Specialus įrenginys su gyvūnais kalbėti žmonių kalba leis jau po 10 metų

Nepraėjus nė dešimčiai metų, savo augintinių lojimą ar miauksėjimą galėsime suprasti žmonių kalba. Mobilaus telefono dydžio įrenginį, kuris į pasirinktą kalbą išvers gyvūno poreikius, prašymus ar teiginius kuria gyvūnų elgsenos specialistas profesorius Conas Slobodchikoffas.

2002-aisiais žurnalas „Time“ „BowLingual“ išrinko geriausių metų išradimu.<br>Gamintojo nuotrauka
2002-aisiais žurnalas „Time“ „BowLingual“ išrinko geriausių metų išradimu.<br>Gamintojo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 6, 2013, 12:58 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:18 PM

„Šuns lojimą, dejones ar staugimą į žmonių kalbą išversiantis įrenginys vėliau bus pritaikytas ir kitiems gyvūnams“, - tikino profesorius. Jo manymu, aukštosios technologijos bus tobulinamos taip, kad žmogaus kalba būtų išversta ir į gyvūnui suprantamus garsus.

Duodamas interviu portalui „The Atlantic“ profesorius tikino, kad šiuo metu įrenginys jau pradėtas kurti panaudojant dirbtinio intelekto programą ir įrašant prerijų šunų skleidžiamus garsus. Programėlės pagalba profesorius verčia jų lojimą į anglų kalbą.

Analizuodamas prerijų šunų skleidžiamus garsus, C. Slobodchikoffas įsitikino, kad apie artėjantį pavojų šie gyvūnai savo gentainius perspėja ypač detaliai.

Profesorius, daugiau nei 30 metų tiriantis gyvūnų elgesį, tikino, kad įrenginys leis suprasti keturkojo norus, pavyzdžiui: „Vakarienei noriu vištienos“. Arba katės „miau“ įrenginio pagalba leis suprasti, kad kraiko dėžutė jau kuris laikas nevalyta.

Kaip sakė C. Slobodchikoffas, tam, kad prietaisas pasaulį išvystų greičiau nei per dešimtmetį, reikia tęsti intensyvius mokslinius tyrimus.

„Toks įrenginys bus itin paklausus, žinant, kiek žmonių pasaulyje augina naminius gyvūnus“, - teigė profesorius. Vien JAV net 40 proc. šeimų laiko šunį, o 33 proc. - katę.

„Be to, kasmet apie 4 mln. keturkojų tenka užmigdyti, nes jie, anot šeimininkų, turi elgesio problemų“, - pasakojo C. Slobodchikoffas. Jo manymu, visos problemos kyla dėl to, kad gyvūnas negali suprasti žmogaus, o žmogus – gyvūno.

Mokslininkas tikisi, kad įrenginys padės kurti žmogaus ir gyvūno partnerystę ir mažinti gyvūnų išnaudojimą savanaudiškais tikslais.

Profesoriaus teigimu, įrenginys padės žmonėms lengviau suprasti gyvūno elgesį ir norus. „Šeimininkai pagaliau supras, kad gyvūnai – mąstančios, gyvenančios ir poreikius turinčios būtybės“, - sakė jis.

Suprasti gyvūnų skleidžiamus garsus bandyta ir anksčiau. Remiantis dr. Matsumio Suzukio gyvūnų elgsenos analizės sistema, sukurta akustikos laboratorijoje Japonijoje, išrastas įrenginys „BowLingual“, kuris iš užprogramuotų 200 frazių parenka labiausiai šuns lojimą atitinkantį teiginį. Prietaisas yra pritaikytas tiek veisliniams šunims, tiek mišrūnams.

„BowLingual“ įrenginys JAV rinkoje buvo itin sėkmingas. 2002-aisiais žurnalas „Time“ „BowLingual“ išrinko geriausių metų išradimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Gruzija atmetė prezidentės veto. Kas toliau?