Centras, buriantis bendruomenę

Vilniuje, Skroblų gatvėje, veikiantis Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras (VBSPC) seniai yra tapęs regėjimo negalią turinčių žmonių ir visos Vilkpėdės bendruomenės traukos centru. Nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro čia muzikuojama, mezgama, mokomasi dirbti kompiuteriu ar išmaniuoju telefonu, vyksta įvairios kitos veiklos.

Kanklių ansamblis „Kamanės“.<br>Algimanto Arbočiaus nuotr.
Kanklių ansamblis „Kamanės“.<br>Algimanto Arbočiaus nuotr.
Estradinės muzikos ansamblis „Vilkpėdė“ Estijoje.<br>Algimanto Arbočiaus nuotr.
Estradinės muzikos ansamblis „Vilkpėdė“ Estijoje.<br>Algimanto Arbočiaus nuotr.
Vilniaus neregiai ir silpnaregiai Vatikane.<br>Algimanto Arbočiaus nuotr.
Vilniaus neregiai ir silpnaregiai Vatikane.<br>Algimanto Arbočiaus nuotr.
Vilniaus neregiai ir silpnaregiai švenčia Naujuosius metus.<br>Algimanto Arbočiaus nuotr.
Vilniaus neregiai ir silpnaregiai švenčia Naujuosius metus.<br>Algimanto Arbočiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Alvydas Valenta

Sep 12, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Apr 9, 2018, 1:58 PM

Misija ‒ burti bendruomenę

Tikslios statistikos, kiek žmonių suburia VBSPC, nėra, tačiau centro direktorius Algimantas Arbočius sako, kad socialinės paslaugos teikiamos apie 300 žmonių, dar 100 žmonių lanko įvairius būrelius. „Žmones nuolat kviečiame į renginius, valstybinių, kalendorinių švenčių minėjimus. Didžioji dalis mūsų centro lankytojų – žmonės, turintys regėjimo negalią, bet įvairiose šventėse, koncertuose dalyvauja ne tik aklieji, bet ir kitų negalių turintys ar jų neturintys žmonės. Galima teigti, kad nuolatos centre lankosi apie 400 žmonių. Tačiau mūsų misija ‒ ne tik teikti paslaugas, bet ir burti bendruomenę.“

Veikla pagal pageidavimus

Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras veiklą plėtoja trimis kryptimis. Teikia dienos centro, socialines ir sociokultūrines paslaugas. „Mūsų centre, ‒ pasakoja A. Arbočius, ‒ žmogus gali praleisti visą darbo dieną ar keletą valandų, užsiimti mėgstama veikla: megzti, išmokti prisisiųti sagą ar dirbti su naujausia ekrano skaitymo programa. Daugėja žmonių, norinčių išmokti naudotis išmaniaisiais telefonais. Kiekvienais metais stengiamės pasiūlyti ką nors nauja, atsižvelgiame į centro lankytojų pageidavimus. Šiais metais visi norintieji kviečiami mokytis skambinti gitara. Savo lankytojams, bendruomenės žmonėms centras nuolat organizuoja išvykas į teatrus, parodas, žymesnes Vilniaus vietas. Ilgametė draugystė mūsų centrą sieja su Valstybiniu operos ir baleto teatru ‒ kasmet aplankome ne po vieną ir net ne po du spektaklius.“

Kelionės Lietuvoje ir svetur

Atskiro pasakojimo nusipelno VBSPC organizuojamos kelionės po Lietuvą ir užsienį. Centro lankytojai skraidė sportiniu lėktuvu virš Nemuno kilpų, grožėjosi Lietuvoje veikiančiais žvėrynais, mėgavosi Palangos ir Šventosios paplūdimiais, keliavo Bulgarijos, Graikijos, Lenkijos, Ukrainos, Italijos keliais, aplankė jų kultūros bei istorijos paminklus. Suprantama, ilgesnės, brangesnės kelionės organizuojamos ne kasdien ir ne kas savaitę, o keletą kartų per metus. Šiose kelionėse net ir visiškai nematantys žmonės patiria naujų įspūdžių ir emocijų. Šiais metais centro lankytojai viešėjo Ispanijoje, du kartus su koncertinėmis programomis lankėsi Lenkijoje, o rugsėjo pabaigoje norintieji galės keliauti į Rygą, o iš jos ‒ keltu plaukti į Stohholmą. Jau rugsėjo pradžioje užsirašiusiųjų į šią kelionę buvo daugiau nei keturiasdešimt.

