„Danske Bank“ šių metų Lietuvos BVP augimo prognozę sumažino iki 2,1 proc.

Pernai Lietuvos ekonomika augo 1,7 procento.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2016, 10:28 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 1:37 PM

Kitų metų Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) prognozė padidinta nuo 2,7 proc. iki 3,1 procento. Anot banko ekspertų, pagrindinis veiksnys, leisiantis kitąmet šalies ekonomikai augti greičiau, bus atsigaunančios investicijos, teigiama „Danske Bank“ pranešime.

„Lietuvos ekonomika šiemet augo lėčiau nei buvo tikėtasi dėl dviejų priežasčių. Pirmoji – vangios investicijos, kurias nulėmė pasibaigęs 2007-2013 metų ir dar neįsibėgėjęs 2014-2020 metų ES finansinės perspektyvos lėšų panaudojimas. Antroji – neigiamas įmonių atsargų pokytis, kurį nuo praėjusių metų pabaigos rodė ne tik oficialioji statistika, bet ir įmonių apklausos“, – pranešime sakė „Danske Bank“ vyriausiasis Baltijos šalių ekonomistas Rokas Grajauskas.

Tačiau, pasak jo, spalio mėnesį jau buvo užfiksuotas teigiamas įmonių atsargų pokytis, o tai leidžia manyti, kad jų mažinimas jau pasiekė „dugną“. Tuo pat metu įsibėgėja ir ES fondų panaudojimas, pakankamai spartų augimą demonstruoja tiek vietinės kilmės eksportas, tiek ir vidaus vartojimas. Visa tai turėtų lemti, kad metų pabaigoje šalies ūkio plėtra bus spartesnė.

„Kitąmet tikimės spartesnės ekonomikos plėtros. Pagrindinės prielaidos – ir toliau sparčiais tempais augsiantis vidaus vartojimas, taip pat išliekantis lietuviškos produkcijos konkurencingumas užsienio rinkose. Tačiau svarbiausia priežastis turėtų būti po itin vangių 2016-ųjų atsigausiančios investicijos, kurių Lietuvos ekonomikai reikia kaip oro“, – tvirtino R.Grajauskas.

Tačiau atlyginimų augimui artimiausių metų perspektyvoje išsilaikant 6-8 proc. lygyje, o įmonių našumui augant vos keliais procentais per metus, su vis didesnėmis problemomis susidurs pagrindinis Lietuvos ekonomikos variklis – eksportas. Be to, 2018-ieji greičiausiai bus paskutiniai metai, kuomet vis dar augs užimtumas, tačiau augimo tempas jau bus artimas nuliui.

Visa tai neleis ekonomikai įgauti didesnio pagreičio ir dėl to 2018 metais prognozuojamas 3 proc. BVP augimas.

„Žiūrint į perspektyvą, kuri mūsų laukia po 2018-ųjų, neigiamos tendencijos, susijusios su eksporto konkurencingumu bei demografinėmis tendencijomis, tik stiprės, todėl vargu, ar po 2018 metų galime tikėtis greitesnio nei 3 proc. ekonomikos augimo. Ilguoju laikotarpiu ūkio plėtrą lemia našumo augimas, tačiau šiuo metu nematome prielaidų, dėl kurių jis staiga taptų greitesnis“, – sakė R. Grajauskas.

Pernai Lietuvos ekonomika augo 1,7 procento.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.