Šratinuku pieštas katinas tapo garsenybe

Britų animatorių S.Tofieldą kurti filmukus įkvėpė jo paties augintiniai.<br>Stop kadras („YouTube“)
Britų animatorių S.Tofieldą kurti filmukus įkvėpė jo paties augintiniai.<br>Stop kadras („YouTube“)
Britų animatorių S.Tofieldą kurti filmukus įkvėpė jo paties augintiniai.<br>Stop kadras („YouTube“)
Britų animatorių S.Tofieldą kurti filmukus įkvėpė jo paties augintiniai.<br>Stop kadras („YouTube“)
Kiekviena filmuko apie Saimono ir jo šeimininko nuotykius serija pritraukia milijonus žiūrovų.<br>Stop kadras („YouTube“)
Kiekviena filmuko apie Saimono ir jo šeimininko nuotykius serija pritraukia milijonus žiūrovų.<br>Stop kadras („YouTube“)
Kiekviena filmuko apie Saimono ir jo šeimininko nuotykius serija pritraukia milijonus žiūrovų.<br>Stop kadras („YouTube“)
Kiekviena filmuko apie Saimono ir jo šeimininko nuotykius serija pritraukia milijonus žiūrovų.<br>Stop kadras („YouTube“)
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

2015-10-18 18:59, atnaujinta 2017-10-09 08:44

Filmuko „Saimono katinas“ („Simon’s Cat“) daugeliui pristatinėti nereikia. Turbūt ir jūs matėte bent vieną animacinio filmo seriją apie vyruko, vardu Saimonas, ir jo katino nuotykius.

Pirmoji nespalvoto filmuko serija, kaip išalkęs katinas žadina miegantį šeimininką, pavadinta „Cat Man Do“, portale „YouTube“ jau sulaukė daugiau kaip 55 milijonų peržiūrų ir šis skaičius tebedidėja.

Nuo tada, kai buvo sukurta pirma Saimono ir jo katino nuotykių serija, praėjo daugiau kaip septyneri metai.

Per tą laiką buvo sukurta daugybė naujų serijų apie tai, kaip katinas trukdo Saimonui žiūrėti televizorių, vagia maistą, mėto daiktus ir prikrečia visko, ko tik gali pridaryti katės.

Spalio pradžioje sukurtas naujausias filmukas apie vizitą pas veterinarą buvo peržiūrėtas daugiau kaip 1,4 milijono kartų.

Daugybė žmonių prenumeruoja „Simon’s Cat“ kanalo naujienas „YouTube“ tinkle, seka jas socialiniame tinkle „Facebook“, perka knygas apie Saimono ir jo katino nuotykius ir aksesuarus su filmuko personažu.

Šiuos filmukus sukūrė britų animatorius Simonas Tofieldas, vaikystėje kentėjęs nuo disleksijos – sutrikimo, kai sunku rašyti ir skaityti. Jis ne kartą girdėjo raginimus mesti piešimą ir įgyti pelningesnę specialybę.

Turbūt ir pats S.Tofieldas nesitikėjo, kad animacija jam duos daug pelno, kol vieną dieną jį užgriuvo milžiniška šlovė ir šratinuku nupieštas katinas tapo pasauliniu fenomenu.

S.Tofieldas prisimena, kad pirmasis animacinis filmukas, kai išalkusi katė imasi kraštutinių priemonių, bandydama pažadinti savo miegantį šeimininką, buvo sukurtas jam mokantis naudotis animacine programa.

Sukurti pirmąjį filmuką įkvėpė jo kačiukas Hugh. Jis kas rytą žadindavo šeimininką atsitūpdamas jam ant krūtinės.

Vienas JAV interneto puslapis paprašė S.Tofieldo suteikti teisę panaudoti šį filmuką testuoti.

Po dviejų dienų amerikiečiai paskambino S.Tofieldui ir pasiskundė, kad filmukas kasdien sulaukdavo daugiau kaip po 30 tūkstančių peržiūrų, todėl pradėjo strigti jų serverių darbas.

„Ėmiau manyti, kad pavyko sukurti kai ką ypatingo“, – nusijuokė tai prisiminęs S.Tofieldas.

Vėliau kažkas tą pirmąjį filmuką perkėlė į vaizdo įrašų platformą „YouTube“ ir jis žaibiškai išpopuliarėjo.

