Įkvepiantis pavyzdys: nuotrauka, išgelbėjusi keturkojui gyvybę

Nico - šuo, kurio drastišką pasikeitimą atspindinčios nuotraukos įkvepia daugybę žmonių. Pirmoje 2009 m. vasarą darytoje nuotraukoje matyti nususęs, susigūžęs, gyvenimo gerai išvelėtas padaras, kitoje, naujesnėje (apie 2010 m.) – išdidus, veržlus, dailiai nuaugęs, savimi pasitikintis šuo. Sunku patikėti, kad abiejose fotografijose – tas pats gyvūnas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 2, 2014, 3:24 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:37 PM

Jo veislė įvardijama įvairiai, faktas tas, kad tai mišrūnas – greičiausiai turįs pitbulterjero ar Argentinos dogo (o gal abiejų) kraujo. Dažniausiai jis tiesiog vadinamas Argentinos dogu. Taigi 6 metų amžiaus, kurčias, išsekęs, blusų ir opų kankinamas, išlūžusiais dantimis, randuotas, su dideliu augliu ant nugaros šuo, atsidūręs Los Andželo prieglaudoje, praktiškai neturėjo vilčių, kad jį kas nors priglaus. Jam reikėjo ne tik geros medicininės priežiūros, bet ir kruopštaus mokymo.

Liepos pabaigoje Nikki Audet vietinėje „Facebook“ globos grupėje „The Mutt Scouts“ paskelbė Nico nuotrauką bei gražų aprašymą. Šuns, liūdnai besigūžiančio prieglaudos kampe, fotografija buvo tokia iškalbinga, kad jokie žodžiai geriau nebūtų apibūdinę jo kančios – pasviręs prie sienos, priglaudęs prie jos galvą, o snukis aiškiai perteikia sielvartą, vienatvę ir pralaimėjimą.  Turbūt žinote, kaip greitai kai kuriais atvejais socialiniuose tinkluose išplinta informacija. Taip atsitiko ir šį kartą – aktyviai platinama nuotrauka patraukė Kelly Gibson iš San Diego dėmesį, o sukūrus paramos puslapį, per 48 valandas Nico priežiūrai paaukota beveik 2000 dolerių.

K. Gibson iš prieglaudos paėmė ne tik Nico, bet ir jo kaimyną rudai baltą pitbulterjerą Jug Head. 3 savaites Nico veterinarijos klinikoje gydyta viršutinių kvėpavimo takų infekcija. Gyvūnui pasveikus pradėta koordinuoti jo (bei kartu išgelbėto Jug Head) gabenimą į Humaniškąją draugiją Hamiltone. Tai truko 2 savaites, prisidėjo 45 žmonės. Šunis Hamiltone sutiko daug žmonių, atvyko ir televizija.

Nico naujoje vietoje greit pritaikė, jam gydė bakterinę odos infekciją, pašalino naviką ir kastravo. Tada prasidėjo dresūros ir socializacijos programa - kurčiam šuniui reikia specialios dresūros, pasiruošimo ir priežiūros. Jis mokintas remiantis klikerio koncepcija, tik su vizualiais signalais - šviesele. Vienas svarbiausių dalykų buvo išmokyti Nico atkreipti dėmesį į prižiūrėtoją bei reaguoti į komandą „Ne“, nutraukiančią nepageidautinus veiksmus. Nico pamėgo žaisti su ryškiai oranžiniu kamuoliu, turėjo puikų apetitą, nerodė jokių streso požymių, labai meiliai elgėsi su kiekvienu, rodančiu jam dėmesį. Jis nedemonstravo jokių maisto ar žaislų agresijos požymių. Atrodo, kentęs badą, maisto atžvilgiu jis turėtų būti labai savininkiškas, tačiau iš jo ėdančio galima lengvai atimti dubenėlį.

Nico priglaudė Bridget ir Melissa iš Indianos. Jis gyvena drauge su pitbulterjero mišrūne Brisby, kuri taip pat yra baltos spalvos ir kurčia. Nico dievina kamuolius, Kong žaislus, maudynes ir ramų gyvenimą. Neseniai globėjos sužinojo, kad vėžys atsinaujino, tačiau jos nusiteikusios optimistiškai ir teigia, kad pavyks išvengti ausies amputacijos.

Viena iš Nico globėjų sako: „Mažas mielas šuniukas nebūtinai taps geriausiu jūsų kompanionu. Engtas, išmestas šuo amžinai suteiks jums visą savo meilę ir dėkingumą už išgelbėtą gyvenimą“.

Parengė Ugnė Nedzinskaitė

Daugiau skaitykite: latimesblogs.latimes.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.