Vilniaus savivaldybėje – dėmesys kurčiųjų poreikiams

Vilniaus miesto savivaldybėje mero pavaduotojas Gintautas Paluckas susitiko su Vilniaus apskrities gestų kalbos vertėjų centro (VAGKV) ir Vilniaus kurčiųjų reabilitacijos centro (Vilniaus KRC) vadovėmis. Buvo tariamasi, kaip pasitelkus gestų kalbos vertimo paslaugas geriau tenkinti kurčiųjų sostinės gyventojų socialinius, kultūrinius, švietimo, informacijos prieinamumo poreikius tiek savivaldybėje, tiek viešuosiuose miesto renginiuose ar virtualioje erdvėje. Tą pačią dieną viešnios turėjo galimybę pirmąkart išbandyti savivaldybėje įdiegtą nuotolinę gestų kalbos vertimo paslaugą.

Vilniaus miesto savivaldybėje buvo tariamasi, kaip informaciją kurtiesiems padaryti pasiekiamą.<br>Nijolės Krasniauskienės nuotr.
Vilniaus miesto savivaldybėje buvo tariamasi, kaip informaciją kurtiesiems padaryti pasiekiamą.<br>Nijolės Krasniauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nijolė Krasniauskienė

May 25, 2016, 2:05 PM, atnaujinta Apr 10, 2018, 10:49 AM

Pagalba gaunant viešąsias paslaugas

Susitikimo dalyviai diskutavo dėl savivaldybėje „vieno langelio“ principu teikiamų paslaugų prieinamumo lietuvių gestų kalba. Kadangi diskusijų būta ir anksčiau, susitarimą pavyko pasiekti greitai. Artimiausiu metu vertimo paslaugas nustatytomis dienomis ir laiku pradės teikti VAGKV gestų kalbos vertėjai. Jie kurčiųjų lauks aptarnavimo salėje.

Kol derinamos susitarimo detalės, negirdintiems sostinės gyventojams pasiūlyta laikina išeitis – nuotolinė gestų kalbos vertimo paslauga. Kurčiam ar neprigirdinčiam asmeniui reikės prieiti prie langelio, kuriame teikiama informacija, ir parodyti arba parašyti, kad turi klausos negalią. Tuomet savivaldybės darbuotojas skambins į vertėjų centrą. Vos tik budintis vertėjas atsilieps, bendravimas su kurčiuoju vyks gestų kalba. Į kurčią asmenį atkreiptame monitoriaus ekrane visa informacija bus rodoma gestais, o savivaldybės darbuotojas ausinėse girdės vertėjo balsą.

Vilniaus KRC direktorė I. Minkevičienė ir vertėjų centro direktorė D. Dragūnienė, tądien išbandžiusios nuotolinę gestų kalbos vertimo paslaugą, nenusivylė. Buvo interneto ryšio trukdžių, bet bendravimui tai didelės įtakos neturėjo. Nuo šiol nuotolinė vertimo paslauga savivaldybėje prieinama visiems kurtiesiems vilniečiams.

Planuojama versti ir per renginius

Vilniaus kurčiųjų bendruomenė vis aktyviau įsitraukia į visuomeninį ir kultūrinį miesto gyvenimą. Natūralu, kad didėja poreikis dalyvauti viešuosiuose renginiuose ir šventėse, gauti kokybišką vertimo paslaugą. Mero pavaduotojas G. Paluckas atskleidė, kad savivaldybės darbuotojai šį klausimą jau svarstė. Numatyta Vilniaus KRC ir vertėjų centrui iš anksto teikti svarbesnių miesto renginių kalendorių – taip kurtieji laiku gautų juos dominančią informaciją, didėtų jų įtrauktis renginiuose.

Susitikimo dalyviai sutarė, kad pirmiausia į gestų kalbą bus verčiamos mieste švenčiamos valstybinės šventės. Vilniaus KRC direktorė I. Minkevičienė ragino miesto vadovus geriau renginiuose išnaudoti šiuolaikines technologijas – LED švieslentes ir monitorius, kuriuose informacija galėtų būti pateikiama raštu.

Didins informacijos prieinamumą

Pasak vertėjų centro direktorės D. Dragūnienės, kurtieji noriai lankosi savivaldybės interneto tinklalapyje vilnius.lt. Dėl dedamos filmuotos vaizdo medžiagos juos ypač domina rubrika „Vaizdo naujienos“. Esą reikia, kad rubrikos informacija būtų prieinama gestų kalba. G. Paluckas savivaldybės vardu žadėjo apsvarstyti galimybę atrinkti išliekamąją vertę turinčią vaizdo medžiagą ir pateikti ją versti vertėjų centrui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.