Kaip šunys užuodžia vėžį ir gelbėja diabetu sergančius žmones

Įsivaizduokite, kaip jaustumėtės, jei norėdami pasitikrinti sveikatą, vietoje įprasto kraujo ar šlapimo tyrimo leistumėte jus apuostyti šuniui? Gali skambėti keistai, tačiau šuo – ne ką prasčiau negu jūsų šeimos daktaras, naudodamasis tyrimų rezultatais, gali nustatyti kokia liga sergate. Šunų uoslė - kur kas stipresnė negu žmogaus, tad nenuostabu, kad prieš tūkstančius metų žmonės juos prisijaukino tam, kad užuostų priešą ar padėtų medžioklėje.

Deja, bet šunų uosle paremta diagnostika kol kas naudojama tik tyrimams atlikti.<br>123rf nuotr.
Deja, bet šunų uosle paremta diagnostika kol kas naudojama tik tyrimams atlikti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2013, 7:42 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:17 PM

Šių dienų pasaulyje šunys naudojami visur: nuo sprogmenų ar narkotikų paieškos iki žmonių gelbėjimo nelaimės metu. Be to, šunys turi nepaprastai stiprų „šeštąjį pojūtį“. Įprasta, kad naudodamiesi itin skvarbiais pojūčiais, šunys gali išgelbėti žmogaus gyvybę, apsaugoti nuo pavojaus, perspėti apie gaisrą ar nepageidaujamą svečią.

Tačiau šių keturkojų pojūčiai yra tokie stiprūs, kad gali užuosti net ir vėžį. „Vėžį?“ - pašaipiai juokdamasis dar 2010 metais paklausė Amerikos Vėžinių susirgimų asociacijos prezidento pavaduotojas dr. Leonardas Lichtenfeldas.

Po atliktų išsamių tyrimų dr. L.Lichtenfeldas nustojo juoktis. Galimybė užuosti pasitvirtinoNors kai kurie šunų sugebėjimai žmonijai vis dar yra mistika, apie jų uoslę žinoma nemažai. Šunys užuodžia ore esančius lakiuosius organinius junginius (LOJ) – mikroskopinius chemikalus, kurie aptinkami tiek dujiniame, tiek skystame pavidale.

Išskiria lakiuosius audinius

Ilgus metus didelis kiekis LOJ buvo aptinkamas dažuose, kurių aitrus kvapas sukelia galvos skausmus, svaigulį. Nors juos užuosti galime ir mes, žmonės, tačiau šunys užuodžia neįtikėtinai mažus šių medžiagų kiekius. Dar prieš susiformuojant augliui, žmogaus organizmas išskiria lakiuosius organinius junginius, kurie atsiranda dėl genetinių pakitimų ir baltymų pokyčių.

Dar praėjusį dešimtmetį, 2004 metais, pasitelkę gerą uoslę turinčius šunis, mokslininkai atliko tyrimus, kuriuose apmokyti keturkojai bandė užuosti vėžį. Jiems buvo pateikti šlapimo pūslės vėžiu sergančių žmonių šlapimo pavyzdžiai. Atpažinę 41 proc. mėginių, šunys mokslininkų nenustebino, tačiau rezultatai buvo 14 proc. geresni, nei vadinama „sutapimo tikimybė“. Nuo tada šunys mokomi užuosti odos, prostatos, plaučių, krūtų bei tiesiosios žarnos vėžį.

Tiesa, reikia priminti, kad kiekviena šunų veislė užuosti geba skirtingai - medžiokliniai pėdsekiai ar kiti tarnybiniai šunys užuos geriau nei nedidelis dekoratyvinis šunelis.Tyrimų rezultatai vis labiau džiugino mokslininkusPraėjus dvejiems metams nuo šlapimo pūslės vėžio tyrimų, Kalifornijoje mokslininkai ėmė specializuotai mokyti šunis užuosti plaučių bei krūties vėžį. Uostydami vėžiu sergančių žmonių iškvėptą orą, šunys buvo neįtikėtinai tikslūs – krūties vėžį užuodė 88 proc., o plaučių – 97 proc. tikslumu. Vis tik įspūdingiausių rezultatų 2011 metais pasiekė japonų mokslininkai.

Tiesiosios žarnos vėžį šunys užuodė 98 proc. tikslumu. Neįtikėtina, bet tiesiosios žarnos vėžį aptiko uostydami iškvėptą ligonių orą. Šunų gebėjimas užuosti vėžį tapo patikimesnis, negu tradiciniai vėžinių susirgimų diagnostikos metodai. Deja, bet šunų uosle paremta diagnostika kol kas naudojama tik tyrimams atlikti. Mokslininkų manymu, ateityje bus analizuojamas šunų gebėjimas užuosti vėžinius susirgimus, o pagal tai bus kuriamas elektroninis „uostymo“ įrenginys, galintis diagnozuoti vėžį.

Užuodžia ir kitas ligas

Nors šunys artimiausiu metu nebus oficialiai naudojami vėžiui diagnozuoti, šie ištikimi žmogaus draugai padeda įveikti kitas ligas ir negalias. Šunys puikiai pasitarnauja kaip terapeutai, akliesiems – kaip vedliai, o judėjimo sutrikimus turintiems padeda dėti pirmuosius žingsnius.

Tačiau šunų gebėjimai padėti žmogui neapsiriboja vien tik uosle, terapija ar galimybe parvesti neregį namo. Šunys geba atskirti signalus, kuriuos jiems siunčia žmogus. Šunys padeda užtikrinti psichologinį stabilumą ir emocinę paramą, primena savo šeimininkui, kada išgerti vaistus. Pavyzdžiui, žmonėms, turintiems potrauminio streso sindromą ir kamuojamiems nerimo, specialiai apmokyti šunys gali pranešti savo šeimininkui, kai pakinta jų kūno kalba, poelgiai, fiziologija.

Autizmo kamuojamiems asmenims šunys ne tik leidžia lengviau socializuotis ir pažinti aplinką, bet ir perspėja, kai autizmo priepuolis iššaukia agresiją, įniršį ar net savęs žalojimą.Savo gebėjimu užuosti, šunys gali išgelbėti diabetu sergančių žmonių gyvybes.

Pirmojo laipsnio cukriniu diabetu sergančių žmonių cukraus kiekį kraujyje šuo gali užuosti greičiau, negu šeimininkas pats pajus simptomus ar pasidarys testą. Kai cukraus kiekis kraujyje ima mažėti, kinta ir organizmo išskiriamų lakiųjų organinių junginių kiekis, sklindantis per odos poras, Na, o specialiai apmokyti šunys tai pajutę ima inkšti arba laižyti šeimininko rankas. Be to, šunys geba atpažinti ir kraujo spaudimo pokyčius ar perspėti apie gresiantį širdies smūgį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.