Neturi vaikų, draugų ir artimųjų? Įsimylėk katę ar šunį!

Ką daryti, jei šalia nėra žmogaus, jei neturi artimojo, į kurį galėtum atsiremti ar kuriuo galėtum pasikliauti? Įsigyti gyvūną – štai paprasčiausias vienišumo sprendimo būdas. Šuo arba katė dažnai tampa svarbiausi žmogaus gyvenime. Augintiniai lepinami, gydomi, šeriami specialiu ėdalu, puošiami. Jie tampa partneriais, namų šeimininkais ir mylimiausiais šeimos vaikais. Bet ar tai normalu?

Meilė gyvūnams – išeitis, slegiamiems vienatvės.<br>123rf nuotr.
Meilė gyvūnams – išeitis, slegiamiems vienatvės.<br>123rf nuotr.
Vokiečių dizaineris K.Lagerfeldas sukūrė savo numylėtinei Birmos veislės katei Choupette socialinių tinklų „Twitter“ ir „Facebook“ paskyras.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Vokiečių dizaineris K.Lagerfeldas sukūrė savo numylėtinei Birmos veislės katei Choupette socialinių tinklų „Twitter“ ir „Facebook“ paskyras.<br>„ViDA Press“ nuotr.
JAV dainininkė M.Cyrus ilgai gedėjo savo nugaišusio šuns. Vėliau ji įsigijo naują augintinį – kolį Emu Coyne Cyrus.
JAV dainininkė M.Cyrus ilgai gedėjo savo nugaišusio šuns. Vėliau ji įsigijo naują augintinį – kolį Emu Coyne Cyrus.
„Hilton“ viešbučių paveldėtoja P.Hilton baltus šunis nešiojasi kaip brangius aksesuarus – jie puikiai dera prie bet kokios spalvos aprangos.
„Hilton“ viešbučių paveldėtoja P.Hilton baltus šunis nešiojasi kaip brangius aksesuarus – jie puikiai dera prie bet kokios spalvos aprangos.
Daugiau nuotraukų (4)

Ona Kacėnaitė („Lietuvos rytas“)

2015-06-04 06:00, atnaujinta 2017-11-24 13:08

Visos pastangos išgydyti šunį Rudigerį nedavė jokių rezultatų. Galiausiai jį teko užmigdyti. Pranešdama apie tai jo šeimininkams, Frankfurto (Vokietija) „Commerzbank“ darbuotojams Robertui ir Knutui veterinarijos gydytoja negalėjo sulaikyti ašarų.

Rudigeris nuoširdžiai ir pasiaukojamai mylėjo savo šeimininkus, visada juos apdovanodavo geromis emocijomis. Bet dabar ši tyra siela turėjo užgesti, nes daugybė operacijų, spindulių terapija, daug mėnesių užtrukę chemoterapijos seansai, homeopatinių preparatų injekcijos ir net šamanų maldos nebegalėjo sustabdyti vėžio.

Kai gydytoja Rudigeriui leido injekciją, turėjusią nutraukti jo egzistavimą, šunį ant savo rankų laikė Knutas. Jo partneris, 42 metų Robertas, sėdėjo ant suolelio priešais kliniką nesulaikydamas ašarų.

Po to Rudigeris buvo kremuotas, o jo pelenai palaidoti gyvūnų kapinėse. Ant paminklo šalia jo nuotraukos iškaltas užrašas: „Meilė niekada neišblėsta“.

Žmonės iš šalies, klausydamiesi pasakojimų apie tokius šunų savininkus, kurie augintinius paverčia lygiaverčiais šeimos nariais, kraipo galvą. „Zoofilija, liguista meilė gyvūnams“, – piktindamiesi sako vieni, o kiti iš to gyvena, nes tai – jų milijardinio verslo pagrindas.

2013 metais mados pasaulio ekscentrikas Karlas Lagerfeldas (81 m.) pribloškė prisipažinimu: jis norįs vesti savo augintinę Birmos veislės katę Choupette.

Garsusis vokiečių dizaineris sukūrė savo numylėtinei socialinių tinklų „Twitter“ ir „Facebook“ paskyras.

Choupette „skaito“ laiškus planšetiniame kompiuteryje, ėda prie stalo ir rengiama „Chanel“ drabužėliais. Net Rudigerio šeimininkai Robertas ir Knutas veikiausiai nustebtų: „Vesti katę? Ar tai įmanoma? Juk Choupette – treji metai!“

Pernai iš garsiosios JAV dainininkės Miley Cyrus (22 m.) akių pasipylė ašaros, kai ji stovėdama Bostono scenoje atliko dainą, skirtą savo nugaišusiam haskių mišrūnui Floydui.

