Izraelio rūpestis neįgaliaisiais – pavyzdys Lietuvai

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ vadovė Dana Migaliova kartu su Vaiko raidos centro vadove dr. Jovita Petrulyte ir kitais specialistais iš Lietuvos lankėsi Izraelyje. Lietuvos atstovai į Izraelį vyko susipažinti su darbo metodais ir priemonėmis, kuriuos užsienio specialistai taiko dirbdami su autizmo spektro sutrikimų turinčiais žmonėmis.

Lietuvos atstovai į Izraelį vyko susipažinti su darbo metodais ir priemonėmis, kuriuos užsienio specialistai taiko dirbdami su autizmo spektro sutrikimų turinčiais žmonėmis.<br>VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų archyvo nuotr.
Lietuvos atstovai į Izraelį vyko susipažinti su darbo metodais ir priemonėmis, kuriuos užsienio specialistai taiko dirbdami su autizmo spektro sutrikimų turinčiais žmonėmis.<br>VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aidas Gudavičius

Dec 21, 2016, 3:40 PM, atnaujinta Apr 10, 2018, 9:52 AM

Izraelyje svarbiausia dėmesys žmogui

Svečiai iš Lietuvos Izraelyje apsilankė sveikatos priežiūros, ikimokyklinio ugdymo įstaigose, integruotoje ir specialiojoje mokykloje, grupinio gyvenimo namuose ir kitas socialines paslaugas teikiančiose įstaigose. Per visą kelionę specialistai tarpusavyje noriai dalijosi patirtimi, diskutavo ir Lietuvai, ir Izraeliui aktualiais tarpdisciplininės, tarpžinybinės pagalbos organizavimo, autizmo spektro sutrikimų turinčių vaikų integravimo į švietimo įstaigas ir visuomenę klausimais.

Dalydamasi įspūdžiais „Vilties“ vadovė Dana Migaliova pirmiausia akcentuoja didžiulį dėmesį, kurį Izraelis skiria negalią turinčiam žmogui: „Izraelyje ypatingas dėmesys skiriamas tiems, kuriems reikia daugiausia pagalbos. Visa valstybės susisiekimo infrastruktūra pritaikyta neįgaliųjų, pagyvenusių žmonių ir mamų su mažais vaikais poreikiams. Patogiai galima naudotis tiek viešuoju transportu, tiek viešosiomis erdvėmis.“ Lietuvai dar reikia daug kur pasitempti, kad prilygtų Izraeliui ir pasirinktų panašų viešųjų erdvių pritaikymo modelį žmonėms su negalia.

Žmonėms su negalia pritaikyta švietimo sistema

D. Migaliova pastebi, kad Izraelyje puikiai organizuojama pagalba šeimai, auginančiai vaiką su negalia. „Izraelyje, kai vaikui diagnozuojamas sutrikimas, šeima ir vaikas patenka į specialistų komandos rankas, gauna visą būtiną pagalbą. Vaikai gali lankyti ikimokyklines ir mokyklines įstaigas. Sutrikusios raidos vaikai nuo trejų iki dvylikos metų kiekvieną savaitę gauna papildomai 14 valandų įvairių gydomųjų ir pedagoginių užsiėmimų, o paaugliams nuo 12 iki 18 metų per savaitę skiriama 12 valandų įvairių papildomų užsiėmimų. Efektyvi ir pritaikyta švietimo sistema užtikrina gerus rezultatus ir sudaro galimybes jau suaugusiam žmogui dalyvauti bendruomenės gyvenime, lankyti centrus, gyventi grupinio gyvenimo namuose.“

Pasak D. Migaliovos, Izraelyje, kaip ir Lietuvoje, egzistuoja specialiosios mokyklos, kuriose vaikams su negalia vyksta individualūs užsiėmimai, pradedant socialinių įgūdžių ugdymu, baigiant akademinėmis žiniomis.

Atsižvelgiant į poreikius vaikams skiriami asmeniniai asistentai, su jais dirba daug specialiųjų pedagogų. Mokykloje jaukią atmosferą kuria daugybė gyvūnėlių.

Visgi nors sąlygos specialiosiose mokyklose tikrai geros, tai nereiškia, kad Izraelyje didžioji dalis vaikų su autizmo spektro sutrikimais mokosi būtent jose. Izraelyje puikiai išvystytas integruotas ugdymas. Bendrojo lavinimo mokyklose yra atskiros klasės, kuriose mokosi vaikai, turintys raidos ir elgesio sutrikimų. Priešingai nei Lietuvoje, kiekvienas vaikas Izraelyje, kuris mokosi bendrojoje klasėje, turi asmeninį asistentą. Asistentais mokyklose dirba samdomi darbuotojai arba alternatyviąją karo tarnybą atliekantys jaunuoliai.

Nevyriausybinės organizacijos atlieka svarbų vaidmenį

Izraelyje D. Migaliovai didžiausią įspūdį paliko nevyriausybinio sektoriaus vaidmuo formuojant šalies socialinę politiką. „Nevyriausybinė tėvų organizacija ALUT įsikūrusi 1974 metais ir šiandien veikia visoje šalyje. Organizacija finansuojama iš valstybės biudžeto ir iš gautos paramos lėšų. Izraelis patikėjo tėvais, kaip pačiais geriausiais ekspertais, taigi skiria lėšų papildomoms ugdymo ir užimtumo programoms, paramos šeimai tarnyboms, teisinėms konsultacijos, moksliniams tyrimams ir kitai būtinajai veiklai. Nevyriausybinė tėvų organizacija ALUT, matydama ir žinodama realius sutrikusios raidos, autizmo negalios ir mišrius vaikų bei suaugusiųjų sutrikimus, jų tėvų arba globėjų poreikius, šiandien gali užsakyti mokslo tyrimus, naujas ugdymo metodikas, stiprinti ir plėsti socialines paslaugas, organizuoti individualią pagalbą tėvams. Toks pasitikėjimas negalios srityje dirbančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis rodo Izraelio ir visos visuomenės brandą bei gebėjimą dalytis atsakomybe.“

„Vilties“ vadovė D. Migaliova tikina, kad Izraelis gali būti sektinas pavyzdys Lietuvai. Iš šios šalies galima pasimokyti, kaip reikia organizuoti bei teikti įtraukiojo švietimo ir ugdymo paslaugas bendrojo lavinimo mokyklose, t. y. kurti mažus pagalbos ir išteklių centrus pačiose mokyklose, užtikrinti su švietimu susijusių paslaugų teikimą, aktyvų ir tiesioginį tėvų, auginančių autizmo spektro sutrikimų turinčius vaikus, dalyvavimą kuriant ir administruojant įvairias paslaugas negalią turintiems vaikams, suaugusiesiems bei jų šeimoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.