Mažiausius pasaulio pingvinus sergi šunys

Nedidelėje Australijos saloje aptikusios mažyčių pingvinų lapės beveik visus juos išpjovė. Bet vienas ūkininkas rado išradingą būdą apsaugoti šiuos paukščius, ir ši tikra istorija vėliau virto kino filmu.

Mažuosius pingvinus nuo lapių netikėtai ėmė saugoti Maremano-Abrucio veislės aviganiai.
Mažuosius pingvinus nuo lapių netikėtai ėmė saugoti Maremano-Abrucio veislės aviganiai.
„ViDA Press“ nuotr.
„ViDA Press“ nuotr.
Filme pasakojama apie ūkininką Swampy Marshą (aktorius Shane’as Jacobsonas) ir šunį Oddballą, išgelbėjusį pingvinus.
Filme pasakojama apie ūkininką Swampy Marshą (aktorius Shane’as Jacobsonas) ir šunį Oddballą, išgelbėjusį pingvinus.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 11, 2017, 12:16 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 4:52 AM

Australijai priklausanti nuostabaus grožio Pietų sala (Middle Island) yra vėjuota vieta grublėtu žemės paviršiumi netoli pietinės Viktorijos valstijos. Joje gyvena mažiausių pasaulyje pingvinų kolonija.

Iš pradžių jie buvo pavadinti pingvinais fėjomis, kol kažkoks biurokratas nutarė, kad šis pavadinimas netinkamas.

Taigi dabar jie vadinami mažaisiais žydraisiais pingvinais.

Iš tiesų jie yra labai mažyčiai – atsistoję tėra 30–40 centimetrų ūgio. Anksčiau Pietų saloje šių pingvinų buvo šimtai, kol lapės nepradėjo jų medžioti.

„Iš pradžių pingvinų buvo apie 800, vėliau radome tik keturis“, – žurnalui „BBC Magazine“ pasakojo Peteris Abbottas, dirbantis su pingvinų išsaugojimo projektu. Didžiausios skerdynės, per kurias buvo išnaikinta maždaug 360 paukščių, įvyko per dvejus metus.

„Lapės yra aistringos medžiotojos. Jos pjauna visus gyvūnus, kurie tik pasitaiko“, – įsitikinęs P.Abbottas.

Daugiausia pingvinų buvo išpjauta 2005-aisiais, tačiau lapės jau ir iki tol kelerius metus saloje medžiojo šiuos paukščius.

Pietų salą, kurioje žmonės negyvena, nuo pagrindinio žemyno skiria ne daugiau kaip 20–30 metrų vandens ruožas. Kai vanduo nuslūgsta, susidariusia smėlio brasta lapės iš žemyno gali perbėgti į salą beveik nesušlapusios letenų.

Ši problema prasidėjo 2000 metais, kai natūrali jūros srovė sunešė daugiau smėlio.

Laikui bėgant lapių populiacija šiose vietose išaugo, nes jos rado lengvai pasiekiamą maisto šaltinį.

Mažieji pingvinai beveik išnyko iš Pietų salos, kol vištas auginančiam ūkininkui, vėliau filme pavadintam Swampy Marshu, kilo puiki idėja. Jis pasiūlė į salą nusiųsti vieną savo Maremano-Abrucio aviganių veislės šunų saugoti paukščių.

„Australijoje šios veislės šunys saugo vištas, avis ar ožkas“, – paaiškino P.Abbottas.

Aviganis, tapęs pirmuoju sarginiu šunimi, saugančiu Pietų salą, buvo vardu Oddballas. Jam patikėtą darbą keturkojis atliko puikiai.

„Mes iškart pastebėjome pasikeitusią lapių elgseną, – prisiminė P.Abbottas. – Kol šuo negyveno saloje, paplūdimyje kas rytą rasdavome lapių pėdsakų. Oddballas saloje pakeitė gyvūnų hierarchiją. Lapės girdi šuns lojimą, užuodžia kvapą, todėl prie salos nesiartina.“

Nuostabu, kad nuo tada, kai prieš 10 metų Oddballas ir kiti šunys apsigyveno saloje, lapės nesumedžiojo nė vieno pingvino. Dabar mažųjų pingvinų populiacija vėl padidėjo kone iki 200.

Dabar Pietų saloje patruliuoja Eudy ir Tula. Šie šunys pavadinti pagal mažųjų pingvinų mokslinį pavadinimą Eudyptula.

Eudy ir Tula – šeštas ir septintas šunys, patruliuojantys saloje. Juos pakeisiančius jaunus šuniukus treniruoja P.Abbottas ir jo komanda.

Šunys pingvinus saugo jų poravimosi laikotarpiu, paprastai nuo spalio iki kovo. Tada jie saloje praleidžia 5–6 dienas per savaitę.

Net kai šunų saloje nebūna, čia likusio jų kvapo pakanka, kad lapės nesiartintų. Šis projektas buvo toks sėkmingas, kad apie jį 2015 metais buvo sukurtas filmas „Oddballas“.

„Tai – nuostabi istorija. Mes bandome išgelbėti žavius pingvinus pasitelkę kelis mielus šunis, o filmas įprasmina mūsų pastangas“, – pažymėjo P.Abbottas.

Dauguma žemyne netoli salos gyvenančių žmonių apie būsimą filmą manė: „Patikėsime visu tuo, kas vyksta, kai pamatysime.“

„O tuomet staiga salą užgriuvo kameros ir aktoriai, jų buvo pilna visur“, – prisiminė Kristen Abbott, dirbanti Pietų salos pingvinų išsaugojimo projekto komitete.

Filmas į salą pritraukė daug turistų. Dabar vasaros mėnesiais atvykstantiems organizuojamos specialios ekskursijos „Susipažinkite su Maremano-Abrucio“.

„Tai yra vienas geriausių dalykų, nutikusių per labai ilgą laiką, – džiaugėsi Johnas Watsonas, netoli salos įsikūrusio viešbučio valdytojas. – Padaugėjo turistų, norinčių pamatyti pingvinus ar juos saugančius šunis.“

Dauguma vietos gyventojų filme apie salą vaidino pačius save ar nusifilmavo trumpuose epizoduose.

„Mane vaidino amerikiečių aktorius, – juokėsi P.Abbottas. – Aš visiems sakau, jog taip nutiko todėl, kad nesurado kito tokio pat gražaus australo.“

Pingvinai stebina ištikimybe

Mažieji žydrieji pingvinai dar vadinami tiesiog žydraisiais pingvinais arba pingvinais fėjomis.

Jie yra mažiausi iš visų žinomų pingvinų rūšių. Mažųjų pingvinų rūšis išskiriama į 6 porūšius. Visi jie gyvena Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje.

Dauguma mažųjų pingvinų yra monogamiški. Susiporavę pingvinai kasmet grįžta į tą patį lizdą. Po sėkmingo poravimosi padedami 2 kiaušiniai, iš jų po 35–37 dienų išsirita paukščiukai.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.