Veisėją prie namų pasitinka ne šuo, o miniatiūriniai paršeliai

Jei grįžus į namus, jus pasitiktų ne uodegą vizginantis šuo, ar murkianti katė, o kriuksintis, dėmėtas miniatiūrinis paršiukas? Turbūt toks vaizdelis kaskart keltų nuostabą. Tačiau jei gyventumėte Jungtinėse Amerikos Valstijose, nebūtų nieko keisto, mat šioje šalyje Juliana veislės paršeliai labai populiarūs.

Juliana veislės paršeliai - mažiausi pasaulyje.<br>K.Bright nuotr.
Juliana veislės paršeliai - mažiausi pasaulyje.<br>K.Bright nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Apr 5, 2014, 9:08 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:42 PM

Mičigano valstijoje gyvenanti 31-erių Kristin Bright jau trejus metus veisia šias mažiausias pasaulyje dekoratyvines kiaulaites. „Šie paršeliai nedideli, jų oda nusėta gražiomis dėmėmis, elgesys draugiškas ir naivus, o charakteris labai mielas“, - paklausta, kodėl sumanė veisti šiuos ypatingus paršelius, „Gyvenimo būdui“ sakė K.Bright.

Kalbėdama apie savo meilę gyvūnams, Kristin teigė, kad nuo pat vaikystės ji gyveno šalia naminių ir ūkinių gyvūnų. „Aš užaugau kaime, todėl kiekvieną dieną matydavausi su arkliais, vištomis, katėmis ir viena kiaule. Teko artimai susipažinti su įvairiais graužikais bei gyvatėmis“, - prisiminė paršelių veisėja.

Baigusi mokyklą, Kristin įstojo į Mičigano universitetą, kur įgijo zoologės specialybę, o prieš daugiau nei tris metus ėmėsi puoselėti Juliana veislės dekoratyvinius paršelius.

Panorėjus įsigyti tokį kriuksintį taškuotą augintinį, tektų kaip reikiant paploninti piniginę. Pasirodo, šių gyvūnų kaina siekia net 3,5 tūkst. JAV dolerių. Tiesa, dėl išaugusio miniatiūrinių paršelių populiarumo, kaina rinkoje prieš dvejus metus ėmė smukti, tad galima rasti ir pigesnių variantų, o už vieną paršelį sumokėti „tik“ 1,5 tūkst. JAV dolerių.

Kaip „Gyvenimo būdui“ sakė K.Bright, Juliana veislės paršelių gyvenimo trukmė - nuo 14 iki 18 metų. Kaip ir dauguma naminių gyvūnų, šiltuoju metų laiku mėgsta būti namuose, o šiltuoju - ištrūkti laukan. „Pati mėgstamiausia šių paršelių veikla - saulės vonios, vaikštinėjimas po pievą ir linksmybės purve“, - pasakojo Kristin.

Tačiau namuose šie gyvūnai pasižymi pedantiška tvarka. Be to, mielai priguls ant sofos šalia jūsų, tarsi šuo ar katė. „Geriausia, jei dar ir po antklode priimtumėt. Jos labai mėgsta jaukumą ir šilumą“, - tikino veisėja.

Anot jos, šie paršeliai tuštintis eina visuomet į tą pačią vietą - kraiko dėžutę, kuri turi būti kuo toliau nuo guolio. Šiltuoju metų laiku gamtinius reikalus mieliau atlieka lauke. Beje, šie paršeliai namuose neskleidžia jokio nemalonaus kvapo.

Kadangi tai nedideli naminiai gyvūnai, jiems nereikia skirti daug vietos, be to, jie pakankamai savarankiški, nereiklūs dresūrai ir priežiūrai. „Negalima šių gyvūnų laikyti tik namuose. Šie paršeliai labai panašūs į šunis ir mielai užsibūna gamtoje“, - sakė K.Bright.

Įsigijus tokį neįprastą augintinį, dėl ėdalo pergyventi nereikės, mat jus ės viską, ką tik duos šeimininkas. Tačiau veisėja perspėjo, kad pavojinga nereguliuoti jų mitybos ar šerti kenksmingais bei žalingais sveikatai produktais. „Mano pačios paršeliai ėda specialų ėdalą. Kartais palepinu vaisiais ir daržovėmis“, - pasakojo Kristin.

Juliana veislės paršeliai kilo iš Anglijos. Išskirtinis jų bruožas - dėmėta, taškuota oda. Be to, šie keturkojai turi būti liekni, be išsipūtusio pilvo. Suaugusio Juliana veislės paršelio svoris siekia nuo 13 iki 25 kg.

Pasak Kristin, kad ir kokie naivūs iš pirmo žvilgsnio pasirodytų šie paršeliai, iš tiesų jie yra protingi ir, panorėjus, lengvai dresuojami. O geriausia priemonė ugdyti jų paklusnumą - maistas.

Paklausta, ar pradėjusi veisti šiuos nepaprasto grožio miniatiūrinius paršelius, atsisakė kiaulienos, Kristin prisipažino, kad vis dar valgo šią mėsą, tačiau nepiktnaudžiauja, o šunims ir kiaulės ausų duoda kaip skanėsto. Tačiau Kristin giliai įsitikinusi, kad su visais gyvūnais reikia elgtis tinkamai, nesvarbu kokia jo paskirtis.

mijulianapig.com 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.