Genų inžinierių auka: lojančią katę laikys tik laboratorijoje

„Pirmas iš vados buvo beuodegis, antras su trumpa uodega, o trečias keturkojis – katino kūnu, tačiau šuniui būdingu snukiu. Tai unikalus mopso ir Himalajų katės hibridas“, – septynerius metus trukusio eksperimento rezultatą pristatė Naujojoje Zelandijoje įsikūrusio Breedingtono universiteto veterinarijos laboratorijos mokslų daktaras bei eksperimento iniciatorius Siamonas McCorgis.

Mophilu pavadinta nauja keturkojų rūšis, anot eksperimento vadovo, pasižymi neįtikėtinu šunišku sargumu bei katėms būdingu meilumu. Niekada nemiauksi, tik loja.<br>Breedingtono universiteto nuotr.
Mophilu pavadinta nauja keturkojų rūšis, anot eksperimento vadovo, pasižymi neįtikėtinu šunišku sargumu bei katėms būdingu meilumu. Niekada nemiauksi, tik loja.<br>Breedingtono universiteto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-01 07:02, atnaujinta 2018-01-07 20:32

Itin slaptas ir griežtai nuo visuomenės saugotas projektas – bandymai modifikuoti šuns ir katės genus ir išveisti lojančią katę – jau davė vaisių. „Pagaliau tai pavyko. Nuo pat 2008 metų pradžios mūsų genų inžinieriai padarė reikšmingą mokslui ir ateities kartoms darbą. Na, o dabar galime grožėtis rezultatu“, – aiškino S. McCorgis.

Ne vieną dešimtmetį kates ir šunis buvo bandoma kryžminti natūraliu būdu. Dar 1937 metais Ilinojaus valstijoje (JAV) esančioje įslaptintoje laboratorijoje buvo atlikti pirmieji šuns ir katės hibrido kūrimo eksperimentai. Deja, bet visi jie baigdavosi nesėkme.

Vis tik 2008 metais kačių ir šunų chromosomų struktūrą modifikavę mokslininkai žengė didžiulį žingsnį genų inžinerijos mokslų srityje, sėkmingai sukryžminę mopsą ir Himalajų katę.

Mophilu (lot. - Pugfelinae himalensis) pavadinta nauja keturkojų rūšis, anot eksperimento vadovo, pasižymi neįtikėtinu šunišku sargumu bei katėms būdingu meilumu. Niekada nemiauksi, tik loja. Puikiai sutaria su vaikais, nesišeria.

Anot dr. S. McCorgio, esminis teigiamas šio gyvūno bruožas – galimybė niekada jo nevesti į lauką. „Jis kuo puikiausiai naudojasi kraiko dėžute“, – tikino eksperimento vadovas.

Tačiau kol kas vienintelis moteriškos lyties mophilas gyvens Breedingtono universiteto veterinarijos laboratorijoje įrengtame naujų gyvūnų rūšių globos centre.

„Jei pavyks išveisti daugiau mophilų veislės individų, norintieji juos galės įsigyti. Už vieną tokį keturkojį teks plačiai praverti piniginę – neoficialiai skelbiama, kad vienas mophilas gali kainuoti nuo 3 tūkst. eurų.

S. McCorgio manymu, mophilas gali būti puiki dovana artimiesiems bei šeimos nariams. O ypač – balandžio 1 dienos proga!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.