Iš prieglaudos paimtą šunį šeimininkai užaugino nenugalimu čempionu

Praėjusį savaitgalį Latvijoje vykusiose tarptautinėse šunų jėgos varžybose geriausiu renginio šunimi buvo pripažinta kalytė iš Lietuvos Luna. Ir komisijai, ir susižavėjusiems žiūrovams buvo sunku patikėti, kad varžybų žvaigždė dar visai neseniai buvo gyvūnų prieglaudos gyventoja.

Į „Lesės“ globą Luna pakliuvo jaunutė, vos pusmečio. Tačiau išaugo tikra čempione.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Į „Lesės“ globą Luna pakliuvo jaunutė, vos pusmečio. Tačiau išaugo tikra čempione.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 14, 2013, 12:35 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:05 PM

Susirungė stipriausi ir drąsiausi Lietuvos, Latvijos ir kitų šalių šunys

Rugpjūčio 10–11 dienomis Latvijoje pirmą kartą vyko „Amstaff team“ surengtos šunų jėgos varžybos. Šių varžybų metu šunys, daugiausiai Stafordšyrų terjerai ir Amerikiečių pitbuliai bei jų mišrūnai, tempė už save gerokai didesnį svorį, šokinėjo į aukštį, kovojo dėl virvės ir kitaip demonstravo savo jėgą, vikrumą, azartą ir norą įtikti savo šeimininkui.

Tokios varžybos jau dešimtmetį vyksta kaimyninėje Lenkijoje, pastaraisiais metais išpopuliarėjo ir Lietuvoje, tad nemaža varžybų dalyvių drauge su šeimininkais į Latviją atvyko iš Lietuvos.

Geriausio renginio šuns („Best in show“) titulą laimėjo iš Lietuvos atvykusi Luna. Ji dalyvavo šešiose rungtyse iš septynių ir užėmė keturias pirmąsias ir dvi antrąsias vietas. Tai pergalė, kuria džiaugiasi ne tik Lunos šeimininkai ir šunų jėgos sporto aistruoliai, bet ir gyvūnų globos organizacijos „Lesė“ savanoriai. Mat Luna – buvusi „Lesės“ prieglaudos gyventoja.

Į „Lesės“ globą Luna pakliuvo jaunutė, vos pusmečio, tačiau jau su nemažu skaudžios patirties bagažu. Žinoma tik tiek, kad buvo išmesta.

„Ką jai teko patirti iki patenkant į prieglaudą, galime tik spėlioti. Luna bijojo visko – žmonių, daiktų, garsų, judesių, lauko, naujų patalpų... Visko. Paniškai. Nuolat. Kai kam jinai atrodė beviltiška“, – pasakoja „Lesės“ savanoriai. Viskas pasikeitė praėjusių metų pabaigoje, kai Lunai pasisekė – ją priglaudė nuostabūs žmonės Vytautas ir Viktorija.

Stebuklų būna, jeigu juos sukuriame patys

Stebuklas – būtent tokia mintis šauna į galvą tiems, kurie prisimena, Luną kaip šunį, kuris bijojo išeiti iš kambario, kuriam pravažiuojanti mašina sukeldavo panikos priepuolį, kuris puldavo bėgti vos išgirdęs artėjančius žingsnius. O dabar ji susikaupusi dirba, nekreipdama dėmesio į varžybų triukšmą. Varžybose svarbus kiekvienas centimetras, kiekvienas kilogramas, kiekviena sekundė. Tai komandinis šuns ir šeimininko darbas.

Užmetus akį į Lunos šeimininko Vytauto automobilio bagažinę pasidaro akivaizdu, iš kur tokie Lunos sportiniai pasiekimai. Joje – įvairiausios petnešos, antkakliai, pavadėliai, dresūros pelės, svoriai, kamuoliai... Net sunku suskaičiuoti visą treniruočių inventorių. Drauge dirbant praleistas valandas – taip pat.

Visada svajojęs apie sportuojantį šunų Vytautas įžvelgė potencialą kažkieno negailestingai išmestoje prieglaudinukėje. Ir gavo ne tik galimybę įgyvendinti savo svajones, bet ir daug daugiau. „Geresnio šuns neįsivaizduojame!“ – vienbalsiai tvirtina Lunos šeimininkai Vytautas ir Viktorija. Tikriausiai Luna geresnių šeimininkų – irgi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.