Lediniai skanėstai, dėl kurių jūsų augintinis eis iš proto

Vasaros karščiai gali būti ne tik varginantys, bet ir labai malonūs, ypač kai galime mėgautis gaiviais ledais ir šaldytais skanumynais. Būtų nesąžininga, jei tokiu malonumu nepalepintume ir savo augintinių, kurie, kaip ir mes, svajoja apie gardų gaivos pliūpsnį.

Nors ledų augintiniams duoti nepatariama, vienas kitas kąsnis – dar nieko blogo. Arba galite palepinti keturkojį pagaminę jam specialių ledų.<br>123rf nuotr.
Nors ledų augintiniams duoti nepatariama, vienas kitas kąsnis – dar nieko blogo. Arba galite palepinti keturkojį pagaminę jam specialių ledų.<br>123rf nuotr.
Šaldyto vandens kubelių galite duoti savo augintiniui arba keletą jų įdėti į vandens dubenėlį – taip vanduo ilgiau išliks šviežias ir vėsus.<br>„123rf.com“ ir „ViDA Press“ nuotr.
Šaldyto vandens kubelių galite duoti savo augintiniui arba keletą jų įdėti į vandens dubenėlį – taip vanduo ilgiau išliks šviežias ir vėsus.<br>„123rf.com“ ir „ViDA Press“ nuotr.
Šaldyti maisto produktai tiek šunims, tiek katėms – sveikas vasariškas užkandis.
Šaldyti maisto produktai tiek šunims, tiek katėms – sveikas vasariškas užkandis.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Jun 24, 2016, 1:37 PM, atnaujinta May 20, 2017, 6:15 PM

Kad nereikėtų savo šuns ar katės lepinti cukraus, pieno ir sintetinių priedų prisotintais ledais, siūlome pasigaminti keturkojams draugams skirtų sveikų ir saugių šaldytų skanėstų.

Paprasčiausias – šaldyto vandens kubeliai. Jų karštą vasaros dieną galite duoti savo katei ar šuniui arba įdėti į vandens dubenėlį – taip vanduo ilgiau išliks šviežias ir vėsus.

Idealus skanėstas – ir šaldytas jogurtas. Tik pasirinkite natūralaus skonio, be cukraus, kvapą ir spalvą suteikiančių priedų. Jogurtas puikiai veikia ne tik žmonių, bet ir augintinių virškinamąją sistemą ir mažina dujų kaupimąsi. Jei jūsų augintinis vyresnio amžiaus ir turi virškinimo sutrikimų, natūralų jogurtą praskieskite vandeniu (santykiu 1:1) ir, supilstę į ledo kubelių formą, užšaldykite.

Šaldytos vištienos ar jautienos kepenėlės – bene kvapiausias ir gardžiausias ledinis skanėstas. Supjaustykite kepenėles vieno kąsnio gabalėliais, suvyniokite kiekvieną į kepimo popierių ar aliuminio foliją ir užšaldykite. Per dieną duokite 2–3 gabalėlius – tai bus puikus vitamino A, folio rūgšties ir baltymų šaltinis.

Kitas paprastas receptas – į smulkintuvą įmuškite du kiaušinius su visu lukštu, gerai sumalkite, išplakite iki vientisos masės ir supilstykite į ledo kubelių formą. Šis šaldytas baltymų ir kalcio kokteilis ne tik gaivus, bet ir labai sveikas. Užteks vieno kubelio per dieną.

Dėl tuno tiek šuo, tiek katė padarytų bet ką. Tad nepagailėkite smulkinto tuno, sumaišykite jį su vandeniu, jogurtu ar įdėkite plakdami kiaušinį ir užšaldykite. Turėsite patobulintą ir iš proto keturkojus varantį ledinį gardumyną.

Mėsos sultinys be druskos – puikus pagrindas bet kuriam šaldytam skanėstui gaminti. Įmaišykite į sultinį žemės riešutų sviesto ar pasirinktos mėsos gabalėlių. Dėl tokio malonumo keturkojis ir ausis nusikramtys!

Smulkiai tarkuotas sūris taip pat idealiai tiks, jei jo įmaišysite į sultinį ar vandenį ir užšaldysite.

Nors termiškai neapdorota ir neperdirbta mėsa šunims ir katėms sveikiausia, dar neteko matyti augintinio, kuris atsisakytų gabalėlio dešrelės. Supjaustykite pieniškas dešreles ar virtą dešrą pailgomis juostelėmis ir sušaldykite.

Ledinės dešros šuo nebandys praryti vienu kartu ir sudoros ją po truputį.

