Iš užsienio – būsto pritaikymo idėjos kurtiesiems

„Jenile“ – meilės prisipažinimas

„Jenile“ produkcija – skirta kurčiųjų būstui pritaikyti.<br>Nijolės Krasniauskienės nuotr.
„Jenile“ produkcija – skirta kurčiųjų būstui pritaikyti.<br>Nijolės Krasniauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nijolė Krasniauskienė

Nov 12, 2015, 9:27 AM, atnaujinta Apr 10, 2018, 9:36 AM

Lietuvoje rinkos savo gaminiams ieškojęs kurčias prancūzų verslininkas Hassen Chaieb ką tik aplankė Vilnių. Prieš 2,5 metų įmonę „Jenile“ Paryžiuje įkūręs ir po Prancūzijos sostinę dar 5 filialus išbarstęs savininkas žino, ko reikia kurtiesiems. Faktiškai visa įmonės produkcija yra skirta kurčiųjų būstui pritaikyti. Lietuviai pripažino, kad prancūzo pristatyta elektroninė įranga jų sąmonėje sukėlė perversmą. Štai, pasirodo, ko iki šiol trūko, kad jų privatus gyvenimas būtų patogesnis ir keltų mažiau streso. Svečio pasiūlymas taip sužavėjo, kad bendruomenės atstovai kartu su užsieniečiu net beldėsi į Techninės pagalbos neįgaliesiems centro duris.

Bendrovė – jauna, bet pamažu pagreitį įgaunanti įmonė. Jos gaminius perka Honkongas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Slovakija. Tad gal jų pavyzdžiu paseks ir Lietuva?

Žodyje „Jenile“ – H.Chaieb meilės prisipažinimas savo vaikams. Kartu sudėtos pirmosios dvi jų vardų raidės davė pavadinimą modernių technologijų bendrovei.

Šviečiančio kubo vilionė

Firmos produkcija inovacijomis laiko gal ir nelenkia. Greičiau intriguoja kita kuo – „jautriu“ prisitaikymu prie kliento poreikių ir naudojimo paprastumu. Potencialų pirkėją vizualiai traukia į visas kuriamas elektronines sistemas integruotas permatomas kubas. Šis dekoraciją primenantis imtuvas atlieka labai svarbią funkciją. Sureagavęs į dirgiklį ir pradėjęs skleisti vieną iš trijų galimų spalvą, šeimininkams jis be žodžių siunčia žinią. Tėveliams, žiūrintiems televizorių ar jaukiai susėdusiems prie arbatos puodelio, – apie kitame kambaryje pabudusį ir verkiantį kūdikį jis praneša žalia spalva („auklė“).

Tokia pat spalva kubas reaguoja į kitoje patalpoje esančio asmens, pvz., ligonio, kvietimą prie savęs turimu valdymo pulteliu. Nieko neįtariantiems namiškiams apie pavojų – dujų nuotėkį virtuvėje, staiga palėpėje kilusį gaisrą ar vonios kambaryje trūkusį nuotekų vamzdį – skelbia raudonais blyksniais.Signalą apie SMS, atkeliavusią į mobilųjį telefoną, ar pranešimą apie svečius, jau nekantriai trypčiojančius už laukujų durų, rodytuvas perduoda mėlynais žybsniais.

Kubas sumanytas taip, kad kliento pageidavimu bendrovė už papildomą mokestį į daugumą komplektų gali įdėti elektroninį komponentą, skleidžiantį vibraciją ir garsą. Šių funkcijų stiprumą reguliuoja pats asmuo. Virpesius skleidžiantį prietaisą galima prisitvirtinti prie drabužių, laikyti po pagalve. Prietaisai nebijo būti sutrenkti. Štai dėl ko skelbiama, kad „Jenile“ elektroniniai sprendimai yra universalūs: tinka ne tik kurtiesiems ir neprigirdintiesiems, bet iš dalies – ir neregiams.

H.Chaieb lietuviams pirkėjams pasiūlė komplektą: mobiliojo telefono dėklą, iškvietimo pultą ir su visais prietaisais „susikalbantį“ kubą. Šio“trio“ kaina svečio tėvynėje – apie 400 eurų. Pirmo apsilankymo Lietuvoje proga H.Chaieb kurčiųjų bendruomenės nariams, perkantiems komplektą tiesiai iš gamintojo, taikė nemažą nuolaidą.

