Viename Europos mieste šunys nuo šiol metro važiuos nemokamai

Geros naujienos Ispanijos šunims – pirmą kartą Madrido metro sistema leidžia jiems keliauti miesto metro be bilieto. Tačiau ne visi Europos metro linijų tinklai yra tokie dosnūs keturkojams, skelbia „Citylab“.

Britų šunys keliaujantys metro turi savo paskyrą socialiniame tinkle „Tumblr“.<br>„Tumblr“ nuotr.
Britų šunys keliaujantys metro turi savo paskyrą socialiniame tinkle „Tumblr“.<br>„Tumblr“ nuotr.
Daugelyje Europos šalių šunims metro leidžiama keliauti be bilieto.<br>„Tumblr“ nuotr.
Daugelyje Europos šalių šunims metro leidžiama keliauti be bilieto.<br>„Tumblr“ nuotr.
Madride šunys visada turi būti lydimi savo šeimininkų.<br>„Tumblr“ nuotr.
Madride šunys visada turi būti lydimi savo šeimininkų.<br>„Tumblr“ nuotr.
Didžiojoje Britanijoje metro keliaujantys šunys beveik neturi apribojimų.<br>„Tumblr“ nuotr.
Didžiojoje Britanijoje metro keliaujantys šunys beveik neturi apribojimų.<br>„Tumblr“ nuotr.
Dideli šunys taip pat gali keliauti metro Jungtinėjė Karalystėje<br>„Tumblr“ nuotr.
Dideli šunys taip pat gali keliauti metro Jungtinėjė Karalystėje<br>„Tumblr“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2016-02-13 07:13, atnaujinta 2017-06-08 06:22

Šios naujos taisyklės, įsigaliojusios nuo trečiadienio ryto, nereiškia, kad traukiniuose padaugės šunų peštynių. Ispanijos sostinės šunys kelionės metu privalo dėvėti antsnukius ir vengti piko valandų. Ir, kad jiems nekiltų noras kopijuoti daugelio šunų, kuriems buvo leista judėti Maskvos metro vieniems, jie visada turės būti lydimi savo šeimininkų.

Šis leidimas keturkojams keleiviams gali pasirodyti šiek tiek pavėluotas, tačiau Ispanija nėra didžiausia šunų mylėtoja Europoje. Šunis į parduotuves Ispanijoje atsivedantys gyvūnų mylėtojai iki šiol atrodo keistai.

O praėjusiais metais pagrindiniame pietinės Ispanijos paplūdimyje Kosta del Solyje buvo uždrausta vedžioti šunis ant kopų. Ispanijos žiniasklaida ėmėsi viešinti sąrašus, kuriuose vis mažiau paplūdimių, leidžiančių į juos atsivesti šunis.

Todėl turbūt nestebina, tai jog paskelbtos nemokamos kelionės šunims nebuvo sutiktos ramiai. Dienraščio „El Pais“ publikuoto straipsnio komentarų skiltyje priešininkai pranašauvo, kad metro virs šunų kloaka.

Tuo tarpu šunų gynėjai tvirtino, jog žmonės patys metro priteršia kur kas dažniau. 

Vis dėlto naujasis Madrido nutarimas nėra visiška naujovė. Ispanija šioje srityje vejasi tai, kas yra jau įprasta daugelyje Europos šalių. 

Paryžiuje šunys į metro yra įleidžiami nemokamai, bet tik tada, jei telpa į krepšį. Prancūzijos sostinės metro dažnai galima pamatyti čihuahua veislės šuns galvą, išnyrančią iš rankinės, bet išskyrus šunis vedlius, daugiau jokių didesnių gyvūnų nesimato.

O Vokietijoje metro vežtis gyvūnus yra taip įprasta, kad jų nebuvimas net nustebintų vietinius.

Vokiečiai yra tikrai pamišę dėl šunų. Berlyne yra įprasta atsivesti šunis į barą, o kai kur patruliai eismą prižiūri kartu su keturkojais. 

Pastarajame mieste apsaugos darbuotojai vaikščioja po požeminius ir antžmeninius geležinkelių tinklus su antsnukius dėvinčiais rotveileriais.

Tad vienas iš stipriausių viešnagės Berlyne įspūdžių yra po nakties mieste įlipti į ankstyvą rytinį metro ir visus šiuos rotveilerius pamatyti viename vagone, kai juos apsaugos darbuotojų veža iš gyvenamosios vietos. 

Bet nors tai ir skatina didesnę toleranciją šunims ir nekelia jokio pavojaus metro tinklų švarai, Berlyne šunys vis dėlto turi laikytis tam tikrų apribojimų, kurių Madrido keturkojai išvengs. Antai jeigu šuo netelpa krepšyje, jis turi važiuoti su bilietu.

Tačiau Jungtinė Karalystė šunims yra pati svetingiausia. Londono metro lankytojai turi tik vieną prievolę – šunis ant eskalatorių laikyti rankose.  

Šis reikalavimas teoriškai negalioja vokiečių dogus ir kitus milžiniškus gyvūnus laikantiems londoniečiams, nes jų neįmanoma išlaikyti rankose. 

Tačiau iš kitos pusės šioje srityje yra palikta įstatymo spraga.

Iš tiesų Londono metro yra tokie perpildyti, kad tik nerūpestingas šeimininkas leistų savo gyvūnėliui patekti į tokią besigrūdančią minią. Vis dėlto ne piko valandomis tai yra taip populiaru, kad keliauti mėgstantys britų šunys net turi savo paskyrą socialiniame tinkle „Tumblr“.

Parengė Neringa Dovydaitytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.