Ar katės turi ilgalaikę atmintį?

Jūs dažnai primenate savo katei, kad ši nežaistų ant virtuvės stalo, ar nustotų draskyti jūsų užuolaidas, tačiau po 5 minučių ji tai vėl daro.

Katė mokosi kaip ir kūdikis, stebėdama aplinką.<br>123rf nuotr.
Katė mokosi kaip ir kūdikis, stebėdama aplinką.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2016, 7:51 AM, atnaujinta May 20, 2017, 2:14 PM

Tad kyla klausimas: ar katės turi ilgalaikę atmintį?

Panašumas į žmogų

Nors katės smegenys ir mažesnės nei žmogaus, jos labai panašios. Šių murklių smegenų pusrutuliai, taip pat, kaip ir žmogaus, sudaryti iš kaktinės, maumens, pakaušinės ir smilkinio skilčių. Taigi, joms tie patys penki pojūčiai, kaip ir mums, informaciją perduoda į smegenis.

Priimtiniausia teorija, paaiškinanti, kaip katės prisimena, yra vadinama nervinio ryšio teorija.

Tarp katės smegenų neuronų yra ryšys. Kiekvienas neuronas saugo dalį atminties ir, kai yra aktyvuojama teisinga neuronų kombinacija, katę užplūsta prisiminimai.

Kaip ilgai katė prisimena?

Vieno tyrimo metu, kai buvo tiriama, kaip katė randa maistą, nustatyta, kad šio gyvūnėlio trumapalaikė atmintis trunka 16 valandų, palyginti su šunų, kurių trumpalaikė atmintis trunka vos 5 minutes. Tai – šioks toks smūgis tiems, kurie šunis laiko protingesniais už kates.

Ilgalaikė katės atmintis yra dar galingesnė, – rašo interneto puslapis „i iz cat“.

Nors katės atmintyje gali išsaugoti tik kelis žmones ar vietas, tačiau jos tai prisimena daug metų. Katė gali prisiminti tam tikras vietas ir žmones visą savo gyvenimą, geriausiai įsimindamas įvykius, kai joms buvo vos 2-7 savaitės.

Jeigu mažas kačiukas būdamas tokio amžiaus su žmonėmis nebendravo, jis gali niekada nepasitikėti jais! Tai taip pat yra laikotarpis, kai katė išmoksta pasitikėti ir priklausyti nuo žmogaus.

Kaip kačiukas mokosi?

Katės gebėjimas priimti sprendimus yra panašus kaip naujagimio. Jie mokosi stebėdami. Taigi, jie išmoksta praustis liežuvėliu ar medžioti, stebėdami savo mamą. Daug kartų pamatę, kaip žmonės atidaro duris, jie tai gali išmokti padaryti ir patys.

Katės taip pat išmoksta išspręsti ir tikrus galvosūkius. Tuo galime įsitikinti stebėdami, kaip jos užšoka ant šaldytuvo pasnausti. Ten jos patenka, užšokdamos ant kelių skirtingų objektų.

Ar katei gresia Alzheimeris?

Senstančios katės smegenų veikla silpsta. Katės senatvinė silpnaprotystė prilygsta Alzheimerio ligai, kuri ištinka žmones. Tai įvyksta dėl smegenų irimo, nusilpsta protiniai sugebėjimai.

Šios ligos simptomai yra suprastėjusi orientacija aplinkoje, tai, kad ji dažniau pamiršta pasinaudoti kraiko dėžele, taip pat noras daugiau laiko praleisti vienumoje. Kaip ir žmonių, kačių atmintis su laiku nusilpsta.

Tad išvada paprasta: katė turi ilgalaikę atmintį, tačiau ji jūsų neklauso, nes jai paprasčiausiai tai nerūpi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.