Neribotos galimybės neįgaliesiems ir... seniems drabužiams

Senus, nebereikalingus drabužius bei daiktus ne tik galima prikelti naujam gyvenimui, bet ir iš to uždirbti. Tai įrodė projekto „Chic & Craft“ rengėjai bei įgyvendintojai. Per baigiamąjį renginį pristatyti projekto rezultatai ir surengtas aukcionas, kuriame kiekvienas galėjo įsigyti sutrikusios psichikos ar intelekto žmonių sukurtų originalių drabužių bei aksesuarų.

Aukcione kiekvienas galėjo įsigyti sutrikusios psichikos ar intelekto žmonių sukurtų originalių drabužių bei aksesuarų.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Aukcione kiekvienas galėjo įsigyti sutrikusios psichikos ar intelekto žmonių sukurtų originalių drabužių bei aksesuarų.<br>Linos Jakubauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Jakubauskienė

Jul 3, 2017, 2:52 PM, atnaujinta Apr 9, 2018, 3:18 PM

Projektui psichikos neįgalieji pasirinkti neatsitiktinai

Projektą VšĮ Valakupių reabilitacijos centras įgyvendino kartu su partneriais iš Ispanijos, Slovėnijos, Vokietijos ir Graikijos. Jis finansuotas ERASMUS+ Suaugusiųjų švietimo strateginės partnerystės programos lėšomis. Pasak projekto vadovės Lietuvoje Marijos Markinos, „Chic & Craft“ lietuviškai reikštų „prašmatnus rankdarbis“.

„Šis projektas – tai mokymo kursas, skirtas psichikos bei proto negalią turintiems žmonėms, jo tikslas – kurti madingus drabužius ir rankdarbius, panaudojant ir perdirbant nebenešiojamus rūbus ar nereikalingas medžiagas. Be to, įgyvendindami projektą, skatinome neįgalių žmonių tarpusavio supratimą, gebėjimą bendrauti bei bendradarbiauti“.

M. Markina sako, kad psichikos sutrikimų turintys žmonės projekto „Chic & Craft“ kūrėjų pasirinkti neatsitiktinai: jie visuomenėje patiria didžiausią socialinę atskirtį. Net ir Europoje dirba tik kas dešimtas psichikos negalią turintis žmogus. „Esame įsitikinę – didžioji dalis šių žmonių nori ir gali dirbti, tiesiog jiems būtina suteikti tam tikrą pagalbą. Dirbančio žmogaus savivertė aukštesnė, jis gali gyventi oriai. Rankdarbių kūrimo nauda sergantiesiems psichikos ligomis įrodyta: širdžiai mielas darbas padeda pamiršti negalavimus, rankdarbiai ypač tinka žmonėms, kurie jaučia nerimą, yra apimti manijos ar depresijos“, – teigia M. Markina.

„Chic & Craft“ projekto įgyvendintojai ne tik kartu su neįgaliaisiais gamino darbelius, bet ir parengė nuotolinio mokymosi programą apie originalių rankų darbo drabužių ir aksesuarų kūrimą iš antrinių žaliavų, taip pat metodinę medžiagą apie tarpusavio pagalbos metodus žmonėms, turintiems psichikos sveikatos sutrikimų. Ji gali būti taikoma ir dirbant su kitokių negalių turinčiais žmonėmis.

„Labai svarbus ir psichologinis projekto aspektas: siekėme mažinti stigmą, žyminčią psichikos negalią turinčius žmones, taip pat stereotipus, susijusius su psichikos sveikatos sutrikimais“, – kalba M. Markina. Kurdami drabužius ir aksesuarus įgijo naujų žinių

Su žmonėmis, turinčiais psichikos ar proto negalią, dirbo Valakupių reabilitacijos centro Kauno skyriaus profesijos mokytoja, siuvimo instruktorė Nijolė Suslavičiūtė. Jos teigimu, visa „Chic & Craft“ rankdarbių kūrimo programa sudaryta iš 53 užduočių, kurios išsamiai aprašytos metodinėje medžiagoje. Kiekvienam iš penkių projekto partnerių skirta po dešimt ar vienuolika užduočių. Lietuviai išbandė dešimtį, dar vieną pasirinko patys: projekto dalyvei kilo idėja pasisiūti suknelę iš kelnių.

N. Suslavičiūtė pristatė kartu su neįgaliaisiais vykdytas užduotis: „Pradėjome nuo paprasčiausio užsiėmimo – drabužių karpymo. Vieniems darbeliai sekėsi geriau, kitiems – prasčiau. Tiems, kuriems nesisekė, reikėjo pagelbėti. Dirbant su psichikos ar proto negalią turinčiais žmonėmis labai svarbu, kad galutinis rezultatas būtų geras.“

Visiems neblogai sekėsi siūti kepures iš senų drabužių, šalikų. Daugelis prisigamino galvos apdangalų sau, vaikams, anūkams, taip pat paruošė kalėdines dovanas artimiesiems. Dalis kepurių parduota mugėje. Kalėdoms projekto dalyviai sukūrė ir daugiau darbelių. Tai – megztiniai, papuošti eglutėmis, kitomis dekoracijomis. Aplikacijos siūtos prie senų, kartais – kandžių pažeistų drabužių. „Jei kuriam nors iš projekto dalyvių darbelis nepavykdavo, čia pat spręsdavome, kaip jį patobulinti, užmaskuoti klaidas. Juk mums svarbiausia – gera užsiėmimų dalyvių nuotaika,“ – dėsto N. Suslavičiūtė.