Vėliau šuns atvaizdu atlikėja papuošė savo kūną ir dar ilgai gedėjo.

Per vieną mados šou Niujorke modeliai ant podiumo už pavadėlių laikė rožine spalva nudažytus iš Kinijos kilusios ši cu veislės šunelius ir karališkuosius pudelius.

Maltos veislės šuniukams ant nosies buvo uždėti blizgučiais nusagstyti akiniai, o kailis ir ausys nudažyti šokiruojančiomis spalvomis.

Kitaip tariant, tai, ką žmogus daro su savimi, pritaiko ir savo naminiams gyvūnams. Ir tai pasakytina ne tik apie mados dizainerį K.Lagerfeldą ar dainininkę M.Cyrus.

Dėl kačių pamišę tailandiečiai savo gyvūnams rengia prašmatnias jungtuvių ceremonijas.

Ekscentriški Niujorko gyventojai savo šunims skaito knygas ir žurnalus, dabino juos tatuiruotėmis, kol praėjusį gruodį jos buvo uždraustos.

Ar tai tik beprotiškas kai kurių pakvaišėlių elgesys?

Naminiai gyvūnai vis labiau tampa aklo garbinimo objektu, vaiko ir partnerio pakaitalu, tvirtina socialinio gyvenimo klausimų specialistai.

Viešosios nuomonės tyrimai rodo, kad ši tendencija stiprėja. Mat daugėja žmonių, nesusilaukusių vaikų, gausėja senyvo amžiaus vienišių gretos.

Ką daryti, jei šalia nėra žmogaus, jei neturi artimojo, į kurį galėtum atsiremti ar kuriuo galėtum pasikliauti? Įsigyti gyvūną – štai paprasčiausias sprendimo būdas vienišiams.

Hanoverio (Vokietija) aukštosios veterinarijos mokyklos profesorius Hansjoachimas Hackbarthas įspėja dėl perdėtos meilės gyvūnams: „Dabar dažniausia naminių gyvūnų kankinimo forma – ne netinkamos laikymo sąlygos, o visiškas jų sužmoginimas.“

Kitų nuomone, gyvūnas veikiau tapo prabangos preke.

„Man sunku suvokti, tačiau artėjame prie tokios realybės, kad šuo taps statuso simboliu, koks anksčiau buvo automobilis“, – sakė aktorė, veterinarė ir mišrūno šeimininkė Mariele Millowitsch.

Ar oriam, protingam Rodezijos ridžbekui, kuris vis dažniau įsigyjamas norint pabrėžti statusą, būtinai reikia 199 eurus kainuojančio rankų darbo antkaklio su pasidabruotomis kaukolėmis ir jų akiduobėse spindinčiais „Swarovski“ kristalais?

Ar šuniui po kastracijos būtini silikoniniai sėklidžių implantai, kuriuos šeimininkas nupirko, kad augintinis nenugrimztų į depresiją?

Tokį šuns šeimininko elgesį būtų galima laikyti perdėtos meilės demonstravimu. Tačiau ar kitaip elgiasi tie, kurie už 730 eurų perka lietus ratlankius savo „Audi Q7“? Juk kai kuriuos žmones toks elgesys irgi stebintų.

Milijonierių šuniukai, kaip antai „Hilton“ viešbučių paveldėtojos Paris Hilton, visur nešiojami kaip brangūs aksesuarai. Tarp naujausių milijonierės pirkinių – nykštukinis špicas, kuris, manoma, kainavo 10 tūkst. dolerių. Vos 10 cm ilgio šunelis vadinamas Mister Amazing (liet. – Ponu Nuostabiuoju).

Baltos spalvos nykštukinį špicą galima nešiotis, jis puikiai dera prie bet kokios spalvos aprangos. Nieko nuostabaus, kad dabar visi pageidauja baltos spalvos keturkojų. „Domestos“ – taip juokaudami šunų augintojai vadina baltųjų Šveicarijos aviganių šuniukus.

Biologas ir vilkų elgsenos tyrinėtojas iš Austrijos Kurtas Kotrschalis viename interviu sakė: „Šuo padeda žmogui užmegzti kontaktą su kitu žmogumi.

Jei yra toks tikslas, žinoma, didžiulis skirtumas, su kokiu šunimi vaikštai – mopsu ar auksiniu retriveriu. Savaime suprantama, kad šuniui tenka aksesuaro vaidmuo.“

Šuns auginimas suteikia ir kitų privalumų: vien jo buvimas šalia žmogaus gali sumažinti kraujospūdį, stiprinti širdį ir kraujo apytaką.

