Duris atvėrė neįgaliesiems pritaikyta Rokiškio autobusų stotis

Lietuvoje vis dar tebėra daugybė viešosios paskirties pastatų, kurie nepritaikyti žmonėms su negalia. Ne išimtis – ir autobusų stotys. Senieji sovietmečiu statyti pastatai projektuoti taip, tarsi žmonių neįgaliųjų vežimėliuose apskritai nebūtų. Pritaikymas numatytas įstatymuose

Naujoji Rokiškio autobusų stotis projektuota taip, kad žmonės su negalia galėtų be kliūčių patekti į pastatą.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Naujoji Rokiškio autobusų stotis projektuota taip, kad žmonės su negalia galėtų be kliūčių patekti į pastatą.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Autobusų stotį projektavusi ir stačiusi bendrovė sutvarkė aplinkines gatves taip, kad žmonėms su negalia nekiltų nepatogumų.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Autobusų stotį projektavusi ir stačiusi bendrovė sutvarkė aplinkines gatves taip, kad žmonėms su negalia nekiltų nepatogumų.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Neįgaliojo vežimėlyje sėdinti Janina nauju autobusų stoties pastatu patenkinta.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Neįgaliojo vežimėlyje sėdinti Janina nauju autobusų stoties pastatu patenkinta.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lina Jakubauskienė

Jul 15, 2015, 12:39 PM, atnaujinta Apr 10, 2018, 9:33 AM

Naujai pastatytose autobusų stotyse situacija kur kas geresnė. Įrengdami pastatus bei tvarkydami infrastruktūrą, autobusų stotis valdančių įmonių vadovai stengiasi, kad statiniai būtų kiek įmanoma labiau pritaikyti specialiųjų poreikių turintiems žmonėms.

2013-ųjų kovą įsigaliojo Europos Sąjungos reglamentas dėl miesto ir tolimojo susisiekimo autobusų keleivių teisių. Jame numatytos nediskriminacinės sąlygos žmonėms su negalia ir riboto judrumo asmenims. Žmonės, turintys bet kokią negalią, turi teisę pretenduoti į nemokamą pagalbą tiek autobusų stotyse, tiek miesto bei tolimojo susisiekimo autobusuose. Be to, keleiviams su negalia vežėjai privalo pateikti tinkamą ir prieinamą informaciją prieš kelionę ir per ją, taip pat bendrąją informaciją apie jų teises autobusų stotyse ir internete.

Reglamente taip pat nurodoma, kaip turėtų būti sutvarkyta autobusų stočių infrastruktūra, kad žmonės su negalia galėtų be kliūčių patekti į pastatą ir gauti ten kvalifikuotą iš anksto apmokytų darbuotojų pagalbą.

Rokiškio stotis – patogi ir žmonėms su negalia

„Dar projektuodami naująją autobusų stotį, pagalvojome apie tai, kad infrastruktūra būtų pritaikyta ir keleiviams su negalia. Stengėmės pastatą ir jo aplinką sutvarkyti taip, kad į stotį atvykstantys specialiųjų poreikių turintys žmonės patirtų kiek įmanoma mažiau nepatogumų“, ‒ sako UAB „Rokiškio autobusų parkas“ direktorius Valentinas Repčys.

Autobusų stotį projektavusi ir stačiusi bendrovė per devynis mėnesius ne tik vietoj senosios stoties pastatė visai naują statinį, bet ir sutvarkė aplinkines gatves taip, kad žmonėms su negalia nekiltų nepatogumų. Įrengtos iškiliosios pėsčiųjų perėjos, saugumo salelės, infrastruktūra pritaikyta specialiųjų poreikių turintiems žmonėms.

Nuo šaligatvio stoties link veda ryškia spalva nudažyta liečiamoji įspėjamoji linija. Ji užtektinai kieta ir grubi, kad žmogus su regėjimo negalia galėtų ją pajusti, bet nesukelia sunkumų pėstiesiems ir vežimėliais judantiems žmonėms. Dalis teritorijos išklota ryškiaspalvėmis plytelėmis, kad stotyje galėtų orientuotis silpnaregiai. Be to, šaligatviuose, besidriekiančiuose stoties pastato link, nėra laiptelių ar aukštų bortelių, tad į ją patekti nesudėtinga ir sunkiai vaikštantiesiems ar žmonėms su vežimėliais. Naujojoje Rokiškio autobusų stotyje įrengtos aiškios ir gerai matomos rodyklės, kiti ženklai, padedantys orientuotis specialiųjų poreikių turintiems žmonėms.

