Šunys, kuriuos labiausiai myli žmonės

Kiekvienais metais Jungtinių Amerikos Valstijų kinologų klubas sudaro pačių populiariausių šunų veislių sąrašą. Prieš keletą dienų paaiškėjo, kad jau 23 metus iš eilės populiariausia šunų veisle tapo Labradoro retriveris, tačiau į dešimtuką aktyviai braunasi žmonių širdis pavergęs komiškasis prancūzų buldogas. Tad kaip atrodo populiariausių šunų veislių dešimtukas?

Populiariausiems šunims – vokiečių aviganiams ir Labradoro retriveriams – ant kulnų ima minti trumpasnukis, didžiaausis, vadinamasis juokdarys filosofo kailyje – prancūzų buldogas.
Populiariausiems šunims – vokiečių aviganiams ir Labradoro retriveriams – ant kulnų ima minti trumpasnukis, didžiaausis, vadinamasis juokdarys filosofo kailyje – prancūzų buldogas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 3, 2014, 2:36 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:41 PM

Dešimtuke, be pirmaujančio Labradoro retriverio, aukščiausias vietas užima vokiečių aviganiai, auksaspalviai retriveriai, bigliai ir anglų buldogai. Kaip naujienų agentūrai AP sakė Labradoro retriverių veisėjas Michaelis Wiestas, šių šunų populiarumą lemia jų protingumas, žaismingumas, gebėjimas gelbėti žmones ir galimybė juos pasitelkti terapiniais tikslais. „Labradoro retriveriai – universalūs keturkojai, idealūs šeimos šunys“, – sakė M.Wiestas.

Likusias penkias vietas užima Jorkšyro terjerai, bokseriai, pudeliai, rotveileriai ir taksai. Įdomu, kad per 10 pastarųjų metų iš 25 vietos į 11-ąją pakilo kriuksintis ir knarkiantis, bet žmonių simpatijas užkariaujantis prancūzų buldogas.

Populiariausių šunų veislių sąrašas sudaromas pagal šunų registracijos duomenis, pateikiamus kiekvienais metais. Iš populiariausių veislių dešimtuko matyti, kad žmonės augina įvairaus dydžio šunis – nuo miniatiūrinio Jorkšyro terjero iki didelio ir raumeningo rotveilerio. Ant JAV kinologų klubo, per pastarąjį dešimtmetį žmonės dažniau rinkosi didesnių veislių šunis.

Kai kurios šunų veislės – čihuahua ar ši cu – per dešimtmetį iškrito iš populiariausiųjų sąrašo, o rotveileriai ir prancūzų buldogai aktyviai veržėsi populiarumo link. Dobermanai, Berno kalnų šunys ar vokiečių dogai pakilo per daugiau nei 10 pozicijų. Bet jokia kita veislė nepakilo taip staiga ir taip aukštai, kaip prancūzų buldogas. 2002 metais šios veislės šunys užėmė vos 58 vietą, tačiau daugiau nei po dešimtmečio – 2013 metais – užėmė 11-ąją poziciją.

Šie trumpasnukiai, dideles stačias ausis turintys vidutinio dydžio šuneliai, neretai vadinami klounais, filosofo kailyje, JAV populiarėti ėmė XX amžiaus pradžioje. Populiarumą lėmė vidutinis dydis, lengva kailio priežiūra ir lengvai sugyvenamas charakteris. Be to, tai puikus šuo gyvenantiems bute. Prie populiarumo prisidėjo ir visuomenės informavimo priemonės, televizijos reklamos ir šios šunų veislės atstovų pasirodymai kino filmuose bei serialuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.