Palangos savivaldybėje žmonių su negalia balsas negirdimas

Palangos miesto savivaldybėje vyko Neįgaliųjų reikalų tarybos išvažiuojamasis posėdis. Posėdžio tikslas – aptarti žmonėms su negalia aktualius klausimus, apžvelgti jau padarytus darbus ir ateities perspektyvas sprendžiant problemas, susijusias su negalią turinčių žmonių gyvenimu.

Palangos miesto savivaldybė.<br>Aido Makštučio nuotr.
Palangos miesto savivaldybė.<br>Aido Makštučio nuotr.
Palangos miesto savivaldybėje vyko Neįgaliųjų reikalų tarybos posėdis. Jame buvo svarstomos žmonių su negalia problemos.<br>Aido Makštučio nuotr.
Palangos miesto savivaldybėje vyko Neįgaliųjų reikalų tarybos posėdis. Jame buvo svarstomos žmonių su negalia problemos.<br>Aido Makštučio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aidas Makštutis

2015-11-20 14:37, atnaujinta 2018-04-10 10:21

Posėdyje aktualias problemas aptarė Neįgaliųjų reikalų departamento direktorė Asta Kandratavičienė, Lietuvos sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijos valdybos pirmininkė Algė Nariūnienė ir vadovas Vaidotas Nikžentaitis, Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ asociacijos vadovė Dana Migaliova, Lietuvos kurčiųjų draugijos prezidentas Vytautas Pivoras, Palangos žmonių su negalia atstovai, Palangos miesto socialinių paslaugų centro direktorė Daiva Dekontaitė, Palangos miesto savivaldybės administracijos ir Socialinės rūpybos skyriaus atstovės.

Dideli ir maži projektai

Per susitikimą aptartos dvi pagrindinės problemos. Pirmoji ‒ būsto pritaikymas negalią turintiems žmonėms. Pasak Neįgaliųjų reikalų departamento direktorės Astos Kandratavičienės, šiandien Palangoje būsto pritaikymo darbai praktiškai nevyksta. Socialinės rūpybos skyriaus vedėjos Genutės Kavarzienės patikslintais duomenimis, būsto pritaikymo Palangos mieste laukia 4 asmenys. Šis skaičius yra pernelyg mažas savivaldybei, turinčiai beveik 17 tūkst. gyventojų.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Violetos Staskonienės teigimu, Palangos savivaldybė iki šiol nesiima būsto pritaikymų, nes gausu statybos projektų ir trūksta galinčių juos įgyvendinti darbuotojų. Per diskusiją išaiškėjo, kad šiuo metu Palanga yra pertvarkoma iš esmės. Vyksta Palangos stadiono renovacija, todėl mažieji projektai lieka užmiršti. Violeta Staskonienė sakė: „Svarbūs ‒ dideli projektai, tad mažiems nebėra laiko“. Bet ar tikrai, jei mažas, tai nesvarbus?

Į klausimą, kada situacija pasikeis, konkretaus atsakymo nebuvo.

Žmonių su negalia bendruomenė rūsyje

Antroji savivaldybės nesprendžiama ir netgi ignoruojama problema – žmonių su negalia bendruomenių Palangoje patalpos, kurios ne tik nepritaikytos negalią turintiems asmenims, bet ir neatitinka jokių higienos normų. Šiuo metu žmonės su negalia įsikūrę rūsyje. Norint į jį patekti, reikia nusileisti laiptais. Sienos apaugusios pelėsiais ir grybeliu. Patalpos yra nuolatos užpilamos, todėl jose tvyro drėgmės kvapas.

Į klausimą, kada žmonių su negalia bendruomenė gaus kitas patalpas, per posėdį atsakyta nebuvo. Violeta Staskonienė teigė, kad sprendimo nėra. Viskas, ką gali pasiūlyti, – tai patalpos priemiestyje.

Diskutuojant Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ vadovė Dana Migaliova atkreipė dėmesį į Palangos miesto neįgaliųjų reikalų komisiją. Pasak Danos Migaliovos, ši komisija galėtų suvienyti visas Palangos miesto savivaldybės žmonių su negalia organizacijas ir kartu su jomis savivaldybė galėtų pradėti spręsti kylančias problemas.

Palangos miesto savivaldybė iki šiol nesugebėjo rasti bendros kalbos su vienu pažeidžiamiausių socialinių sluoksnių – žmonėmis su negalia. Atrodo, šiandien gražios miesto gatvės ir dideli statybos projektai Palangos miesto savivaldybėje užgožia negalią turinčių žmonių balsą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.