Kilmingieji Elizabeth II šunys gyvena poniškai

Kad Jungtinės Karalystės monarchė Elizabeth II neturi kuo skųstis, menka paslaptis. Tačiau prabanga supa ir jos numylėtus korgių veislės šunis – jie ėda iš sidabrinių padėklų ir net vaidina filmuose.

Karalienė Elizabeth II kruopščiai rūpinasi auginamais korgių veislės šunimis – keturkojai net ėda iš sidabrinių padėklų.
Karalienė Elizabeth II kruopščiai rūpinasi auginamais korgių veislės šunimis – keturkojai net ėda iš sidabrinių padėklų.
Monarchės dėmesį geriausia atkreipti atsivedus savo korgį.
Monarchės dėmesį geriausia atkreipti atsivedus savo korgį.
Kembridžo kunigaikštis Williamas korgių nemėgsta.
Kembridžo kunigaikštis Williamas korgių nemėgsta.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“, „The Daily Beast“ ir „People“ inf.

Mar 1, 2016, 7:11 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 1:01 AM

Per 2012 metų Londono vasaros olimpinių žaidynių atidarymą olimpinio stadiono ekranuose buvo rodomas trumputis, bet įspūdingas filmas apie garsųjį agentą 007 – Džeimsą Bondą.

O jame suvaidino ne tik Elizabeth II, bet ir karalienės korgiai. Tai nestebina: monarchei jos augintiniai be galo svarbūs. Šunimis, kurie gauna geriausią ėdalą, rūpinamasi kaip garsiausiomis Holivudo žvaigždėmis. Kaip ir pati karalienė, jos šunys patiekalus gauna pagal labai griežtą protokolą: vyriausi šunys aptarnaujami pirmi, o ėdesys patiekiamas ant sidabrinių padėklų.

Ėsti atneša liokajus

Apie kilmingųjų korgių kasdienybę pasakojama naujame žurnalo „Town & Country“ numeryje. Teigiama, kad kiekvienam šuniui yra „individualiai sukurtas valgiaraštis“, o ėdesys jiems patiekiamas asmeniškai, iš eilės – griežtai pagal šunų amžių.

Be to, gyvūnų psichologas, jų elgesio terapeutas ir karališkasis šunų treneris Rogeris Mugfordas žurnalui atskleidė, kad Elizabeth II šunys prie vakarienės gauna ir homeopatinių vaistų bei vaistažolių. Visus šiuos papildus liokajus keturkojams atneša ant sidabrinių padėklų.

„Jei jau kalbame apie maistą, kiekvienas šuo turi savo individualiai sukurtą valgiaraštį ir homeopatinių vaistų bei vaistažolių rinkinį. Ėsti jiems patiekia liokajus įmantriuose kalinėto sidabro ir porceliano induose“, – pasakojo R.Mugfordas.

„Kartą, man visa tai stebint iš šalies, karalienė liepė šunims sutūpti aplink ją ir tuomet juos šėrė po vieną, pradėdama nuo vyriausių, – tęsė šunų treneris. – Tuo metu visi kiti kantriai laukė savo eilės.“

Aišku, nė vieno žmogaus, nors kiek žinančio apie jau legendinę monarchės valią ir gebėjimą įtikinti aplinkinius, neturėtų stebinti, kad korgiai elgiasi paklusniai ir mandagiai.

Nors Kembridžo kunigaikštis Williamas yra teigęs, kad šie šunys jį varo iš proto, prie olimpinių žaidynių atidarymo filmo prisidėjęs žmogus tvirtino, kad karalienės korgiai savo vaidmenis atliko geriau už dublerius.

Dėl to visas scenas pavyko nufilmuoti iš pirmo karto.

„Karalienės korgiai elgėsi be priekaištų, – teigė olimpinių žaidynių filmo kūrėjų komandos narys. – Dėl dublerių, kai filmavome sceną su sraigtasparniu, buvo sunkiau.“

Atsipučia apsupta gyvūnų

Kilmingieji korgiai yra tarp labiausiai lepinamų šunų visoje Jungtinėje Karalystėje. Anot anoniminio „Town & Country“ šaltinio, Bakingamo rūmuose tarnautojai dažnai juokauja, kad išlepinti augintiniai valgo prašmatniau nei dvikojai karališkosios šeimos nariai.

Tokie pokštai laidomi ne be priežasties – kartą atostogaudama Balmoralio pilyje karalienė esą „išprotėjo“ sužinojusi, kad tariamai šviežiai ruošiami šunims skirti patiekalai iš tiesų buvo pagaminti iš šaldyto maisto, kuris vėliau buvo atšildytas.

