„Naujos pupytės“ narė N.Šiaudikytė savo šunims kepa blynus

Grupės „Naujos pupytės“ narei Neringai Šiaudikytei draugiją neretai palaiko čihuahua veislės šunys Coco ir Latika. Kaunietė su augintiniais įsigudrino užeiti ir į parduotuves bei kavines, rašo „Lietuvos rytas“.

Coco ir Latiką dainininkė N.Šiaudikytė nesunkiai paslepia rankinėje ir užantyje.<br>I.Skliutaitės nuotr.
Coco ir Latiką dainininkė N.Šiaudikytė nesunkiai paslepia rankinėje ir užantyje.<br>I.Skliutaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Sep 14, 2013, 8:07 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:59 AM

Vos pravėrus vartus, vedančius į erdvų dainininkės namų kiemą Kalniečių rajone, svečius pasitinka du garsiai lojantys dekoratyviniai šuneliai – vienos mažiausių pasaulyje čihuahua veislės atstovai – juoda Coco ir rusvakailė Latika.

Nors abu keturkojai labai maži ir smulkūs, jie puikūs namų sargai ir drąsūs šeimininkės nuosavybės gynėjai.

Tik išvydę, kad N.Šiaudikytė su atvykėliais maloniai bendrauja, šuneliai loti nustoja, tačiau savo šeimininkės iš akių nepaleidžia ir nuo jos nesitraukia nė akimirkai.

Pasiliko rusvakailę jauniklę

Gyvūnus mylinti atlikėja pasakojo, jog vaikystėje yra auginusi triušį, papūgą ir katę. Šuns būdama maža ji neturėjo.

Coco – pirmasis N.Šiaudikytės namuose atsiradęs šuo, kurį ji su tėvais įsigijo prieš penkerius metus.

„Tuomet gyvenome ne itin erdviame bute, todėl nusprendę laikyti šunį nutarėme dairytis dekoratyvinio augintinio. Kai pamatėme parduodamą mažą čihuahua kalytę, iškart pajutome, jog ji ras vietą šalia mūsų“, – apie Coco atsiradimą pasakojo N.Šiaudikytė.

Keturkojė netruko užkariauti visos šeimos meilę linksmu būdu, žaismingumu, smalsumu, drąsa ir svarbiausia – ištikimybe ir atsidavimu.

Kai prieš trejus metus kalytė atsivedė pirmąją vadą, joje buvo du jaunikliai. Viena jų – rusvakailė mažylė Latika dainininkei tapo tokia miela, kad net ir šiai ūgtelėjus su ja nusprendė nesiskirti.

Suteikia laimės ir ramybės

N.Šiaudikytė tvirtino, jog čihuahua veislės šunys nereikalauja ypatingos priežiūros – jų netenka dažnai maudyti ir kirpti, kasdien šukuoti. Gyvūnai neagresyvūs, nedrasko baldų, drabužių ar batų.

Senovėje buvo sakoma, jog čihuahua šunys neša laimę ir ramybę sielai. Atlikėjos teigimu, tai gali patvirtinti kiekvienas, kuris augina šiuos keturkojus. Prie šeimininko prisiglaudęs mažas šunelis akimirksniu nuramina, atpalaiduoja, priverčia šypsotis.

Išskirtinė čihuahua veislės šunų savybė – jie reikalauja labai daug dėmesio ir meilės.

„Coco ir Latika labai mėgsta mano arba kitų mūsų šeimos narių draugiją. Jos labai prie mūsų prisirišusios ir nori dalyvauti visur, kur tik mes einame ar važiuojame.

Jeigu jas vienas paliktume namuose ilgam laikui, iš ilgesio jos turbūt susirgtų depresija“, – glostydama augintines pasakojo kaunietė.

Šunis lepina sūriu ir blynais

N.Šiaudikytė augintinių niekada nesiveža tik į koncertus su grupe „Naujosios pupytės“ ir paskaitas Vytauto Didžiojo universitete, kur studijuoja istoriją.

Kai su tėvais ar bendraamžiais mergina keliauja į pajūrį, gamtą ar į svečius, gyvūnai dažniausiai vyksta kartu su šeimininke.

„Su šuneliais neretai išeinu pasivaikščioti ir į Kauno senamiestį ar Laisvės alėją. Kai po vaikštynių noriu užeiti į kokią nors parduotuvę arba kavinę, kur šunys dažnai nėra pageidaujami, tenka gudrauti ir augintinius slėpti“, – atvirai pasakojo dainininkė.

N.Šiaudikytei ne kartą teko vieną kalytę slėpti rankinėje, o kitą kišti į užantį. Kol ji pasimėgauja kava, arbata ar sultimis, augintiniai ramiai tupi ir laukia.

Už tokį elgesį namuose kalytes dainininkė pamalonina jų itin mėgstamo sūrio gabalėliu arba iškepa blynų, kuriems negali atsispirti nei Coco, nei Latika. Žinoma, ir leidžia joms miegoti savo lovoje.

Nedideli keturkojai yra jautrūs šalčiui

Čihuahua veislė atsirado maždaug prieš 5 tūkst. metų. Gausiai apipintos legendų ir istorijų, čihuahua kilmės ištakos veda į Meksiką. Yra teorijų, jog šie šunys po pasaulį paplito atvežti iš Kinijos.

Neabejojama, kad čihuahua senovėje buvo laukiniai ir net gerai laipiodavo medžiais. Juos žmonės prijaukino gerokai vėliau.

Šuo yra dekoratyvinis, švelnus, tačiau stiprus ir sargus, ne per daug triukšmingas. Čihuahua veislės šunų kailio spalvų paletė labai plati. Be to, šie šunys gali būti trumpaplaukiai ir ilgaplaukiai.

Čihuahua yra jautrūs šalčiui, todėl žiemą jų geriau į lauką nevesti arba vesti aprengtus. Dėl šios priežasties šie šunys dažnai nuo mažens mokomi gamtinius reikalus atlikti ant vienkartinių palučių.

Nepatariama leisti šuniui šokinėti nuo aukštų baldų arba rankų, nes dėl smulkių ir trapių kaulų jis gali susižaloti.

Ši veislė reikalauja ypatingo veterinaro dėmesio dėl dantų priežiūros. Taip pat gali turėti polinkį sirgti tam tikromis genetinėmis ligomis, tokiomis kaip epilepsija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.