Genialus šuo gelbėja sparčiai nykstančią žinduolių rūšį

Ohajo valstijos Sinsinačio zoologijos sode ir Kanzaso šunų tarnybinio rengimo centre pradėtas įdomus eksperimentas. 2 metų bigliui, vardu Elvis, patikėta pagal poliarinių lokių patelių baltymų pavyzdžius užuosti, kuri patelė yra vaikinga, o kuri – ne. Įprastais metodais laboratorijoje anksti nustatyti, ar poliarinių lokių patelės turės palikuonių, yra itin sudėtinga.

Apvaisintą poliarinio lokio patelę Biglis užuodžia 97 proc. tikslumu.<br>AP nuotr.
Apvaisintą poliarinio lokio patelę Biglis užuodžia 97 proc. tikslumu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 7, 2013, 2:23 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:03 PM

Zoologijos sode dirbantiems mokslininkams ir ekspertams tai greitai nustatyti padės šuns uoslė. Kol kas tyrimas vyksta sėkmingai, mat biglio galimybės atskirti apvaisintą patelę – stulbinančios. Pagal lokio patelės išmatų baltymų pavyzdį biglis net 97 proc. tikslumu gali užuosti, vaikinga ji ar ne.

Elvis net dvejus metus buvo lavinamas užuosti narkotikus, sprogmenis ir net patalynės erkutes. Ohajo zoologijos sodo mokslininkai, sužinoję, kad šuo gali užuosti vėžį, nusprendė, kad jo uoslė gali pasitarnauti stengiantis išsaugoti poliarinius lokius.

Galimybė iš anksto nustatyti apvaisintą lokio patelę padėtų išsaugoti šią nykstančią žinduolių rūšį. Nuo pirmųjų dienų žinodami, kad lokio patelė turės mažylių, mokslininkai ir prižiūrėtojai imtųsi reikiamų veiksmų, kad padėtų lokiams atsivesti palikuonių. Patelės būtų atskirtos nuo patinų, aptvaruose būtų įmontuotos visą parą stebinčios kameros, taip pat būtų įdarbinta daugiau darbuotojų, galinčių be perstojo prižiūrėti tokią patelę.

„Nuostabu, jei apie apvaisinimą galėsime žinoti iš anksto“, – sakė Toledo zoologijos sodo darbuotoja Randi Meyerson, atsakinga už poliarinių lokių priežiūrą ir rūšies išsaugojimą. Jos manymu, biglio uoslės panaudojimas reprodukcijos galimybės nustatymui – nauja ir patikima priemonė. Tokį metodą galėtų naudoti kone kiekvienas zoologijos sodas.

„Mes net neįsivaizdavome, kad yra tokių galimybių“, – sakė buvęs policijos kinologas Mattas Skogenas, sužinojęs, kad šuo gali užuosti net ir menkiausius gyvūno organizmo pokyčius. Mokyti šunį atskirti palikuonių turėsiančios patelės baltymus Mattas pradėjo sužinojęs, kad Erin Curry, mokslininkė iš Sinsinačio zoologijos centro, nustatė, jog apvaisintų lokio patelių išmatose yra pakitusio baltymo dalelių.

Iš pradžių Matto dresuotas Elvis mokėsi užuosti ir atskirti palikuonių susilaukusios ir dar neapvaisintos poliarinio lokio patelių baltymus. Netrukus šuo jau nesunkiai perprato skirtumus.

Šuniui buvo duoti 22 poliarinių lokių išmatų baltymų pavyzdžiai iš 14 skirtingų zoologijos sodų.

Lokių dauginimosi procesas yra itin sudėtingas, tad galimybė iš anksto nustatyti palikuonių turėsiančią patelę padėtų išsaugoti nykstančią poliarinių lokių rūšį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.