Visada savo šuniui ar katei galite duoti šaldytų morkų, agurkų, brokolių, desertui – mėlynių, braškių, bananų, persikų ir, žinoma, paties gardžiausio – arbūzo.

Tačiau augintiniams negalima duoti bet ko, kas jums atrodo skanu. Yra produktų, kurie katėms ir šunims nuodingi.

Šokoladas. Šiame saldumyne yra teobromino. Jo poveikis gali negrįžtamai paveikti širdies ir nervų sistemos veiklą. Šokolado prisiėdęs šuo tampa hiperaktyvus, jį kankina troškulys, vėmimas ir viduriavimas.

Pastebėjus, jog šuo suėdė šokolado, ypač svarbu jam suteikti ramybę ir jokiu būdu neleisti bėgioti. Daugiausia pavojingos medžiagos teobromino yra karčiajame šokolade, kakavos milteliuose ir konditeriniame šokolade. 70 g konditerinio šokolado vidutinio dydžio šuniui – mirtina dozė.

Razinos ir vynuogės. Vynuogių minkštime esančio toksino pažeisti inkstai gali būti skausmingos šuns mirties priežastis. Vynuogių ar razinų perdozavimo požymiai – viduriavimas, vėmimas, pilvo skausmas, dažnas šlapinimasis, pasyvumas. Pastebėjus, jog šuo prisiėdė vynuogių ar razinų, būtina kuo skubiau sukelti vėmimą ir gabenti pas veterinarijos gydytojus.

Vaisių sėklos ir kauliukai. Nepatartina šunims duoti obuolių ar kriaušių nuograužų, kuriose yra likusių sėklų. Sėklos turi cianido, galinčio sukelti širdies aritmiją, odos sudirgimus ar net komą. Šuniui prarijus slyvos ar persiko kauliuką gali užsikimšti virškinimo traktas, padidėti seilėtekis, pykinimas, vėmimas.

Makadamijų riešutai. Toksinai, esantys šiuose riešutuose, gali sukelti silpnumą, drebulį, oro trūkumo priepuolius bei galūnių tinimą. Dažnai šių riešutų pasitaiko įvairiuose kepiniuose, sausainiuose, konditerijos gaminiuose.

Grybai. Juose esantys toksinai gali negrįžtamai pažeisti vidaus organus ir sukelti mirtiną toksinį šoką. Perdozavus grybų pažeidžiamos kepenų ir inkstų ląstelės, dirginama virškinimo sistema. Dažniausi apsinuodijimo grybais simptomai – vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmas, nekoordinuoti judesiai, traukuliai, odos pageltimas.

Supelijęs ir sugedęs maistas. Botulino bakterijų toksinų turintys sugedę produktai pavojingi ne tik sveikatai, bet ir gyvybei. Toks maistas gali sukelti paralyžių, sutrikdyti širdies darbą, sukelti šlapimo nelaikymą, vidurių užkietėjimą.

Supuvę vaisiai turi etanolio, kurio poveikis – kaip ir alkoholinių gėrimų. Šuniui suėdus sugedusių produktų gali prasidėti raumenų drebulys, traukuliai.

Svogūnai ir česnakai. Katės kur kas jautresnės svogūnams ir česnakams nei šunys. Svogūnuose ir česnakuose esančios medžiagos naikina šunų ir kačių raudonuosius kraujo kūnelius ir gali sukelti mažakraujystę. Net jei svogūnas ar česnakas yra termiškai apdorotas – virtas arba keptas, kiek tik įmanoma saugokite savo katę nuo kontakto su šiais produktais.

Atminkite, kad katę reikia saugoti ir nuo tų produktų, kuriuose yra česnakų ir svogūnų miltelių ar jų kvapiųjų medžiagų.

Kadangi katės neturi tokio fermento, kuris virškintų česnakus arba svogūnus, šie produktai gali sukelti virškinimo problemų, kepenų nepakankamumą ar net mirtį. Svogūnų ekstrakto gali būti ir kūdikių maiste, kuriuo kai kurie žmonės šeria savo kates.

Termiškai neapdorota žuvis katėms gali sukelti skrandžio bėdų ir neurologinių negalavimų. Be to, nuolatinis katės šėrimas žalia žuvimi gali sukelti tiamino (vitamino B1) trūkumą. Nors katės ir šunys be vargo gali kramtyti smulkius kaulus, rizikuoti neverta. Atskilusios kaulų atplaišos gali pažeisti augintinių dantis bei dantenas, sužaloti skrandį.

Parengė Šarūnas MEŠKYS

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.