Tvarkaraščiai – ryškūs, gerai matomi. Įrengti patogūs bei stilingi suoliukai autobuso laukiantiems keleiviams. Bilietų pirkimo vieta yra tokio aukščio, kad ją nesunkiai galėtų pasiekti vežimėlyje sėdintis žmogus. Stoties teritorijoje – visos neįgaliesiems reikalingos įvažos bei žymos.

Automobilių stovėjimo aikštelėje pagal visus europinio reglamento reikalavimus įrengtos specialios vietos žmonių su negalia transporto priemonėms pasistatyti.

Tačiau, pasak V.Repčio, svarbiausia – ne infrastruktūra. Svarbu, kad visi, dirbantieji stotyje, pasitiktų žmogų su negalia kaip svečią, žinotų, kaip jam pagelbėti. „Dirbantieji stotyje apmokyti, kaip elgtis atvykus tokiam keleiviui, jie žino, kokios pagalbos reikia vieną ar kitą negalią turinčiam žmogui. Mums labai svarbu, kad kiekvienas į stotį atėjęs žmogus jaustųsi jaukiai bei patogiai“, ‒ sako V.Repčys.

Deja, nors stoties infrastruktūra žmonėms su negalia pritaikyta, bet vežti tokius keleivius pritaikytų autobusų Lietuvoje kol kas nėra.

„Būtų gerai, jei judėjimo negalią turintis žmogus iš anksto praneštų, kada norės keliauti autobusu iš mūsų stoties. Tuomet galėtume pasirūpinti, kad jis gautų visą reikalingą pagalbą – būtų įkeltas į autobusą, pasirūpinta vežimėliu...“ ‒ sako V.Repčys.

Žmonės su negalia patenkinti

Tačiau tai, ką sako įmonės vadovas, tėra teoriniai samprotavimai. Ar naujoji Rokiškio autobusų stotis iš tiesų tinkama specialiųjų poreikių turintiems žmonėms, gali pasakyti tik jie patys.

Tarp susirinkusių į stoties atidarymą svečių – mergina su neįgaliojo vežimėliu. Proga pasmalsauti – kaip ji jaučiasi naujai pastatytoje bei įrengtoje autobusų stotyje, ar nekilo problemų patenkant į teritoriją, ar patogu po ją važinėti?

„Išsyk matyti, kad naujoji stotis pritaikyta judėti neįgaliųjų vežimėliais. Kol kas dar neišbandėm visų galimybių – atvykome į stoties atidarymą pasižmonėti, pasiklausyti „Jonio“, Romo Dambrausko dainų. Tiesą sakant, iki šiol neteko naudotis miesto autobusų stoties paslaugomis – senoji Rokiškio autobusų stotis žmonėms su negalia buvo visai nepritaikyta. Be to, problema ir autobusai, kurie taip pat visai nepritaikyti žmonėms su negalia. Prireikus kur nors nuvažiuoti, vykstame nuosavu automobiliu“, ‒ aiškina vežimėlyje sėdinti Janina.

Jai antrina ir merginą atlydėjusi mama. „Stotis moderni, graži. Teritorija gražiai sutvarkyta. Patogu tai, kad nėra aukštesnių bortelių, nereikia kelti vežimėlio, ratai lengvai įveikia nedideles kliūtis. Visada malonu, kai statant naujus pastatus pagalvojama ir apie tuos, kurie turi specialiųjų poreikių“, ‒ kalba moteris.

Beje, atiduodant naująją Rokiškio autobusų stotį eksploatuoti, priėmimo komisijoje buvo ir žmonių su negalia atstovas. Statybininkai, atsižvelgdami į jo pastabas, čia pat ištaisė pastebėtus nežymius trūkumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.