Brangiausi žmonių augintiniai net prabyla šeimininkų kalba

Kai prieš ketverius metus Kinijoje už daugiau nei milijoną eurų vienas turtuolis įsigijo 11 mėnesių Tibeto mastifą, visas pasaulis liko be žado. Už gyvūną pakloti tokią sumą nėra įprastas reiškinys. Reti, genetiškai modifikuoti, unikalūs dėl ypatingo kryžminimo, išvaizdos ar nykstantys – tokių pasaulyje nedaug, todėl jų kaina milžiniška.

Tibeto mastifas.
Tibeto mastifas.
Savanos katės yra kelis kartus didesnės už paprastas ir sveria net iki 15 kilogramų.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Savanos katės yra kelis kartus didesnės už paprastas ir sveria net iki 15 kilogramų.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Baltaausė marmozetė.
Baltaausė marmozetė.
Vienkupris kupranugaris.
Vienkupris kupranugaris.
Kapucinas.
Kapucinas.
Hiacintinė papūga.
Hiacintinė papūga.
Bengalijos katė.
Bengalijos katė.
Palminė kakadu.
Palminė kakadu.
Rezusas.
Rezusas.
Daugiau nuotraukų (10)

Šarūnas Meškys, „Lietuvos rytas“

Oct 4, 2015, 5:01 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 11:49 PM

Tarp brangiausių augintinių pasaulyje rasime ne tik šunų ar kačių, bet ir beždžionių, smauglių ar net kupranugarių.

Baltaausės marmozetės pasižymi tuo, kad jų tėvai patinai mažyliais rūpinasi nuo pat pirmosios jų gyvenimo dienos.

Šie kabiauodegių šeimos beždžionių genties gyvūnai aptinkami Amazonės baseine Pietų Amerikoje. Tai ne tik pačios mažiausios beždžionės pasaulyje, bet ir sunkiausiai dresuojamos, auginamos ir prižiūrimos. Jos net gali užsikrėsti ŽIV, susirgti juostine pūsleline, sloga, raudonuke. Tokio gyvūno kaina – apie 1,8 tūkstančio eurų.

Rezusai – šunbeždžionių šeimos atstovai, užauga iki 7–8 kilogramų svorio. Paplitę Pietų ir Pietryčių, Centrinėje Azijoje.

Rezusai yra smalsūs ir žaismingi gyvūnai, tačiau dažniau naudojami medicinos eksperimentų metu, negu laikomi kaip augintiniai. Būtent šios beždžionės padėjo mokslininkams atrasti, kad žmonės turi skirtingas kraujo grupes. Įprasta šių gyvūnų kaina – apie 3,5 tūkstančio eurų.

Bengalijos katė – paprastos naminės ir azijinės leopardinės katės hibridas. Šiuos ypatingos išvaizdos gyvūnus itin mėgsta egzotikos gerbėjai.

Už Bengalijos katę žmonės pasiruošę pakloti net ir 4 tūkstančius eurų. Šios murklės žinomos dėl savo neįtikėtino laukinio charakterio, energingumo.

Nuo kitų kačių skiriasi ne tiktai išvaizda, bet ir tuo, kad tai bene vienintelės katės, kurios nebijo vandens, rašo portalas businessinsider.com.

Kamuoliniai pitonai taip vadinami dėl to, kad pajutę pavojų tuoj pat susisuka į kamuolį. Tai vieni brangiausių smauglių pasaulyje.

Sviesto spalvos dryžuotasis kamuolinis pitonas įkainotas apie 6,5 tūkstančio eurų. Kamuoliniai pitonai paplitę Vakarų Afrikoje, bet nemažai jų rūšių išveista kryžminant skirtingas jų veisles.

Kamuolinis dryžuotasis pitonas užauga iki 1 metro ilgio, nėra itin agresyvus, nelaisvėje gyvena iki 30 metų.

Kapucinai – mažos, žaismingos ir guvios beždžionėlės, pavadintos kapucinų vienuolių garbei, mat jos panašios į vienuolius, kurie dėvi tamsius rūbus ir gobtuvus, uždengiančius veidą.

Kaip naminiai augintiniai šios beždžionėlės išpopuliarėjo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžioje. Bet didžiausia paklausa pastebėta po to, kai pasirodė filmas „Eisas Ventura: naminių gyvūnų detektyvas“, kuriame pagrindinį vaidmenį atlikęs Jimas Carrey augino kapuciną.

Nelaisvėje kapucinai gyvena iki 55 metų, per metus gali susilaukti 1–2 palikuonių. Šių beždžionėlių kaina siekia 8,5 tūkstančio eurų.

Vienkupris kupranugaris – dar vienas egzotinis augintinis, mėgstamas tų, kurie nori išsiskirti. Kupranugariai prijaukinti arabų pusiasalyje dar prieš 4–5 tūkstančius metų.

Tai užsispyrę ir tvirtą charakterį turintys gyvūnai, gyvenantys tik nelaisvėje Artimųjų Rytų ir Afrikos dykumose. Laukinėje gamtoje nebeaptinkami – juos išnaikino gamtos ir žmogaus jėgos. Vieno kupranugario kaina siekia 9 tūkstančius eurų.

Hiacintinės aros – didžiausios pasaulyje papūgos irgi buvo ties išnykimo riba, kai jomis imta prekiauti kaip naminiais gyvūnais. Dabar laukinėje gamtoje paplitusios centrinėje ir rytinėje Pietų Amerikos dalyje.

Tai nepaprastai stiprios ir gana agresyvios papūgos. Jas būtina laikyti tvirtame narve, nuo pat mažens mokyti nesikandžioti ir kitų gero elgesio manierų.

Hiacintinės aros gana greitai mokosi kalbėti ir gyvena ilgiau nei 60 metų, o vienos kaina siekia apie 10 tūkstančių eurų.

Juodoji palminė kakadu – bene brangiausia papūga. Jos gali kainuoti net 14 tūkstančių eurų. Šios išskirtinio grožio papūgos brangios ne tik dėl išvaizdos, bet ir dėl dauginimosi sudėtingumo – nelaisvėje palikuonių beveik nesusilaukia. Dėtyje įprastai būna vos vienas kiaušinis.

Juodosios palminės kakadu paplitusios Australijos šiaurėje, Jorko kyšulio pusiasalyje, Naujojoje Gvinėjoje ir minta eukaliptų, akacijų, figmedžių sėklomis, vabzdžių lervomis.

Laikyti namų sąlygomis šį sparnuotį gana sunku, nes tai ne tik didelis paukštis, labai garsiai rėkia, bet jam reikia ir specialaus lesalo. Gyvena apie 50 metų.

Savanos katė – kačių mylėtojų brangakmenis. 20 tūkstančių eurų kainuojanti murklė – naminės ir savanose gyvenančios laukinės Afrikos katės – servalo – kryžminimo rezultatas.

Pasižymi intelektualumu, geromis fizinėmis savybėmis, gera sveikata. Pirmoji savanos katė pasaulį išvydo 1986 metais JAV kaip paprastos naminės katės, natūraliai susiporavusios su servalu, palikuonė.

Savanos katės yra kelis kartus didesnės už paprastas ir sveria net iki 15 kilogramų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.