Filmukas atrodo gana paprastas, bet tokį sukurti ne taip lengva, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Kiekvienas vaizdelio kadras piešiamas ranka, naudojant „Adobe Flash“ programinę įrangą. Vienai vaizdelio sekundei reikia nupiešti 12–25 piešinius.

Anksčiau S.Tofieldas viską piešdavo vienas. Dabar jam jau padeda visa animatorių komanda.

„Simon’s Cat“ filmukai į internetą keliami kas mėnesį.

Pelną krauna ir sukurti minkštieji žaislai, vaizduojantys filmuko personažą katiną, kiti suvenyrai, įvairiomis pasaulio kalbomis, taip pat ir lietuvių, leidžiamos knygos, kurios iškart tampa bestseleriais.

Į knygas jis įtraukia savo vaikystės prisiminimus. Čia pavaizduotas S.Tofieldo vaikystės sodas, kažkada auginti gyvūnai, kurių jau nebėra.

„Knygos man yra daug asmeniškesnės nei filmukai, – teigė S.Tofieldas. – Tai mano kūdikiai!“ Namuose jis laiko keturias kates: Jess, Maisie, Hugh ir Teddy.

Vyriausia animatoriaus katė – trylikametė Jess. Jos kailis yra vėžlio kiauto spalvos. Jess visada įsitaiso vyrui ant kelių, labiausiai mėgsta snausti, ypač ant šeimininko rankų.

Jess yra kalbi. „Visi garsai animaciniame filme yra jos įkvėpti“, – juokėsi S.Tofieldas, pats įgarsinęs savo pieštą katiną.

Maisie yra 9 metų, raina pilkos ir baltos spalvų katė, šiek tiek irzli, nekniaukia – tik praveria burną, neišleisdama jokio balso.

Maisie mėgsta užkasti savo ėdalą. S.Tofieldas prisimena, kaip kartą kates šėrė sode, ant žvyro, nes namie vyko remontas. Po kiek laiko jis rado tris tuščius kačių ėdalo indelius, o Maisie indelio vietoje buvo kalnas žvyro!

Visiškai juodas Hugh yra kačiukas, įkvėpęs S.Tofieldą sukurti pirmąją animacinio filmo seriją, pavadintą „Cat Man Do“.

„Jis – pats ėdriausias. Pagal jį galima nustatinėti laikrodį. Lygiai 20 valandą jis atsliūkina, nes žino, kad atėjo laikas vakarieniauti“, – stebisi vyras.

Naujausias S.Tofieldo kačių šeimos narys yra Teddy. Nors vyras manė, kad trijų kačių jam užteks, bendraudamas su gyvūnų gelbėjimo tarnyba, iš kurios paėmė Maisie, jis nusprendė priglausti ir Teddy.

Teddy buvo vienas iš kačiukų, paliktų lauke, dėžutėje. Vyras nusprendė priglausti pūkuočiausią juodos spalvos kačiuką, nes žinojo, kad tokios spalvos gyvūnai šeimininkų sulaukia rečiausiai.

Vėliau Teddy įkvėpė savo šeimininką sukurti iliustracijų knygą „Kitten Chaos“ („Kačiuko chaosas“). Nors animuotas katinas yra baltas, S.Tofieldas neturi nė vienos baltos katės. Animacinis personažas tapo baltas, nes pavaizduoti baltą katiną grafiškai buvo kur kas paprasčiau.

Filmukų „Saimono katinas“ populiarumą lėmė įtaigiai pavaizduotas katinas ir jo elgesys. Bet kuris žmogus, turintis katę, filmuke atpažįsta savo gyvūnėlį.

Jei kartais Saimono katinas bendrauja su ežiukais, triušiais, triukšmingais paukščiais, sodo nykštuku ar daro dalykus, kurių tikros katės nesugeba atlikti, tai vis tiek atrodo įtikinamai.

„Saimono katinas yra kiekvieno katinas, – nepavydi animatorius. – Kai žmonės kalba apie mano nupieštą katiną, moterys dažniausiai sako „ji“, o vyrai „jis“. Tyčia nesuteikiau pieštam katinui nei vardo, nei lyties, leisdamas žiūrovams su šiuo gyvūnėliu užmegzti asmeninį ryšį.“

Pažiūrėkite naujausią „Simon's Cat“ filmuko seriją ir įvertinkite, ar jis neprimena jums jūsų pačių augintinio, patys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.