Mažeikiuose žmonėms su negalia pritaikytas turistinis autobusas

Mažeikiuose pastaruoju metu atsiranda vis daugiau objektų, pritaikytų žmonėms, turintiems įvairias negalias. Pastaroji naujiena – miesto vežėjų pristatytas naujutėlis, žmonėms su judėjimo negalia pritaikytas turistinis autobusas. Tai – pirmoji tarpmiestinėms kelionėms skirta transporto priemonė Lietuvoje, kurioje sumontuotas specialus keltuvas. Be to, žmonėms su negalia pritaikyta ir neseniai atnaujinta miesto autobusų stotis.

Mažeikiuose žmonėms su judėjimo negalia pritaikytas turistinis autobusas.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Mažeikiuose žmonėms su judėjimo negalia pritaikytas turistinis autobusas.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Žmogų neįgaliojo vežimėlyje į transporto priemonės saloną bus galima įkelti paspaudus vos keletą mygtukų specialiai sumontuotame pultelyje.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Žmogų neįgaliojo vežimėlyje į transporto priemonės saloną bus galima įkelti paspaudus vos keletą mygtukų specialiai sumontuotame pultelyje.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Tai – pirmoji tarpmiestinėms kelionėms skirta transporto priemonė Lietuvoje, kurioje sumontuotas specialus keltuvas.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Tai – pirmoji tarpmiestinėms kelionėms skirta transporto priemonė Lietuvoje, kurioje sumontuotas specialus keltuvas.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Nuo autobuso sustojimo vietos iki pastato veda iškilus takelis, skirtas žmonėms su regos negalia.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Nuo autobuso sustojimo vietos iki pastato veda iškilus takelis, skirtas žmonėms su regos negalia.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lina Jakubauskienė

Aug 20, 2016, 8:00 AM, atnaujinta Apr 10, 2018, 9:43 AM

Pritaiko visą naująją infrastruktūrą

Pasak Mažeikių rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjo Alfonso Žiulpos, Mažeikiuose žmonėms su negalia pritaikoma visa naujai kuriama infrastruktūra. „Visus projektus deriname su neįgaliųjų organizacijomis, jų atstovai dalyvauja priimant statomus ar atnaujinamus pastatus. Visi projektai, vykdyti per pastaruosius penkerius metus, įgyvendinti atsižvelgiant į žmonių su įvairiomis negaliomis poreikius.“

Jo teigimu, per šį laikotarpį Mažeikiuose įrengta ne viena dešimtis specialių neįgaliesiems skirtų liftų, įvažų prie namų, kuriuose gyvena negalią turintys žmonės, stovėjimo aikštelėse sumontuoti specialūs ženklai.

Mažeikiuose veikia ne viena neįgalius žmones vienijanti organizacija. Aktyviausios jų – sutrikusios psichikos žmonių globos bendrija „Gyvenimo spalvos“, VšĮ Mažeikių bendruomenės centras, sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Mažeikių viltis“.

Rajone nemažai nuveikta plečiant bendruomeninių paslaugų neįgaliesiems tinklą. „Nuo 2012-ųjų įgyvendinamas Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektas. 80 proc. lėšų jam įgyvendinti skirta iš valstybės biudžeto. Už rajono savivaldybės biudžeto lėšas perkame bendrąsias socialines paslaugas iš Mažeikių bendruomenės centro, kur įgyvendinamas projektas „Ištiesk pagalbos ranką“, iš sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Mažeikių viltis“, kur įgyvendinama Paramos šeimai centro programa, ir iš VšĮ „Vilties erdvė“, įgyvendinančios projektą „Mes esame Mažeikių bendruomenės dalis“, – aiškina Mažeikių rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Jolanta Kekytė.

Neįgaliesiems Mažeikių rajone teikiamos įvairios paslaugos: socialinės pagalbos, asmeninio asistento, pavėžėjimo specialiu transportu ir kitos. Pastaruoju metu įgyvendinami psichologinės pagalbos, neįgalaus jaunimo integracijos į mokyklos bendruomenę, liaudies amatų pristatymo projektai. Žmonėms su negalia siūloma įvairi užimtumo veikla.

Šiek tiek daugiau nei prieš metus Mažeikiuose duris atvėrė grupinio gyvenimo namai „Vilties erdvė“, skirti žmonėms, turintiems intelekto negalią.

Mažeikių rajono savivaldybė aktyviai dalyvauja būsto pritaikymo žmonėms su negalia programoje. 2014-aisiais ir 2015-aisiais rajono neįgaliesiems pritaikyta po vienuolika būstų. J. Kekytė džiaugiasi, kad Mažeikių rajono savivaldybė jau nuo 2013-ųjų neįgaliųjų reikmėms skiria tiek lėšų, kiek jų numatyta biudžete.

