Akimirka iki tragedijos: kas nutinka stipriai apkabinus šunį?

Gyvūnų mylėtojams norisi apkabinti kone kiekvieną sutiktą šunį, bet, pasirodo, šis noras nėra abipusis.

Britų Kolumbijos universiteto psichologijos profesorius dr. Stanley Corenas rašo, kad, priešingai nei žmonėms, šunims apkabinimai nepatinka.<br>123rf nuotr.
Britų Kolumbijos universiteto psichologijos profesorius dr. Stanley Corenas rašo, kad, priešingai nei žmonėms, šunims apkabinimai nepatinka.<br>123rf nuotr.
Tik retam šuniui patinka apkabinimai.<br>123rf nuotr.
Tik retam šuniui patinka apkabinimai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 1, 2016, 7:34 PM, atnaujinta May 27, 2017, 12:04 AM

Naujame žurnalo „Psyshology Today“ numeryje knygų autorius ir Britų Kolumbijos universiteto psichologijos profesorius dr. Stanley Corenas rašo, kad, priešingai nei žmonėms, šunims apkabinimai nepatinka. Tiesą pasakius, jie keturkojams mūsų draugams netgi sukelia stresą.

Daktaro S.Coreno teigimu, kai šunys jaučia pavojų, jų pirma reakcija nėra kąsti, bet bėgti. O apkabinimas trukdo judėti, taigi dėl to jam kyla dar didesnis nerimas. Štai kodėl, daktaro teigimu, interneto puslapyje Doggonesafe.com vaikams patariama neapkabinti šuns.

Tam, kad patvirtintų šį teiginį, daktaras S.Corenas ištyrė 250 atsitiktinai „Google“ paieškoje ir socialiniame tinkle „Flickr“ rastų nuotraukų, kuriose žmonės buvo apkabinę savo šunis.

Jis šias nuotraukas įvertino pagal šuns pademonstruoto susijaudinimo lygį (jį simbolizavo nusukta galva, matomas akių obuolių baltumas, laižymasis, ar ausų prispaudimas prie galvos).

Daktaras S.Corenas teigę nustatęs, kad 81,6 proc. jo tyrinėtų nuotraukų šunys atrodė susijaudinę, jautėsi nepatogiai ir tik 7,6 proc. nuotraukų jis įžvelgė šunis, kurie mėgavosi apkabinimu. Kitaip sakant, keturi iš penkių šunų mano, kad apkabinimas yra nemalonus.

Nesate įsitikinę, kad jūsų šuo yra nepatenkintas kai jį apkabinate? Kiti ekspertai patvirtina daktaro S.Coreno tyrimo išvadas.

„Apsikabinimas natūralus tik žmonėms, šunų rūšiai jis nėra įprastas elgesys“, – teigė gyvūnų ekspertė ir autorė Amy Shojai, portalui CABC.

Ji paaiškino, kad šunys prispaudžia vienas kitą, rodydami dominavimą, o ne meilę.

„Kai žmonės apkabina šunis, labai daug kas priklauso nuo to, kaip labai gyvūnas yra prisitaikęs priimti nešunišką elgesį.

Kai šuo nebūna išmokęs, ką šis elgesys reiškia žmonėms, jis gali jaustis ne tik nepatogiai, bet tai gali sukelti jo gynimosi ar net agresyvaus puolimo reakciją, siekiant priversti suaugusį, ar net vaiką nutraukti nepatinkantį elgesį.

Vieninteliai šunys, kurie sutinka būti apkabinti, yra tie, kurie nuo mažens buvo pratinami ignoruoti savo natūralų atsaką į elgesį, ir tie, kurie užgniaužė baimės jausmą, kai su jais elgiamasi jiems neįprastai“, – paaiškino A.Shojai.

Taigi, žinoma, jūs veikiausiai nedrąsinsite vaiko ar bet ko kito apkabinti nepažįstamo šuns. Tačiau kaip elgtis su šeimos augintiniu, kuris, jūs galite prisiekti, kad mėgsta būti apkabintas?

Daktaras Micahelis Selmeris, Long Ailende dirbantis veterinaras, kuris vadovauja gyvūnų priežiūros centrui, teigia, kad, nors kai kurie šunys ir nėra patenkinti kai juos apkabina, viskas priklauso nuo jų asmenybės.

Išvada? Interneto portalas „HouseBeautiful“ siūlo: stebėkite šuns reakciją į apkabinimą ir, jeigu pastebėsite nepasitenkinimo ženklus, suraskite kitokį būdą pademonstruoti meilei, tokius, kaip patapšnoti galvą ar pamasažuoti pilvuką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.