Lietuviai išskyrė mobiliojo telefono laikiklį. Jokia paslaptis, kad ilgai prie kūno glausti mobilųjį telefoną nėra saugu. Tačiau vos tik kurčias asmuo telefoną pasideda atokiau, periodiškai turi vaikščioti ir žvilgčioti į ekraną – nėra kito būdo būti informuotam. „Jenile“ pasiūlė išeitį. Į laikiklio lizdą (siųstuvas) įstatytą telefoną dabar galima palikti net kitame namo aukšte. Užtenka priešais save turėti kubą (imtuvą) ir nereikės jaudintis. Į visus firmos gaminių komplektus integruotas kubas signalus gaudo maždaug 100 m spinduliu.

Prancūzo pagamintų prietaisų asortimentas yra daug gausesnis: tai ir įspėjimo sistema apie po namus vaikštančius pašalinius, paliktas praviras duris; vartų skambutis.

„Jenile“ prietaisai yra belaidžiai. Daugumą jų įkrauti užtenka kartą per mėnesį. Kurtiesiems patiko prietaisų išvaizda: jie kompaktiški ir išties estetiški. Vis dėlto labiausiai bendruomenę sužavėjo, kad visus šiuos gerus dalykus sugalvojo ir įgyvendino kurčias asmuo.

Lietuvius stabdo teisės aktai

Susitikimas Techninės pagalbos neįgaliesiems centre (TPNC) nedavė laukiamų rezultatų. Centro direktorė I. Ogurcova pakartojo, kad visos kompensuojamosios priemonės yra perkamos vadovaujantis Socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu patvirtintu Neįgaliųjų aprūpinimo techninės pagalbos priemonių ir šių priemonių įsigijimo išlaidų kompensavimo tvarkos aprašu. Tų priemonių, kurios nenumatytos apraše, centras pirkti negali. Lietuviai iš prancūzo verslininko siūlomo asortimento gali tikėtis įsigyti nebent vibruojančių žadintuvų, garso rodytuvų („auklės“), signalinių durų įtaisų ir signalų rodytuvų (durų skambučiai). Telefonų laikiklių, iškvietimo prie ligonio pultų, signalinių durų įtaisų su vaizdo kameromis, priešgaisrinių sistemų ir kitų „Jenile“ pasiūlymų lietuviškame sąraše nėra.

Kaip informavo TPNC, 2015 m. gruodį planuojama viešųjų pirkimų būdu įsigyti 70 „auklių“ ir 70 durų skambučių. Per oficialų savo atstovą Lietuvoje konkurse dalyvauti gali ir „Jenile“. Kitas dalykas – šansai konkursą laimėti. Juk techninės pagalbos priemonės Lietuvoje įprastai perkamos vadovaujantis mažiausios kainos kriterijumi. O prancūzo bendrovės produkcija nėra pigi.

Kelias patogesnio gyvenimo link nebus lengvas

Susidomėję prancūzo siūlomomis elektroninėmis priemonėmis kurčiųjų bendruomenės nariai nepaiso barjerų ir viltingai dairosi į Lietuvos kurčiųjų draugijos (LKD) vadovus.

Tad neatmetama, kad LKD kreipsis į SADM dėl kompensuojamosios technikos sąrašo kurtiesiems išplėtimo. Tokiu atveju tektų atitinkamas žinybas įtikinti keisti būsto pritaikymo žmonėms su negalia teisės aktus ir, vadovaujantis naujai įtvirtintomis nuostatomis, išplėsti klausos techninės pagalbos priemonių sąrašą.

Žinoma, tokia užduotis – ne vienos dienos darbas. Kita vertus, kai sužinai, kad galima gyventi patogiau, gyventi kaip anksčiau tiesiog nebegali. Juk dar ne taip seniai išmanieji mobilieji telefonai, kaip kompensuojamoji priemonė kurtiesiems, irgi buvo laikomi prabanga, kol galų gale tapo norma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.