Ispanų medžiotojai po trejų metų tarnystės bejėgį šunį karia ant šakos

Vos tik atvykęs apžiūrėti Barselonos, pačią pirmąją dieną, šalia architekto Antonio Gaudi šedevro – gyvenamojo namo „Casa Mila“ pamačiau būrį protestuojančių žmonių, o kartu su jais, ir galybę šunų. Dauguma jų – ispanų ar anglų kurtai. Dėmesį patraukė ant kai kurių šunų odos esantys randai, išdraskytas kailis, sužalotos letenos, snukis. „Tai - ispanų medžiotojų godumo pasekmė“, - sakė viena protesto akcijos organizatorių Gemma Guaza. Vis tik labiausiai šokiravo ne randai ir kiti sužalojimai, o tai, ką papasakojo šunų gerove besirūpinanti Gemma.

Ispanijoje vyko protestai, siekiant apsaugoti nuo medžiotojų rankos kenčiančius šunis.<br>Š. Meškys
Ispanijoje vyko protestai, siekiant apsaugoti nuo medžiotojų rankos kenčiančius šunis.<br>Š. Meškys
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

2013-06-26 22:04, atnaujinta 2018-03-05 04:14

Kaip pasakojo G. Guaza, Ispanijoje, ypatingai pietinėje jos dalyje, įprasta medžioklė su šunimis. Dažniausiai medžioklei naudojami kurtai. „Vieno šuns tarnystės laikas medžioklėje – dveji, daugiausia – treji metai“, - teigė protesto akcijos organizatorė.

Netinkamą medžioklei – pakaria ant medžio

Trejų metų sulaukusiu keturkoju medžiotojai atsikrato be jokios sąžinės graužaties. „Dar visai jaunus, tačiau nualintus šunis medžiotojai paprasčiausiai pakaria ant medžio šakos“, - ašarų pilnomis akimis kalbėjo organizatorė. Jos teigimu, kai kurie medžiotojai šunis išmeta laukuose, pievose, ar tiesiog miesto gatvėje. Kai kurie šunys nuo patirtų sužalojimų medžioklės metu ar dėl prastų laikymo sąlygų patys nugaišta nesulaukę nė dvejų metų.

Vos trejų metų vipetas, kaip sakė G. Guaza, ispanų medžiotojams nebetinkamas. Nualinto šuns bėgimo greitis mažėja, greičiau senka jėgos. Anot G. Guazos, medžioklei naudojamus šunis medžiotojai laiko kaip kiaules garde. „Tokiomis gyvenimo sąlygomis šunys pešasi tarpusavyje, dažnai susižaloja, suserga įvairiomis ligomis“, - pasakojo ji.

Barselonos centre, kur visuomet knibždėte knibžda turistų iš viso pasaulio, susirinko gyvūnų mylėtojai ir kurtų apsaugos ir gelbėjimo bendruomenė „Sos Galgos“. Protesto akcijos metu, kuri birželį organizuota Barselonoje, Madride bei Strasbūre, siekta atkreipti Europos Parlamento dėmesį į gyvūnų apsaugos problemas.

Pakarti šunį gali tik barbarai

Toks žiaurus elgesys su šunimis, kaip Ispanijos pietuose, tarp Lietuvos medžiotojų – neegzistuojanti problema. „Šitokį ispanų medžiotojų elgesį galima pavadinti barbarišku. Mūsų krašte įprasta savo šunį mylėti ir globoti iki pat gyvenimo galo, net jei šuo ir nebetinkamas medžioklei“, - portalui lrytas.lt sakė Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas medžioklei Eugenijaus Tijušas.

Jo teigimu, Lietuvos medžiotojai šunis dažniausiai laiko po vieną. Žinoma, yra ir tokių, kurie keturkojus medžioklei augina bandomis, juos laiko voljeruose.

E. Tijušo manymu, kiekviename pasaulio kampelyje galima aptikti žiauraus elgesio su gyvūnais atvejų. Pavyzdžiui, Sibire medžiotojui įprasta nušauti šunį, jei jis nebeįstengia dirbti kartu su juo.

„Ispanijoje – per milijoną medžiotojų. Visko gali būti, kad dalis jų šunis naudoja komerciniais tikslais, tik kaip pasipelnymo objektą. Tie žmonės neturi jokios pagarbos gyvūnui“, - kalbėjo medžiotojų atstovas. Jo nuomone, yra tikimybė, kad ispanai savo medžioklinius šunis naudoja nelegalioms šunų kautynėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.