Ar tikrai juoda katė reiškia blogį?

Ar kada nors susimąstėte, kad juoda katė gali reikšti gėrį, o ne blogį? O šviesiai ruda katė, nėra tingi ir perdėtai įnoringa? Ar tikite, kad juodų kačių iš prieglaudų paimama iš tiesų mažiau, nei kitos spalvos murklių? Neseniai Kalifornijos universiteto ir Floridos koledžo mokslininkai virtualioje erdvėje ištyrė maždaug 200 asmenų ir siekė išsiaiškinti, ką jie galvoja apie skirtingų spalvų kates.

Kailio spalva ne visuomet atspindi katės charakterį.<br>M. Patašius
Kailio spalva ne visuomet atspindi katės charakterį.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2013, 11:07 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 2:45 PM

Apklausoje kiekvienas atsakymas galėjo būti vertinamas 7 balais. Vertindami kates tiriamieji turėjo pažymėti, ką galvoja apie kiekvienos spalvos keturkojį ir jų charakterį. Jie galėjo rinktis iš 10 skirtingų apibūdinimų.

Pavyzdžiui, abejingas, ramus, drąsus, draugiškas, netoleruoja, drovus, užsispyręs ir pan. Reikšmingų skirtumų nebuvo nustatyta, nepastebėta, kad žmonės rudas kates išskirtų kaip draugiškas, o baltas kates laikytų abejingomis. Užsispyrimas iš viso nebuvo priskirtas nei vienos spalvos katėms.

Apskaičiavus visus duomenis bei požymius buvo nustatyta, kad baltos katės laikomos nedrąsiomis ir droviomis - kitų spalvų katės nėra tokios bailios. Manoma, kad šviesiai rudos katės yra paklusnesnės už baltas.

Tyrimai padėjo prieglaudų atstovams suprasti, kodėl vienas kates žmonės priima į savo namus, o kitų atsisako. Sužinoję duomenis jie galės mokyti potencialius augintojus atsikratyti stereotipų, nes kailio spalva ne visuomet atspindi katės charakterį.

manogyvunai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.