Operos solisto L.Mikalausko katė svečiams kimba aštriais nagais į kojas

Po naujus operos solisto Liudo Mikalausko ir jo žmonos Sigitos namus pakaunėje išdidžiai vaikšto turkų angoros veislės katė Zosė. Nors gyvūnas šeimininkams neretai prikrečia įvairių niekšybių, šie jį vadina miela namų dvasia.

Apie septynerių metų baltapūkę katę Zosę L.Mikalauskas greitakalbe gali pasakoti be perstojo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Apie septynerių metų baltapūkę katę Zosę L.Mikalauskas greitakalbe gali pasakoti be perstojo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Nov 24, 2013, 11:12 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:33 AM

Apie septynerių metų baltapūkę katę Zosę L.Mikalauskas greitakalbe gali pasakoti be perstojo.

Glostydamas augintinę dainininkas pirmiausia ją apibūdina kaip gana sudėtingo charakterio ir nenuspėjamo būdo gyvūną, kuris bet kurią akimirką gali iškrėsti išdaigą.

Tačiau netrukus prideda, jog viską, ką Zosė padaro negero, atperka jos linksmas būdas, glaustymasis prie šeimininkų ir suteikiama ramybė, kai katė bent trumpam įsitaiso ant kelių.

Neprisileidžia svetimų žmonių

Baltapūkę katę L.Mikalauskas įsigijo dar tada, kai mokėsi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos trečiame kurse.

„Gyvenau vienas. Jutau, kad namuose trūksta gyvybės. Kai sužinojau, kad mano kurso draugų katė atsivedė kačiukų, suskubau pas juos nuvažiuoti.

Į akį man krito viena katytė, kuri buvo pati linksmiausia, daugiausia bendraujanti ir labiausiai padūkusi. Ją įdėjau į dėžutę, parsivežiau į namus ir pavadinau Zose“, – pasakojo L.Mikalauskas.

Vos poros mėnesių Zosė labai greitai prisirišo prie savo šeimininko, tačiau svetimų žmonių solisto augintinė neprisileidžia iki šiol. Neretam svečiui gyvūnas aštriais nagais kimba į kojas.

Mylimąją pripažino iš karto

Kai po dvejų metų L.Mikalausko gyvenime atsirado mylimoji Sigita, solistas baiminosi, kad katė jos taip pat vengs arba ją puls. Tačiau gyvūnas prie merginos iškart prisirišo, leidosi jos glostomas, šeriamas, šukuojamas.

Tai labai pradžiugino dainininką. Jis pamanė, kad katės prieraišumas prie jo mylimosios – geras ženklas.

„Kai susižadėję su Sigute įsigijome butą, į dažais kvepiančius namus atsigabenau ir gyvą savo kraitį – Zosę.

Kartu apsigyvenusios mano mylimoji ir katė dar labiau susidraugavo. Zosė nuo pirmos dienos namuose visur sekioja paskui Sigutę. Net kai ši eina į vonią praustis, katė bėga iš paskos ir sėdėdama kantriai laukia, kol šeimininkė baigs maudynes“, – pasakojo pašnekovas.

Išvaiko atklydusius gyvūnus

Kai užpernai susituokę L. ir S. Mikalauskai maždaug prieš metus persikėlė gyventi į nuosavą namą, kartu pasiėmė ir Zosę.

Naujoje aplinkoje katė puikiai ir drąsiai pasijuto netrukus, o lakstyti po namo kiemo erdvę kurį laiką jai buvo baisoka.

„Buvo linksma stebėti, kaip Zosė atsargiai vieną po kitos stato kojas eidama per žolę. Iš pradžių vos žengusi kelis žingsnius iš lauko lėkdavo į namus. Tačiau pamažu ji prie kiemo pripranta“, – sakė dainininkas.

Tikra drąsuole Zosė tampa tuomet, kai į L. ir S.Mikalauskų kiemą atbėga svetimos katės arba šunys. Katė iš teritorijos stengiasi išvyti kiekvieną neprašytą svečią. Ir dažnai jai tai puikiai pavyksta.

Kniaukimu žadina anksti ryte

Zosė iš solisto ir jo žmonos nuolat reikalauja didžiulio dėmesio. Ji visada šeimininkų laukia tupėdama ant palangės ir žiūrėdama pro langą. Šiems grįžus neslepia džiaugsmo – glaustosi prie kojų, vartosi ant grindų, kniaukia.

Jeigu pora namuose pasirodo vėliau nei įprasta, gali rasti nemalonią staigmeną – prišlapintą kilimą.

Kauniečiams jau teko išmesti ne vieną raštuotą kilimą, parsivežtą iš tolimų kelionių ir kėlusį smagių prisiminimų.

Bet L. ir S.Mikalauskai savo augintinei atleidžia visas niekšybes. Jie taip pat nepyksta, kai katė įkyriu kniaukimu juos žadina anksti ryte.

„Nuo mažens neįsivaizduoju namų be gyvūnų. Tokie namai šalti, nykūs, nejaukūs. Katė ar kitas gyvūnas suteikia gyvumo, meilės, šilumos. Rūpintis augintiniais įpratau vaikystėje. Man tai ne sunku, o malonu“, – prisipažino solistas.

Šlapinasi iš liūdesio

Daina Gimbulienė

Kačių veisėja

„Šlapintis ne vietoje katės gali dėl su jų reprodukcija susijusių reikalų. Tai išsprendžiama gyvūną iškastravus ar sterilizavus.

Toks šlapinimasis gali būti ir šlapimo takų ligos simptomas. Todėl šią problemą reikėtų aptarti su veterinaru.

Neretai katės gamtinius reikalus ne į kraiko dėžę, o kitoje vietoje atlieka iš liūdesio, pykčio, pokyčių šeimoje ar namuose, persikraustymo į naują būstą. Kai kurie gyvūnai jautriai reaguoja, kai ant jų šaukiama.

Yra kačių, kurios labai išrankios tvarkai. Jeigu kraiko dėžutė nešvari, ji gali atsisakyti šia naudotis. Namuose auginant kelias kates geriausia turėti tiek dėžių, kiek yra augintinių. Jas reikia nuolat tvarkyti ir valyti.

Jeigu katė nusišlapino ne vietoje, būtina kuo greičiau pašalinti visus ženklus. Svarbu tinkamai išvalyti, kad tai daugiau nepasikartotų. Valant galima naudoti sodą ar acto tirpalą, specialias priemones. Gyvūnų prekių parduotuvėse ir veterinarijos vaistinėse yra purškiamų priemonių, kurios atbaido kates nuo šlapinimosi ne vietoje, kitos pritraukia į kraiko dėžes.

Negalima į šią problemą numoti ranka, nes kuo ji labiau įsisenėja, tuo sunkiau įveikti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.