Įsileisti šunį į lovą, ar ne? Štai jums atsakymai

Apklausa, kurią atliko Amerikos gyvūnų produktų asociacija, atskleidė, kad kone pusė gyvūnus laikančių žmonių leidžia savo augintiniams naktimis miegoti su jais vienoje lovoje.

Miegojimas su gyvūnais turi ir privalumų, ir trūkumų.<br>123rf nuotr.
Miegojimas su gyvūnais turi ir privalumų, ir trūkumų.<br>123rf nuotr.
Su gyvūnais mes jaučiamės saugesni.<br>123rf nuotr.
Su gyvūnais mes jaučiamės saugesni.<br>123rf nuotr.
Šuo neturėtų įsiterpti tarp jūsų ir partnerio.<br>123rf nuotr.
Šuo neturėtų įsiterpti tarp jūsų ir partnerio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 15, 2017, 8:21 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 4:42 AM

Bet ar taip elgtis teisinga? Ar jums ir jūsų šuniui sveika dalintis lova?

Interneto puslapis „BarkPost“ paaiškino, kas nutinka, kai įsileidžiate šunį į savo lovą.

Pradėsime nuo gerų naujienų:

1. Šunys padeda atsipalaiduoti.

Candace Hunziker iš Keneso, Džordžijos (JAV) interneto portalui pets.webmd.com teigė, kad ritmiškas jos šalia gulinčios labradorų veislės kalytės alsavimas ją užliūliuoja.

„Mane kamuoja nemiga, kaip ir visą mano šeimą. Taigi mes visi miegame su šunimis. Mano labradorė man padeda užmigti geriau nei migdomieji vaistai“.

2. Šunys mus sušildo.

Dar viena priežastis, kodėl ypač nuostabu miegoti su šunimi, ypač šaltomis naktimis, yra tai, kad mūsų gyvūnų kūno temperatūra yra net šešiais laipsniais aukštesnė už mūsų.

Miegoti su jais yra kur kas efektyviau, nei susisukus į elektrinį šildantį pledą, teigiama interneto puslapyje „BarkPost“.

3. Su šunimis mes jaučiamės saugūs.

„Mediciniškai įrodyta, kad gyvūnų laikymas teikia daug privalumų. Kai kurie žmonės galbūt jaučiasi saugesni ir ramesni, įsileisdami į lovą šunį“, – interneto portalui pets.webmd.com paaiškino Nort Šoro miego medicinos centro (JAV) vadovė, medicinos daktarė Lisa Shives.

4. Tai gerai mūsų smegenų chemijai

Tai taip pat yra susiję su nusiraminimu ir saugumu. Įrodyta, kad liečiant gyvūnus mūsų organizme išsiskiria oksitocinas, dar žinomas, kaip „apkabinimų hormonas“.

Šis hormonas padidina mūsų atsipalaidavimą, pasitikėjimo jausmą ir psichologinį stabilumą.

5. Tai šunis padaro laimingais.

Pripažinkime, mes mėgstame suteikti savo augintiniams tai, ko jie nori.

Jungtinės Karalystės autorė Julia Stephenson paaiškino: „Mano kolis gyveno mažoje betonuotoje erdvėje vienas pats, kol jo neišgelbėjau. Jis neturėjo jokios gyvenimo su jį mylinčiais žmonėmis patirties, bet kai jį išvedu pasivaikščioti, jis visada eina greta, niekad nepabėga. Manau, kad leisdama jam miegoti savo lovoje aš jam leidau suprasti, kad jis yra saugus ir mylimas“.

Taigi, yra bent penkios puikios priežastys, dėl ko verta miegoti su šunimis.

Tačiau yra ir ne tokių teigiamų miego vienoje lovoje su šunimis pasekmių. Štai jos:

1. Šunys gali sutrikdyti jūsų miegą.

Mayo miego sutrikimo klinikoje (JAV) buvo atliktas tyrimas, parodęs, kad daugiau kaip pusė žmonių – net 53 proc., turinčių naktinio miego sutrikimų, laikė gyvūnus.

Miego trūkumas, kad ir kokia būtų jo priežastis, gali lemti sumažėjusį budrumą, atminties pablogėjimą ir kitus fizinius bei psichologinius sveikatos sutrikimus.

2. Gyvūnai lovoje gali apsunkinti astmą ir alergijas.

Amerikos alergijos ir astmos fondas rekomenduoja žmonėms, kurie yra alergiški, neįsileisti gyvūnų į miegamąjį, taip pat įsigyti didelio naudingumo kietųjų dalelių oro filtrą bent jau miegamajam kambariui, o geriausia – visiems namams.

3. Šunys gali įsiterpti tarp jūsų ir partnerio.

Knygos „Auksinės sukaktys: Septynios sėkmingos santuokos paslaptys“ autoriai Elizabeth ir Charlesas Schmitzai įspėjo, kad naktimis gyvūnai neturėtų fiziškai įsiterpti tarp poros.

Nes žmonėms labai svarbu prisiglausti vienam prie kito, apsikabinti ir vienam kitą liesti. Tai – viena iš septynių sėkmingos santuokos priežasčių.

4. Kai kurie šunys, miegodami šeimininkų lovoje, gali pajusti dominavimą ar agresiją.

Įžymus šunų dresuotojas Cesaris Milanas skatina šunų šeimininkų neleisti savo augintiniams bet kada šokti į lovą, nebent pakviesti juos patiems.

„Tada parinkite lovos dalį, kurioje šuo miegos“, – siūlo dresuotojas. Tokiu būdu sumažinsite šuns norą dominuoti ir padėsite išspręsti teritorines problemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.