Jūs nė neįtarėte, koks svarbus šuniui yra jūsų kvapas

Mūsų šunys atpažįsta mūsų kvapą ir jiems jis patinka. Naujausias tyrimas parodė, kad jūsų kvapas jūsų šuniui yra mėgstamiausias.

Labiausiai šunis džiugina jų šeimininko kvapas.<br>123rf nuotr.
Labiausiai šunis džiugina jų šeimininko kvapas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 16, 2015, 6:50 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 8:04 AM

Neuromokslininkas Gregory Bernsas su komanda, dirbančia Emorio universiteto neuroelgsenos centre, panaudojo pažangią smegenų skenavimo technologiją ir įrodė, kad šunys atpažįsta kvapus, net jeigu jų šaltinio ir nėra šalia.

Vienas įdomiausių šio tyrimo atradimų yra tai, kaip skirtingai šunų smegenys reagavo į nepažįstamų šunų bei žmonių kvapus, palyginti su jų šeimos nariais.

Pasirodo, jūsų kvapas jūsų šuniui yra mėgstamiausias.

Išmokė šunis nejudėti

Šunų mąstymą G.Bernsas tyrė kelerius metus, rašo interneto portalas „The Dodo“. Jis sulaukė šlovės, kaip pirmasis asmuo, kuris sėkmingai išmokė šunis nejudėti to, kol buvo skenuojamos jų smegenys.

G.Bernsas sukūrė mokslinius metodus, kaip nustatyti, ar šuo yra tinkamas tarnybai arba terapinėms paslaugoms atlikti. Naudodamasis naujausiais neuromokslo pasiekimais jis taip pat nustatė, kaip šunys galvojo ir kaip jie mus myli.

Naujausiame tyrime, kuris buvo paskelbtas žurnale „Behavioral Processes“, mokslininkas nagrinėjo šunų gebėjimą pažinti ir uoslę.

Mes visi esame patyrę stiprų ryšį tarp kvapo ir emocijų. Meilė, namai, darbo aplinka, maistas – visa tai susiję su kvapais, sukeliančiais tam tikrus jausmus ir prisiminimus.

G.Bernsas norėjo išsiaiškinti, ką šunys mąsto uosdami. Tai ypač svarbu, nes didžioji dalis jų priimamos informacijos ateina per kvapus.

„Discovery News“ mokslininkas pasakojo: „Kadangi šunys remiasi uosle daug dažniau nei žmonės, jų reakcija į kvapą turi būti netgi daug stipresnė nei mūsų“.

Uodė penkis kvapus

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti ir interneto puslapyje „ScienceDirect“. Iš viso buvo ištirta 12 šunų. Visi jie buvo išmokyti nejudėti magnetinio rezonansinio tyrimo metu.

Kol buvo skenuojamos šunų smegenys, jiems buvo paskleisti 5 skirtingi kavapai: paties tiriamo šuns kvapas, nepažįstamo šuns kvapas, kartu gyvenančio šuns kvapas, nepažįstamo žmogaus kvapas ir žmogaus, gyvenančio kartu su šunimi, kvapas.

Kadangi kvapo šaltinių tyrimo metu šalia nebuvo, ištirta ir jutiminė šunų atmintis.

Kvapai buvo gauti iš stiprų kvapą skleidžiančių kūno dalių, tokių, kaip šunų išangė ir lytiniai organai ar žmonių pažastys. Be to, prieš paimant tyrime naudotus kvapų pavyzdžius, tyrimo dalyviai 24 valandas negalėjo praustis ar naudoti dezodoranto.

Mieliausi kvapai

Tyrimo metu nustatyta, kad visi kvapai suaktyvindavo šunų smegenų dalis, susijusias su teigiamais lūkesčiais. Tai parodė, kad šunys kažkiek prisimena ir susieja kiekvieną aromatą.

Stipriausios emocinės reakcijos, tos, kurios susidarė smegenų pamate esančiame uodeguotajame branduolyje, kildavo užuodus pažįstamo žmogaus kvapą. Po jo sekė pažįstamo šuns kvapas. Kitaip sakant, šunims maloniausi jų šeimos narių kvapai.

Tie, kurie buvo paruošti, kaip terapiniai ar tarnaujantys šunys, stipriausiai reagavo į žmonių kvapus. Kaip rašoma „Discovery News“ straipsnyje, taip gali būti dėl genetikos – juk tarnybai šunys pasirenkami, dėl tam tikrų savybių ir sugebėjimų.

Kitas paaiškinimas gali būti, kad treniruočių metu išsivysto stipresnis ryšys – kuo daugiau šuo bendrauja su žmogumi, tuo geriau jį atpažįsta ir jaučia jam geresnius jausmus.

„Šunys ne tik išskyrė pažįstamo žmogaus kvapą iš kitų, bet ir jautė teigiamus jausmus tai užuosdami.

Nors, mes ir linkę manyti, kad šunys turėtų stipriai reaguoti į kitų šunų kvapą, pasirodo, kad „apdovanojimo reakcija“ skirta tik žmonėms. Tai gali būti susieta su maistu, žaidimais, dėl genetikos ar dar kažko kito, ką dar teks ištirti“, – aiškinama „Discovery News“ straipsnyje.

Kitaip tariant, šunims labiau patinka jų šeimininkai, nei kiti jų gentainiai. Tad ne be priežasties šuo vadinamas „geriausiu žmogaus draugu“.

Šio tyrimo svarba

Panašūs į šį moksliniai tyrimai ateityje leis mums geriau pasirinkti tarnybinius šunis.

Tokiems tarnybiniams šunims bus lengviau rasti sprogmenis, narkotikus, dirbti šalia kareivių ar policijos, arba būti sergančių žmonių pagalbininkais.

Kol kas pusę šuns paruošimo laiko užima tyrimas, ar gyvūnas tinkamas darbui. Taip švaistomi brangūs resursai.

G.Bernso manymu, vieną dieną šuniukų smegenų skenavimas leis pasirinkti tam tikrai užduočiai tinkamiausius keturkojus: „Suprasdami, kaip veikia šuns smegenys, mes tikimės rasti geresnius būdus, kaip pasirinkti ir treniruoti šunis specifinėms užduotims“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.