Projekto dalyviams patiko gaminti dirbinius iš odos – drugelius, karolius, apyrankes. Pasak siuvimo instruktorės, šis darbas naudingas dėl to, kad lavina pirštų miklumą, kartu aktyvina smegenų veiklą.

Dar vienas užsiėmimas buvo skirtas patobulinti senų, nebenešiojamų trikotažinių marškinėlių priekį. Darbas reikalavo kruopštumo: teko lygiomis atraižomis karpyti medžiagą, o supintas dekoracijas sutvirtinti dygsniais. Tokiu būdu pavyko atnaujinti net ir brokuotus drabužius. „Dirbant su negalią turinčiais žmonėmis, labai svarbu kiekvieną paskatinti, pagirti. Tik tada užsiėmimai duos naudos“, – teigia N. Suslavičiūtė.

Bene sunkiausiai projekto dalyviams sekėsi kurti rankines iš sukarpytų plastikinių maišelių. Ne vienas, nerdamas vąšeliu iš plastiko juostelių, prisitrynė nuospaudas. Pasak siuvimo instruktorės, daugelio nesužavėjo ir kilimėlių bei padėkliukų kūrimas iš džinsinės medžiagos ritinėlių. Ne visiems pavyko išgauti gražią dirbinio formą, be to, tvirtinant ritinėlius karštaisiais klijais, kilo grėsmė nusideginti pirštus. „Vieningai nusprendėme: daugiau panašių darbelių nedarysime. Po jų liko daug šiukšlių, dulkių“, – šypsosi N. Suslavičiūtė.

Projekto dalyviai taip pat gamino rankines, naudodami šenilo siuvimo techniką. „Naudojant šią techniką, sudedama keletas audinių sluoksnių, jie susiuvami, tada viršutinis medžiagos sluoksnis sukarpomas, taip gaunama įdomi paviršiaus faktūra“, – pasakoja siuvimo instruktorė.

Visiems patiko gaminti palaidines iš šalių, skarelių. Išradingiausioms, mėgstančioms kurti projekto dalyvėms kilo idėja pasisiūti suknelę iš kelnių. Viena suknelė pasiūta iš džinsų, kita – iš kostiuminių kelnių. „Mėgstu siūti, man patinka sugalvoti ką nors naujo. Todėl dalyvauti projekte buvo labai įdomu. Iš pradžių netikėjau, kad iš kelnių galima pasisiūti gražų rūbą. Tačiau dabar jau nė už ką nenorėčiau skirtis su šia suknele“, – demonstruodama savo gaminį, kalbėjo projekto dalyvė Vilma. Išmoningos moterys pasiūlė ir dar vieną naujovę – dailų pagalvės užvalkaliuką iš vyriškų marškinių.

Svarbu padėti neįgaliesiems jaustis gerai

„Dirbant negalią turinčių žmonių grupėje turėtų būti ne daugiau kaip septyni. Kiekvienam jų reikia padėti, stebėti, kad visi išeitų su gera nuotaika. O taip būna tik tada, kai žmogus per užsiėmimą nesugadina gaminio. Antraip sugenda ir nuotaika, užplūsta neigiamos emocijos“, – patirtimi dalijasi N. Suslavičiūtė.

Gerą, darbingą nuotaiką garantavo ir su projekto dalyviais nuolat dirbusi psichologė Asta Budvytienė. Jos rengiami užsiėmimai žmonėms su negalia padėjo ne tik jaustis gerai, bet ir pažinti save, išmokti savarankiškai priimti sprendimus.

„Dalyviams pateikiau įvairių užduočių iš projekto metu parengtos tarpusavio pagalbos mokymosi metodikos. Žaidėme žaidimus, skatinančius pasitikėti savimi, mokėmės save pagirti, taip pat atpažinti blogų ketinimų turinčius žmones, kurių neretai sukiojasi aplink turinčiuosius negalią, siekdami juos išnaudoti“, – aiškina A. Budvytienė.

Be to, neįgalieji tobulino koncentracijos, dėmesio išlaikymo įgūdžius, mokėsi realizuoti savo gebėjimus, taip pat atidumo, vidinių konfliktų įveikos. Psichologė jiems pateikė įvairių motyvacijos pratimų, skatino komandinį darbą, mokė pasitikėti kitais, kartu spręsti kylančias problemas.

Darbus pristatė madų aukcione

Renginio pabaigoje pristatyti projekto dalyvių sukurti darbeliai. Juos mielai demonstravo Valakupių reabilitacijos centro darbuotojos ir klientės.

Vyko aukcionas, kuriame kiekvienas galėjo nusipirkti patinkantį daiktą. Dėl kai kurių darbelių netgi užvirė arši kova – pasiūlyta pradinė kaina didinta ir po keletą kartų. Brangiausiai parduotas iš plastiko juostelių nunertas krepšys – net už 6,50 euro. Drabužiai ir aksesuarai, kurių šį kartą niekas nepanoro įsigyti, lauks kitų pirkėjų.

„Visus aukcione surinktus pinigus skirsime idėjai plėtoti bei siuvimo klasei atnaujinti“, – pabrėžė M. Markina. Be to, projekto vykdytojų parengta metodine medžiaga galės naudotis visi specialistai, dirbantys su psichikos ar proto negalią turinčiais žmonėmis. Ji bus pateikta ir lietuvių kalba projekto interneto svetainėje https://chicandcraft.intras.es/.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.