Moteris nufilmavo netikėtą svečią namuose

Portalo lrytas.lt skaitytoja Valerija Ardzevičiūtė-Maksvytienė nufilmavo netikėtą svečią ir pasidalino su redakcija. „Jau antrą kartą mūsų namuose apsilanko šie padarėliai. Labai pyko ir barėsi, kai iš po radiatoriaus išprašyt bandžiau. Bet viskas baigėsi laimingai, o aš dar ilgai stebėjau šikšnosparniuką, kol nusprendė, kad jau metas skristi“, – sakė moteris.

Anot Valerijos, ant rankšluosčio padarėlis prabuvo apie pusvalandį.<br>Stop kadras
Anot Valerijos, ant rankšluosčio padarėlis prabuvo apie pusvalandį.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 27, 2015, 1:38 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 3:53 PM

Vaizdelį žiūrėkite viedeosiužete.

Praėjusį ketvirtadienį Alytuje gyvenančią moterį ryte prikėlė triukšmas iš virtuvės. Valerija netikėtą svečią rado po radiatoriumi. „Paėmiau jį su rankšluosčiu ir padėjau ant palangės lauko pusėje. Jis, žinoma, imamas labai pyko, cypė. Galvojau ims ir nuskris, bet įsikibo į rankšluostį ir tarsi miegojo“, – portalui lrytas.lt pasakojo moteris.

Pradėjus filmuoti, šikšnosparnis pradėjo judėti ir nuskrido. Anot Valerijos, ant rankšluosčio padarėlis prabuvo apie pusvalandį.

„Įtariu, kad kurį laiką, paryčiais, jis miegojo įsikibęs triušio narve, mat pjuvenos, pašaras, šienas buvo išdraikytas. O prieš porą metų šikšnosparnis naktį įskridęs buvo, tai vyras pasirūpino, sugavo ir išleido. Nors gyvename penktame aukšte, bet svečių netrūksta . Šiemet ir čiurlys buvo įskridęs“, – aiškino Valerija.

Šikšnosparniai – naktiniai gyvūnai. Dieną ilsisi pakibę galva žemyn. Daugumai akys neturi reikšmės, tačiau klausa labai tobula. 

Tai vieninteliai žinduoliai, kurie prisitaikę aktyviai skraidyti. Jų sparnus sudaro plona odos plėvelė, jungianti ne tik priekinę galūnę su užpakaline, bet ir uodegą bei labai pailgėjusių priekinių galūnių II–IV pirštus. Apie 70 procentų šikšnosparnių yra vabzdžiaėdžiai. Šikšnosparniai gyvena kolonijomis. Įsikuria uoksuose, pastogėse, požeminėse ertmėse.

Kartais kolonijos būna labai didelės. Kai kurios rūšys toli skrenda į žiemojimo vietas. Mūsų klimato juostoje šikšnosparniai žiemoja įmigę slėptuvėse (rūsiuose, pastatuose).

Paplitę visame pasaulyje, išskyrus Arktį ir Antarktį. Pasaulyje žinoma apie 1000 rūšių. Lietuvoje gyvena 15 rūšių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.