Naujas autobusas – patogesnėms kelionėms

Rajono neįgaliaisiais rūpinasi ir Mažeikių rajono vežėjai. Atnaujindami miesto autobusų stotį, jie visą infrastruktūrą pritaikė neįgaliųjų poreikiams. Stoties teritorijoje ir pastate nėra bortelių, o nuo autobuso sustojimo vietos iki pastato veda iškilus takelis, skirtas žmonėms su regos negalia. Bilietų kasos, smulkių siuntų terminalai įrengti taip, kad jas pasiekti galėtų ir neįgaliojo vežimėlyje sėdintis žmogus.

„Neįgaliesiems pritaikyta pastatų infrastruktūra, transporto priemonės jau tampa būtinybe. Aplinkos pritaikymo tvarką šiems žmonėms reglamentuoja Europos Sąjungos direktyvos, kurių visi privalome laikytis“, – sako Mažeikių autobusų parko direktorius Arvydas Šemeta.

Mažeikiškiai prieš keletą metų bene pirmieji Lietuvoje jau buvo įsigiję pavažinėtą „Bova“ autobusą su neįgaliojo vežimėlių keltuvu. Deja, autobusas jau paseno, jis „nurašytas“. „Žinome, kad Lietuvoje tokių transporto priemonių poreikis – didelis. Žmonės su judėjimo negalia taip pat nori keliauti. Į autobusą, kuriame nėra specialaus keltuvo, iki šiol neįgalųjį vairuotojas turėdavo įnešti ant rankų. Dabar žmogų neįgaliojo vežimėlyje į transporto priemonės saloną bus galima įkelti paspaudus vos keletą mygtukų specialiai sumontuotame pultelyje“, – kalba A.Šemeta.

Olandišką autobusą „VDL Futura“ mažeikiškiams pardavusios oficialios „VDL Bus“ atstovės Lietuvoje bendrovės „BTS Vilnius“ vadovas Jonas Žukas čia pat parodo, kaip naudotis keltuvu. Paspaudus mygtuką, keltuvas „išvažiuoja“ iš po autobuso laiptelių, jis išskleidžiamas, atlenkiami ranktūriai ir ant platformos jau gali užvažiuoti neįgaliojo vežimėlis. Salono viduryje dvi sėdynių eilės lengvai išmontuojamos, atsiradusioje erdvėje tvirtinamas vežimėlis. „Džiaugiamės, kad Mažeikių vežėjai nepagailėjo lėšų būtent tokiam autobusui įsigyti. Jis – ne tik modernus, dailaus dizaino, ekonomiškas, su visomis šiuolaikinėmis saugumo ir komforto sistemomis. Labai svarbu ir tai, kad transporto priemonė pritaikyta judėjimo negalią turintiems žmonėms“, – sako J.Žukas.

Pasak į naujojo autobuso pristatymą atvykusio Mažeikiuose rinkto Seimo nario Kęstučio Bartkevičiaus, transporto priemonė galėtų vežti ne tik Lietuvos žmones, bet ir į Klaipėdos jūrų uostą kruiziniais laivais atvykstančius turistus. „Nauji, modernūs, žmonėms su negalia pritaikyti autobusai ne tik patrauklūs užsienio turistams – jie puikiai reprezentuoja Lietuvą“, – teigia K.Bartkevičius.

Teiks daugiau paslaugų

Naujasis autobusas veš keleivius iš Mažeikių į didžiuosius šalies miestus – Vilnių, Kauną, Klaipėdą. Be to, jį bus galima išsinuomoti užsakomosioms kelionėms.

Artimiausiu metu Mažeikiuose neįgaliesiems žadama teikti dar daugiau įvairių paslaugų. Pasak J.Kekytės, nuo šių metų spalio mėnesio bus pradėtas įgyvendinti integralios pagalbos (dienos socialinės globos ir slaugos) asmens namuose projektas. „Tai – kompleksinės paslaugos namuose. Jos bus teikiamos negalią turintiems žmonėms, kuriems reikia nuolatinės specialistų priežiūros. Šią paslaugą rajone teiks Mažeikių rajono socialinių paslaugų tarnyba“, – sako J.Kekytė.

Pasak jos, žadama toliau tęsti ir būstų pritaikymo darbus. „Jau paskelbtas viešasis konkursas liftų priežiūros ir remonto darbams pradėti. Dabar eilėje dėl būsto pritaikymo laukia septyniolika asmenų, šiuo metu darbai vyksta trijuose būstuose. Be to, sudaromos sąmatos kitų būstų pritaikymo darbams. Neįgaliųjų poreikiams šiemet numatoma pritaikyti ne mažiau būstų nei praėjusiais metais.“

Liepos mėnesio viduryje Mažeikiuose pradėtas tiesti pėsčiųjų viadukas per geležinkelį. Jis taip pat bus pritaikytas žmonėms su negalia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.