Teigiama, kad Alzheimerio liga sergantys pacientai draugiškai reaguoja į šunį, nors šiaip yra visiškai pasyvūs. Vienas tokių keturkojų – 4 metų garbanotasis bišonų veislės šuo Antonas iš Reklinghauzeno. Jo savininkė Linda Schafers su keturkoju, kai jis dar buvo mažas šunelis, eidavo lankyti sergančiųjų Alzheimerio liga.

Antonas atsiskleidė kaip talentingas terapeutas, todėl tapo socialiniu šunimi („social dog“).

Dabar Antonas su šeimininke L.Schafers lanko vaikų prieglaudose įkurdintas išprievartavimo aukas. Skleisdamas geras emocijas šuo padeda joms užmiršti patirtą tragediją.

Antonas, žinoma, visada gražiai apkirptas, nes jis yra nuolatinis gyvūnų priežiūros studijos klientas. Šią studiją įsteigė advokato ir notaro padėjėjo išsimokslinimą turinti Barbel Eggert (53 m.).

Kasdien jai tenka išmaudyti, sušukuoti, nukirpti apie 15 keturkojų, įskaitant ir stipriai susivėlusias persų veislės kates. Vizitinė pudelio, Havanos bišono, Tibeto terjero ar kito šuns išvaizda jo šeimininko kišenę paplonina 37–67 eurais.

B.Eggert išpildo bet kokius, net ir pačius beprotiškiausius, klientų norus. Vienos jaunos moters pageidavimu jos pudelio kailį padabino irokėzo (Šiaurės Amerikos indėnų gentis) atvaizdu, kitą šunelį specialiai vakarėliui – ryškių spalvų tatuiruote.

Katės nagus B.Egger ne tik nukerpa, bet, jei šeimininkas nori, dar ir nulakuoja. Ji turi klienčių, kurios taupo savo vizitams pas kirpėją, bet augintinius nuolat dailina studijoje.

Atsiranda ir tokių keturkojų šeimininkų, kurie sunkiai sudurdami galą su galu maitinasi šaldytais produktais, o savo numylėtinius lepina ekologišku ir alergijos nesukeliančiu maistu.

Vokietijos statistikos duomenimis, praėjusiais metais naminių gyvūnų savininkai į šalies ekonomiką įliejo 9 milijardus eurų – beveik pusę tiek, kiek graikai šiais metais turėtų grąžinti skolų Tarptautiniam valiutos fondui (TVF), Europos centriniam bankui ir kitiems.

Vokietijoje maloniu gyvenimu mėgaujasi dvylika milijonų kačių ir daugiau nei septyni milijonai šunų.

Štai Rosa, pinčerių veislės kalė, kurios šeimininkė – 65 metų pensininkė Helga, gyvenimu negali skųstis. Kai Rosa susilaužė koją, jos savininkė kreipėsi į didžiausią Vokietijos gyvūnų kliniką, įsikūrusią Hofheime prie Taunuso. Čia gydo ir operuoja vien tik geriausi veterinarijos specialistai: vieni specializuojasi gydyti onkologijos, kiti – neurologijos, ortopedijos, chirurgijos, ausų, nosies ir gerklės ligas.

Pinčerės Rosos gydymas jos šeimininkės piniginę patuštino beveik 4 tūkstančiais eurų. Bet ir po operacijos šuo tik labai trumpai bėgiojo: šeimininkė Helga savo augintinę dabar vežioja specialiu šunims skirtu vežimėliu.

Pensininkė kasdien verda vištų šlauneles, nes nieko kito jos Rosa neėda. Taip pat kaip ir šešios katės, kurias moteris laiko savo būste.

Nuo to laiko, kai mirė Helgos vyras, Rosa ir šešios katės miega šalia savo šeimininkės.

„Visus savo pinigus išleidžiu gyvūnėliams, bet jie tikrai to verti, nes nedaro jokios žalos“, – sakė jų šeimininkė.

Niujorke, kuris yra pelnęs JAV vienišių citadelės vardą, po rugsėjo 11-osios teroro išpuolių padaugėjo šeimos neturinčių asmenų, kurie savo būstu dalijasi su šunimi.

Statistika byloja, kad kas trečias Manhatano vienišius laiko keturkojį.

Tokią elgseną psichologai aiškina baime: po šios tragedijos Niujorke daugelis bijojo gyventi vieni. Šuo suteikė meilės ir saugumo.

Amerikietė dainininkė M.Cyrus įsigijo naują augintinį – šįkart kolį Emu Coyne Cyrus, jis turi savo paskyrą socialiniame tinkle.

Vokiečių pora Robertas ir Knutas metus liūdėjo savo Rudigerio, o paskui nusipirko biglių veislės šuniuką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.