Elizabeth II neva iš karto išsikvietusi liokajų liepė nueiti į virtuvę ir kaip reikiant išbarti virėjus.

„Karalienė labai konkrečiai įsivaizduoja, kaip turi būti rūpinamasi jos šunimis. Ji netoleruoja nedraugiško, šiurkštaus elgesio.

Pamenu, kad labai neigiamai žvelgė į JAV prezidentą Lyndoną Johnsoną, kai jis šunis pakėlė už ausų, – žurnalui „Town & Country“ atskleidė R.Mugfordas. – Kai karalienė kalba apie savo šunis arba žirgus, galima pamatyti visai kitokį jos veidą – monarchė atsipalaiduoja.“

„Šunys puikiai sulygina visus žmones, nes jiems nedaro įtakos socialinis statusas. Manau, kad būtent todėl Elizabeth II lengva ir malonu su jais bendrauti, – pridūrė gyvūnų psichologas. – Nenuostabu, kad ji džiaugiasi būdama kartu su korgiais.“

Pamėgo nuo jaunystės

Karališkoji šeima korgių veislę pamėgusi jau seniai.

Mada auginti korgius Bakingamo rūmuose atsirado dar karaliaus Jurgio VI valdymo laikais, kai jis 1933 metais į namus atsivedė korgį, vardu Dookie.

Nuo tos akimirkos jaunosios Lizzy meilė šiems šunims tiktai stiprėjo, o 18-ojo gimtadienio proga mergina gavo dovanų korgių pembrukų veislės kalytę Susan. Ji ir būsimoji karalienė buvo neišskiriamos: Susan monarchei buvo tokia svarbi, kad kartu su ja keliavo netgi medaus mėnesio atostogų.

Tiesa, šiuo metu monarchė turi tik du grynakraujus korgius – Holly ir Willow. Ji taip pat laiko dar du dorgius – maišytus korgius ir taksus – Candy bei Vulcaną. Dorgiai pasaulį išvydo neplanuotai, po velionės princesės Margaret – Elizabeth II jaunesniosios sesers – takso Pipkino romantiškų nuotykių.

Iš viso karalienė yra turėjusi daugiau nei 30 korgių, o daugiausia vienu metu yra laikiusi net aštuonis šios veislės šunis. Dar neseniai monarchė rūpinosi penkiais korgiais, penkiais kokerspanieliais ir keturiais dorgiais.

Naujų šunų nebeaugins

Vis dėlto naujų šuniukų Elizabeth II nebeveisia. Monarchė žino, kad po jos mirties niekas iš karališkosios šeimos narių nenorės jais rūpintis. Juk, pavyzdžiui, Kembridžo kunigaikštis Williamas yra viešai pareiškęs, kad nemėgsta šunų.

„Nežinau, kaip ji su jais susitvarko, – viename interviu yra nuogąstavęs Williamas. – Tačiau privatus gyvenimas su šunimis, jodinėjimas ir vaikščiojimas jai yra labai svarbu. Jai irgi svarbu pailsėti. Žinoma, aš negalėčiau pakęsti tokio triukšmo!“

Bakingamo rūmuose korgiai ir dorgiai miega pakeltuose pintuose krepšiuose kambaryje netoli karališkųjų apartamentų, kur jie gali laisvai keliauti ir tyrinėti aplinką.

Kai matuojama nauja suknelė, karalienei nešiojasi specialų magnetą, kuriuo surenka adatas, kad jos mylimi korgiai neįsidurtų letenėlių.

„Kadangi šunys užima tokią svarbią vietą Jos Didenybės širdyje, tarnautojai stengiasi jų neįžeisti. Jie nedrįsta apšnekėti gyvūnų karališkosios šeimos narių akivaizdoje, – rašo knygos „Kad nematytų korgiai“ („Not in Front of the Corgis“) autorius Brianas Hoey. – Karalienės korgiams leidžiama laisvai lakstyti po visą karališkąją rezidenciją – jiems nėra uždraustų vietų.

Rūmų liokajai nemėgsta šių gyvūnų, nes jie loja ir kandžiojasi. Jie taip pat nėra iki galo išdresuoti, todėl pašonėje visada laikoma vandens ir sugeriamojo popieriaus – jei kartais nutiktų „maža nelaimė“.“

Su karalienės augintiniais pagarbiai elgiamasi iki pat mirties – į dausas iškeliavę šunys laidojami Balmoralyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.