Latviai lietuvius kinologus išmokė ieškoti dingusių žmonių

Panevėžiečiai kelias dienas susidomėję stebėjo, kaip tarp daugiabučių bėgioja policijos uniformomis vilkintys vyrai, vedini tarnybiniais šunimis. Čia vyko tarptautinio policijos kinologų seminaro dalyvių mokymai.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Apr 30, 2014, 5:12 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:43 AM

Kinologai iš Kauno, Vilniaus, Alytaus, Panevėžio bei Rygos (Latvija) tris dienas dalijosi savo patirtimi ir patys mokėsi iš kolegų. Jie su savo keturkojais dalyvavo ir praktiniuose mokymuose – tobulino šunų įgūdžius, kaip mieste sėkmingai ieškoti žmonių.

„Dažniausiai kinologai kviečiami, kai niekas kitas negali padėti“, – žmonių paieškų su šunimis svarbą paaiškino Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato kinologų grupės specialistas Rolandas Eidininkas. O ant jo rankų spurdėjo ir šeimininką vis nuprausti bandė naujausias kinologo auklėtinis – 2,5 mėnesio bavarų pėdsekių veislės šuniukas Koris. R.Eidininkas jau pradėjo jį mokyti eiti žmogaus pėdsakais, mažylis dalyvavo ir šiuose mokymuose.

Be šio jauniklio, Kauno policijos kinologai į Panevėžį atsivežė ir 7 metų belgų aviganį (malinua) Bosą. Tai rimtas tarnybinis šuo, prieš pusmetį tarnybos metu žiauriai sužalotas nusikaltėlio.

Sprunkančio narkotikų prekeivio sulaikymo metu Bosas jį pasivijo ir čiupo už rankos. Šuo nusikaltėlio nepaleido net tuomet, kai šis sužalojo jam galvą trankydamas į žemę, šaligatvio bordiūrą. Įtariamasis buvo sulaikytas. Bosui prireikė atlikti akies operaciją, jo snukis deformuotas, tačiau jis ir toliau sėkmingai darbuojasi policijoje.

„Mes visi šiek tiek pamišę dėl šunų, daug su jais dirbame. Mums labai svarbu, kad mūsų darbas būtų kuo naudingesnis visuomenei“, – sakė Latvijos policijoje dirbantis kinologas Juris Stankevičs.

Šis 7 metus profesionaliu kinologu dirbantis rygietis lietuviams kolegoms seminaro metu demonstravo Lietuvoje dar naują metodą, pagal kurį dirba vis daugiau latvių kinologų. Esmė ta, kad keturkojai mokomi eiti ne pagal pėdsakus, o ieškoti individulaus žmogaus kvapo.

Specialistų teigimu, toks kvapo koridorius geromis meteorologinėmis sąlygomis gali išlikti iki 4 dienų.

Apie unikalią šunų uoslę kinologai žino daug istorijų. Pavyzdžiui, per mokymus mieste žiemą per sniegą bėgantis statistas (žmogus, kurio pėdsakais vėliau paleidžiamas tarnybinis šuo), slystelėjo ir ranka atsirėmė į pastato sieną, kad nepargriūtų. Vėliau jo pėdsakais paleistas šuo toje vietoje stryktelėjo ant dviejų kojų ir, apuostęs sieną toje vietoje, kur buvo prisilietęs jo ieškomas žmogus, toliau nuvedė šeimininką paskui ieškomąjį.

Pagal šią metodiką dirbant su šunimis labai svarbu gerai jį pažinoti ir suprasti jo elgesį. Bet policijos kinologai kasdien praleidžia nemažai laiko su savo augintiniais, paprastai šie ir gyvena su pareigūnų šeimomis, todėl puikiai perpranta savo keturkojus padėjėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.