Kaunietės studentės šuo praeivius stebina tupėdamas medyje

Vaikščiodami po vieną Kauno parkų praeiviai neretai nustemba išvydę medyje įsitaisiusį šunį. „Kaip jis čia atsirado?“ – klausia jie šuns šeimininkės studentės Agnetos Milikauskaitės (21 m.).

Daugiau nuotraukų (0)

Giedrė Balčiūtė („Lietuvos rytas“)

Nov 10, 2015, 10:32 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 10:52 PM

Tik dažniau parke besilankantys žmonės žino, kad po medžius besikarstantis juodas gyvūnas yra penkiametė mišrūnė kalytė Nova, sugebanti atlikti daugybę įvairiausių triukų.

Agneta Novos triukus filmuoja ir kelia į vaizdo įrašų platformą „YouTube“.

Vienas vaizdelis, kuriame nufilmuota sienomis besikarstanti, po medžius laipiojanti, šeimininkei tiesiai į rankas šokanti, atbula vaikščiojanti ir įvairiausius kitokius triukus atliekanti Nova, sulaukė jau kone 8 tūkstančių peržiūrų.

Agneta pasakojo vaikystėje negalėjusi auginti gyvūnų, bet užtat turėjusi daugybę pliušinių žvėrelių.

Vėliau mergina atsigriebė ir prižiūrėjo daugybę augintinių: Džungarijos žiurkėnus, kelias smiltpeles, priglaudė ir prie durų paliktą kalytę ir pavadino ją Nika.

„Ją užsiauginome nuo poros dienų amžiaus šerdami mišinukais iš buteliuko. Ji buvo mano pirmasis šuo, nuo jos ir prasidėjo pirmieji dresūros bandymai“, – prisimena Agneta.

Kuo toliau, tuo labiau meilė gyvūnams ir noras padėti už save mažesniems ir silpnesniems stiprėjo. Tad kai reikėjo nuspręsti, ką studijuoti, daug dvejonių nebuvo. Mergina tvirtai žinojo norinti tapti veterinare.

Taigi dabar Agneta yra Lietuvos sveikatos mokslų universiteto veterinarinės medicinos trečiakursė.

Meilė gyvūnams ir noras padėti beglobiams keturkojams Agnetą atvedė ir į savanorystę.

„Jau kurį laiką norėjau pradėti savanoriauti ir vieną kartą pamačiau skelbimą, kad prieglaudoje bus rengiamos viešos talkos. Tada pirmą kartą apsilankiau „Penktoje kojoje“ ir tapau šios prieglaudos savanore“, – pasakojo Agneta.

Tapusi savanore ji prieglaudoje atkreipė dėmesį į juodą kalytę, kuri čia gyveno ilgiau kaip metus. Tai buvo Nova, būsimoji jos augintinė.

„Kai pirmą kartą ją pamačiau, buvo žiema, ir Nova, priešingai nei kiti šunys, nelakstė tampydama grandinę, o gulėjo būdoje iškišusi galvą. Kai priėjau arčiau, išlindo iš būdos ir atsitūpė.

Puikiai atsimenu, kaip tada parodžiau savo mamai į Novą ir pasakiau: „Pažiūrėk, koks ramus šuo. Tik tupi prie būdos.“

Vis dėlto vėliau paaiškėjo, kad ji nėra tokia rami“, – nusijuokė mergina.

Nors Nova išsiskyrė iš kitų šunų, tą kartą Agneta nė nemanė, kad ši kalytė taps tokia artima.

„Kad noriu Novos, supratau, kai pamačiau, kaip ji nuo būdos šoka savanorei į rankas. Nuo tada pradėjau ją po truputį dresuoti, o vėliau jau ir nebūčiau galėjusi jos padovanoti kitiems žmonės, todėl pasilikau sau“, – teigė studentė.

Tiesa, iškart priglausti Novos ji negalėjo, tad su kalyte bendraudavo prieglaudoje. Bet Agneta tvirtai žinojo, kad Nova anksčiau ar vėliau gyvens su ja, ir štai dabar jos gyvena kartu ilgiau nei metus.

Nors Nova – be galo judrus gyvūnas, daug rūpesčių šeimininkei ji nepridaro. Kalytė nusikalto tik kartą – sudraskė ką tik nusipirktą ir neperskaitytą knygą.

Gali būti, kad eibėms Nova būna tiesiog per daug pavargusi, – juk per dienas prisisiaučia parke, kartu su šeimininke atlikdama įvairiausius triukus.

Dresuoti Novą Agneta nusprendė stebėdama kitus mokytus šunis. Atlikti triukus Novą skatindavo žaislais, skanėstais ir spragtuku, kurio garsą kalytė sieja su atpildu.

Per kiek laiko kalytė išmoksta atlikti vieną ar kitą veiksmą, priklauso nuo užduoties sudėtingumo ir nuo to, kaip greitai gyvūnas supranta, ką reikia daryti.

„Ilgiausiai Nova mokėsi lipti užpakalinėmis kojomis į sieną arba medį. Šio triuko mokėmės kelis mėnesius, nes jį atlikti reikia mokyti pamažėle. Šuo turi užsiauginti nugaros raumenis, kitaip gali susižeisti“, – paaiškino Agneta.

Turbūt mėgstamiausias šio nepaprasto šuns triukas – karstytis po medžius. Kaip tik dėl šios savybės Agneta savo keturkoję net praminė katašuniu.

Nova turi ir daugiau katiniškų bruožų, pavyzdžiui, labai mėgsta medžioti – lakstyti parke, rausti kelmus, ieškoti juose pelių kalytė galėtų valandų valandas.

Medžiodama ji elgiasi kaip lapė: daro aukštus ilgus šuolius, o vėliau „neria“ į žemę ir ją kasa, tokiu savo elgesiu labai pralinksmindama aplinkinius.

Dar vienas katiniškas bruožas yra polinkis ilgai miegoti.

Nova turi ir gerą bičiulę katę, kuri šiuo metu gyvena su Agnetos motina. Katė atsirado maždaug prieš metus, kai studentė apsiėmė laikinai globoti du vos mėnesio amžiaus kačiukus iš prieglaudos.

Vieną kačiuką pavyko gana greitai padovanoti, o kita katytė taip ir liko pas Agnetą.

„Šiaip Nova bando visas kates sumedžioti. Bet su mūsų kate sutaria nuo puikiausiai, tuo stebindama visus, kurie pažįsta Novą. Jai nesvarbu net jei žaisdama katė slapta ją puldinėja – gaudo uodegą ir ausis“, – apie netikėtą augintinės toleranciją katei pasakojo Agneta.

Studentė džiaugėsi, kad dėl nuotaikingos augintinės gerokai padaugėjo pažįstamų.

Parke, į kurį Agneta eina pavedžioti Novos, daugelis praeivių jas jau atpažįsta.

Kai kurie žmonės Agnetos klausia, kaip būtų galima šunis išmokyti vienokių ar kitokių triukų, tačiau apie dresuotojos ateitį mergina negalvoja.

„Tai labiau mano hobis“, – šyptelėjo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.