Pagalba kasdienėse situacijose

Socialinės paslaugos, anot centro direktoriaus, mažiausiai pastebimos, bet itin reikalingos. Centro darbuotojai palydi žmogų pas gydytoją ar į kitą jam reikalingą vietą, sutvarko asmeninę korespondenciją, padeda susimokėti mokesčius, apsipirkti, susitvarkyti butą ir panašiai. Kitaip sakant, kasdienybė, tačiau ta kasdienybė neregiui dažnai kaip tik ir būna sunkiausia, kelia didžiausią galvos skausmą. Centro socialiniai darbuotojai neturi antgamtinių savybių šį „galvos skausmą“ panaikinti visiškai, bet daugeliu atvejų jį gerokai apmalšina. „Žmogus, iš anksto kreipęsis į centrą, visada gali tikėtis pagalbos. Pagal galimybes padedame visiems, kam reikia. Neretas atvejis, kai mūsų darbuotojai su klientais vyksta pas gydytojus net į Kauną“, ‒ sako A. Arbočius.

Apdovanojimai džiugina

Sociokultūrinės paslaugos ‒ meno saviveiklos, amatų būreliai, įvairūs renginiai. Šios paslaugos labiausiai matomos ir mėgstamos. Centre veikia keturi amatų būreliai, bene labiausiai iš jų žinomi ‒ rankdarbių ir tautodailės klubas „Vaivos juosta“, tautinių šokių kolektyvas „Šimtažiedis“. Folkloro ansamblis „Versmė“ ir dar keli ‒ mažiau žinomi, bet nė kiek ne blogesni kolektyvai.

Kiekvienos socialinės įstaigos tikslas yra žmonės, ir dirba ji žmonėms, o ne dėl apdovanojimų, medalių ar pripažinimo. Tačiau, jeigu įstaiga ar kuris nors jos būrelis arba kolektyvas tokio pripažinimo sulaukia, juo geriau! Šių metų pavasarį VBSPC tautinių šokių kolektyvas „Šimtažiedis“ pelnė aukščiausią Lietuvos liaudies kultūros centro apdovanojimą ‒ Aukso paukštę.

Kanklių ansamblis „Kamanės“ šią vasarą viešėjo Lenkijoje vykstančiame sakralinės muzikos festivalyje ir pelnė „Grand prix“. Ansamblio solistė Jolanta Žibienė pasakoja: „Lenkijoje šiais metais buvau jau ketvirtą kartą. „Kamanėse“ ir groju, ir dainuoju. Šiemet važiavau kaip solistė. Koncertavome bažnyčiose, publika mus labai šiltai priėmė. Laimėjome festivalio „Grand prix“. Lenkijoje ne tik koncertavome, bet ir daug keliavome, lankėme kultūros paminklus, muziejus. Lankėmės Sopote, Gdanske, Marienburge. Man pačiai ypač didelį įspūdį paliko Šembergo parkas, kuriame yra pastatytas namas aukštyn kojom. Gali užeiti į vidų, apžiūrėti, bet kelionė prasideda ne nuo pirmo aukšto, o nuo stogo. Sunku rasti tinkamų žodžių apsakyti, ką jauti, įėjęs į tokį pastatą. Šiais metais Olivijoje klausėmės geriausių Europoje vargonų, kuriais galima išgauti pačius įvairiausius ir netikėčiausius garsus.“

Rankdarbių ir tautodailės klubui „Vaivos juosta“ nuo 2001 m. vadovauja tautodailininkė Lina Norkienė. Klubo moterys neria, mezga, audžia, siuva minkštus žaislus. Kiekvienai parenkama technika pagal galimybes, turimą regėjimo likutį. Klubas nuolat dalyvauja regioninėse, respublikinėse, tarptautinėse rankdarbių ir amatų parodose.

2003 m. klubo narė Stasė Puriuškytė, neturinti jokio regėjimo likučio, respublikinėje neįgaliųjų įgūdžių olimpiadoje (abilimpiadoje) mezgimo rungtyje laimėjo pirmąją vietą. Vos pasibaigus vasaros karščiams, „Vaivos juostos“ moterys vėl ėmėsi veiklos. Rugsėjo 7 dieną klubas su savo darbais dalyvavo „Sostinės dienų“ šventėje „Tau, Vilniau“. Bet tai ‒ jau viso labo vakarykštė diena. Dabar visas VBSPC kolektyvas, o kartu ir „Vaivos juosta“, ruošiasi rugsėjo 15 dieną LR Seime prasidėsiančiai parodai. Ji tęsis iki rugsėjo pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.