsi, tačiau net ir rungtyniaudamas Švedijoje jis išlieka svarbiausia rinktinės dalimi. Daug darbo turės ir Milanas Skriniaras. Vidurio gynėjas šiemet su Milano „Inter“ triumfavo Italijos „Serie A“ pirmenybėse, tad iš jo tikimasi rimtos sienos prie vartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą