Šunys pasaulį suvokia skirtingai nei žmonės. Štai kodėl

Mes, žmonės, savo pačių realybę apibrėžiame, priklausomai nuo pasaulio suvokimo. Ir dauguma mūsų pasaulį suvokiame remdamiesi regėjimu.

Šunys „mato“ pasaulį nosimi.<br>123rf nuotr.
Šunys „mato“ pasaulį nosimi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-24 08:20, atnaujinta 2017-04-26 00:37

Mūsų klausa, uoslė, skonis ar lytėjimas taip pat, be abejonės, yra svarbūs, tačiau regėjimas yra pats greičiausias būdas suprasti mus supantį pasaulį.

Šunys pasaulį suvokia kitaip.

Nuostabi šuns nosis nėra skirta tik glostymui. Visų pirma šunys ja „mato“ pasaulį.

„Mes manome, kad visi gyvūnai pasaulį suvokia panašiai kaip ir mes, tačiau paprasčiau“, – pastebėjo šunų mąstymo tyrėja daktarė Alexandra Howowitz, duodama interviu interneto portalui „Business Insider“.

Tačiau taip nėra. Šunys pasaulį suvokia per kvapus. Štai kaip tai veikia.

Pasielkite kaip šuo

Mums atrodo, kad šunys, kaip ir mes, visų pirma pasaulį suvokia per regą. Tačiau ne taip ir sunku įsivaizduoti, kas svarbiausia yra pasaulį bandančiam suvokti šuniui. Tai – kvapai. Galima net pabandyti patirti pasaulį taip, kaip šuo.

Paprasčiausias būdas suvokti, kaip šuo mato aplinką, yra užsimerkti, galbūt ir uždengti ausis garsą ribojančiomis ausinėmis.

Dabar uoskite! Mūsų, žmonių, uoslė toli gražu nėra tokia gera kaip šunų, tačiau pasiūlytas metodas gali pradėti suprasti, kaip šunys suvokia aplinką. Gal užslopinę regą ir klausą užuosite kažką skanaus ar pūvančio, o gal tiesiog pajusite bekvapį oro kondicionieriaus biure pūstelėjimą.

Svarbiau ne vaizdas

Šunys informaciją priima ir akimis, tačiau jos nėra svarbiausias informacijos šaltinis.

„Jums artinantis šuo žiūri į jus. Tačiau ką nors pastebėję, jie uosle įsitikina, kad tai – tikrai jūs. Taigi jie elgiasi atvirkščiai nei žmonės“, – pastebėjo A.Horowitz.

Tai – svarbiausias dalykas, norint suprasti, kaip šunys suvokia pasaulį.

Jūs, kaip žmogus, užuodžiate kažką skanaus ir tada pradedate dairytis nuostabaus kvapo šaltinio. „A, tai makaronų padažas ant viryklės!“

Šunys elgiasi priešingai. Arba, kaip A.Horowitz paaiškina: „Mes kažką užuodžiame, tada pamatome. Tai tarsi: „Ach taip. Štai kas tai. Tai – bandelės su cinamonu“. O šunys jus pamatę galvoja: „Gerai, tai yra kažkas, ką reikia ištirti. Aš tai apuostysiu. O taip, tai – Benas“.

Šunys numato ateitį

Mes, žmonės, atstumus suprantame stereo vaizdais. Mūsų dvi akys sudaro trikampį supančio pasaulio vaizdą, o smegenys šią informaciją paverčia trimačiu vaizdu. Šunys aplinką suvokia panašiai, bet ir vėl – labiau kvapais nei vaizdais.

„Kur kažkas yra kambaryje ar net kas tai yra, šunys supranta ne tik žiūrėdami, bet ir uosdami“, – paaiškino A.Horowitz.

Išties šunų pasaulio suvokimas yra gerokai labiau išvystytas, nei žmonių. Uoslė juos įspėja ne tik apie tai, kas vyksta šiuo metu, bet ir leidžia šiek tiek keliauti laiku.

„Iš esmės mus supa kvapų debesis. Tai – įdomu, nes tai reiškia, kad šuo mus gali užuosti prieš mums pasirodant. Jeigu jūs dar tik esate už kampo, jūsų kvapas atsklinda pirmiau, negu pasirodote“, – paaiškino mokslininkė.

Jeigu ir mes pasaulį suvoktume per kvapus, daug kas visiškai pasikeistų. Tada ne tik nedelsiant perprastume mus supančią aplinką, bet ir anksčiau pajustume tai, kas netrukus įvyks.

Nosių skirtumai

Žmonių nosys nuo gyvūnų skiriasi ne tik vizualiai, bet ir savo veikimu.

Šunys dėl savo nosies formos ir dėl to, kaip ja įkvepia ir iškvepia orą, geba užuosti daugiau. Kiekvienu sekančiu įkvėpimu jie gali pajusti daugiau naujų kvapo molekulių. Štai kodėl šunys labai prisiartina prie apuostomo objekto.

Iškvėpdami šunys sukuria oro srovę, kuri atneša dar daugiau kvapo molekulių. Dar kartą įkvėpdami jie įtraukia ne tik naujas, bet ir anksčiau iškvėptas molekules.

Taigi, įkvėpdami ir iškvėpdami šunys ne tik uosto, bet ir aktyviai padeda savo nosims užuosti dar daugiau.

Nosies vidaus sandara šuniui uostant taip pat yra svarbi.

Svarbiausia, kad joje yra 60 kartų daugiau uoslės receptorių, nei žmogaus nosyje.

Įsivaizduokite puodelius surenkančius lietaus vandenį. Padėję 5 puodelius, surinksite mažiau lietaus vandens, o padėję 300 – gerokai daugiau. Tai gerai paaiškina, kaip skirtingai kvapą priima šunys ir žmonės.

Ir tai dar ne viskas! Dar yra kvapo molekulių iššifravimo organas. Šunys juo priima molekulių kvapo informaciją. Tam, kad gautų tokią informaciją, jie turi ir suvartoti kai kurias molekules.

Ar pastebėjote, kad šunys kartais suėda tai, ko neturėtų? Jie taip elgiasi, norėdami surinkti daugiau informacijos. Be abejo, jie gali būti ir paprasčiausiai išalkę.

Šunys kvapus apibūdina tiksliau

Svarbu tai, kad šunys neskirsto kvapų į „blogus“ ir „gerus“. Paprastai mes nusisukame nuo išmatų, o šunims nebūdinga pauostyti ir iškart nusisukti.

„Mes neturime daug žodžių kvapams apibūdinti, todėl paprastai sakome, kad tai buvo nuostabus kvapas arba siaubingas“, – paaiškino mokslininkė.

Jeigu jūs nesate kvapų specialistas, toks kaip, pavyzdžiui, parfumeris ar vyno someljė, jūs greičiausiai neturėsite gerai išvystyto sugebėjimo išskirti ir apibūdinti kvapus.

Užuodę šviežiai iškeptos duonos kvapą mes paprastai į tai reaguojame pasakydami, kad ji kvepia nuostabiai. Šuo panašiu atveju apibūdintų, kad užuodžia tai, kas kvepia, kaip miltai vanduo, mielės ir karštis.

A.Horowitz tai paaiškino taip: „Mes galime pasistengti pasakyti, kad kvepia neskaniai, bet net ir to paprastai gerai nesugebame padaryti: „Aš atpažįstu tą kvapą, bet negaliu tiksliai pasakyti kas tai“. Kadangi uoslė nėra mūsų pagrindinis informacijos apie aplinką priėmimo šaltinis ir mes neturime išvystyto žodyno apibūdinti kvapams, paprastai sakome, kad kvepia skaniai arba ne“.

Bet šunims tai nėra „prastas“ ar „geras“ kvapas. Tai yra paprasčiausiai informacija apie juos supantį pasaulį. Štai kodėl jie susitaiko su jūsų kvapu po treniruotės ar gali apuostyti išmatų krūvą. Jie nesmerkia, tik priima informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?