Šunis Lietuvoje dažyti užsimojusi marijampolietė: „Rusijoje tai labai madinga“

Vos patalpinusi internete keletą nuotraukų, kuriose matyti įmantriai apkirptas ir keliomis spalvomis išmargintas Jorkšyro terjeras, šunų kirpimo specialistė sulaukė galybės įvairių nuomonių. Tiesa, dauguma jų – neigiamos. Šunų kailio dažymo paslaugą pradėjusi teikti moteris iš anksto pasiruošė tradiciniam lietuvių požiūriui į naujoves. „Žinojau, kad lietuviai yra konservatyvūs“, - sakė Maskvoje šunų kirpimo ir dažymo mokslus baigusi marijampolietė, „Šuniukų kirpyklos“ įkūrėja Aušra Naujalienė. Anot jos, Rusijoje šunų dažymas jau ne vienerius metus yra „ant bangos“. 

A.Naujalienė dažyti ir kirpti šunis mokėsi Rusijoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
A.Naujalienė dažyti ir kirpti šunis mokėsi Rusijoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Dec 10, 2013, 6:43 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:55 PM

Aušros patalpintos nuotraukos netruko paplisti interneto platybėse ir socialiniuose tinkluose, kur kilo karštos diskusijos šunų dažymo tema. Gyvūnų gerovę puoselėjančios bendruomenės klausė: ar tai gražu, reikalinga ir būtina? Kaip portalui lrytas.lt sakė organizacijos „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ direktorės pavaduotoja Sigita Galdikaitė, dažyti ar nedažyti gyvūną, turi nuspręsti šeimininkas, atsižvelgęs į gyvūno poreikius ir kaip jis reaguoja į patį procesą. Jei šuniui tai nepatinka, tai jau yra gyvūno kankinimas.

„Jei kailio dažymas nekenkia gyvūno sveikatai ir nesukelia fizinio ar psichologinio smurto, tuomet tai jau šeimininko reikalas. Tačiau jei gyvūnui nepatinka, tada šeimininkai turėtų rimčiau apsvarstyti savo veiksmus ir geriau jau sau nusidažyti plaukus“, - teigė S.Galdikaitė.

Kas turi pinigų – tas nori

Kaip sakė šunų kailio dažymo paslaugą pradėjusi teikti Aušra, kas turi pinigų, tas nori puošti savo augintinį. „Jei žmonės turėtų daugiau pajamų, tikrai užsakytų tokias procedūras savo šuniui ir norėtų turėti išskirtinį gyvūną“, - tikino marijampolietė.

Jos manymu, šunų dažymo paslauga yra naujovė, kuriai reikia laiko. „Tikiu, kad, bus tokių, kuriems niekada nepatiks dažyti gyvūno plaukai, bet tikrai atsiras ir tų, kurie mielai palepins save ir savo augintinį“, - sakė Aušra.

Anot šunų kirpėjos, vos patalpinusi prieštaringai įvertintą įmantriai apkirpto ir nudažyto šuns nuotrauką internete,tuoj pat sulaukė kliento skambučio su prašymų apkirpti ir nudažyti savo šunį.

Dažyti šunis - originali idėja

Portalo lrytas.lt kalbinta Aušra tikino, kad teikti šunų dažymo paslaugą sugalvojo ji pati. „Visada buvau ir dabar esu išskirtinė moteris. Mano asmenybė – kitokia. Mane žavi meno, dizaino pasaulis“, - tikino kirpėja. Anot jos, kol kas dar tik pati šunų kailio dažymo idėjos įgyvendinimo pradžia. „Dabar žiema, mažiau klientų, bet pavasarėjant bus daugiau užsakymų“, - sakė kirpėja. Šio, nekasdieniško amato marijampolietė mokėsi Maskvoje. Būtent ten ji ir pastebėjo, kokie populiarūs įvairiomis spalvomis dažyti šunys.

Paklausta, ar tie dažai nėra kenksmingi gyvūnui, Aušra tikino, kad dažymui naudojami specialūs dažai, kuriuos parsivežė iš Rusijos. Juos gamina Japonijoje. „Tie dažai nekenksmingi, be amoniako. Be to, aš dažau plaukus, o tai nekenksminga procedūra. Juk ir šuns kailis atauga“, - sakė ji. Anot jos, gyvūnas nejaučia jokio diskomforto ar skausmo.

Pramoga žmogui, o ne gyvūnui

Sužinojusi apie gyvūnų kailio dažymą, „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ direktorės pavaduotoja S.Galdikaitė nesuprato šios procedūros prasmės. „Jei šuns kailio kirpimas padeda šuniui iškęsti vasaros karštį, tai dažymas manau yra tik pramoga žmogui“, - tikino Sigita. Ji abejoja, ar pati procedūra ir jos rezultatas yra naudingas keturkojui. „Nelabai suvokiu, kaip dažymas galėtų pasitarnauti gyvūnui.“

Sigitos nuomone, dauguma šunų nekenčia šukavimo ar kailio kirpimo, ir tik vienetai jaučia malonumą. Vis tik šunų dažymo ir kirpimo paslaugas teikianti Aušra džiaugiasi, kad gyvūnai, šeimininkų pageidavimu, gali tapti įvairiomis spalvomis išmargintu kailiu, o ne vien tik pilki ir juodi. Kaip sakė kirpėja, dažniausi jos kerpami šunys – Jorkšyro terjerų, Maltos bišonų, pudelių veislių atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.