Populiariausi mitai apie šunis, kuriais šeimininkai vis dar tiki

Pasaulyje šunis auginačių šeimininkų – milijonai. Visi turi savo metodus, kaip juos auginti, dresuoti, šerti. Vis tik neretai žmonės remiasi klaidingais mitais, kurie tik apsunkina šuns priežiūrą ir auginimą. Pateikiame populiariausius mitus ir faktus, kuriais žmonės vis dar tiki.

 Augindamis šunis žmonės neretai vadovaujasi mitais.<br> 123rf nuotr.
 Augindamis šunis žmonės neretai vadovaujasi mitais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Veterinaras.lt

Jul 1, 2017, 3:08 PM, atnaujinta Jul 11, 2017, 10:50 AM


Šilta sausa šuns nosis rodo, kad šuo turi temperatūros


Veterinarijos gydytojai teigia, kad sausa ir šilta nosis nebūtinai rodo, jog jūsų šuo serga, geresnis indikatorius, rodantis, kad šuo turi sveikatos sutrikimų yra tai, kad jis atsisako ėsti, yra vangus, nelinksmas, nenori žaisti, eiti pasivaikščioti. 
Patikimiausias būdas sužinoti, ar šuo turi temperatūros – ją pamatuoti rektaliniu būdu, tam skirtu termometru. Normali kūno temperatūra turėtų būti apie 38-39 laipsniai. 
Kiti galimi ligos simptomai: viduriavimas, vėmimas, čiaudulys, dusimas, išskyros iš akių ar ausų.


Šuns burnos ertmė yra švari ir sterili


Šeimininkai gali taip galvoti dėl to, kad šuo dažnai gali išsilaižyti nedideles žaizdeles, tarsi jos būtų sterilios ir turėtų dezinfekuojančių medžiagų, tačiau tai mitas. Šunys mėgsta apuostyti vieni kitų lytinius organus, fekalijas, šiukšles ir kitus nešvarumus, tad nereikėtų su savo augintiniu per daug „bučiuotis“.
Žalia mėsa yra geriausias maistas šunims.


Nėra blogai retkarčiais palepinti šunį žalia mėsa, tačiau šeriant tik žalios mėsos produktais, šunims pritrūksta kalcio ir kitų mineralų. Kai kurie šunys gali viduriuoti, taip pat šeimininkai turi turėti omenyje, kad žalioje mėsoje dauginasi bakterijos ir parazitai, tad yra didesnė ligų tikimybė.


Šunų organizmas nevirškina grūdų ir jų produktų


Kukurūzai, ryžiai, pupelės nėra tik papildoma medžiaga, dedama į gyvūnams skirtus pašarus. Juose taip pat gausu vitaminų, baltymų ir kitų naudingų medžiagų augintinio sveikatai, tad grūdinės kultūros yra natūrali šuns dietos dalis.
Šunį reikia maitinti pagal rekomenduojamas normas ant šunų maisto pakuočių.


Itin aktyviam ir energingam šuniui gali tekti padidinti maisto normą, tuo tarpu ramesnio būdo augintiniui kaip tik rekomenduojama sumažinti dienos maisto kiekį, norint išvengti nutukimo. Pasikonsultuokite su veterinarijos gydytoju, ar jūsų šuo nėra nutukęs, ar jūsų duodama dienos norma tinkama jūsų augintiniui.


Šuo šlapinasi ant kilimo jums kerštaudamas


Nebūtinai, tai gali būti rimtų problemų priežastis – akmenys šlapimo pūslėje ar kiti sutrikimai. Taip pat tai gali būti susiję su teritorijos žymėjimu, stresu ar liūdesiu. Geriausia nereaguoti piktai, nes pyktis ar bausmė tik paaštrina šuns elgesio problemas.


Prieš sterilizuojant kalę, būtina jai leisti vieną kartą susilaukti šuniukų


Emocinis motinystės jausmas būdingas tik žmogui. Jei neketinate veisti šuniukų, geriausia kalytę sterilizuoti dar iki pirmosios rujos arba po pirmos rujos, tai žymiai sumažina gimdos infekcijų tikimybę, pieno liaukų uždegimus bei auglius, kurie gali būti pavojingi augintinio gyvybei.


Parkuose, skirtuose šunims, visiškai saugu leisti savo šuniui laisvai lakstyti, paleisti jį nuo pavadžio


Ne visai taip. Pirmiausia šunims skirtose teritorijose pasitaiko išmatų, kuriose gali būti daug parazitų, tai gali būti ligų židinys. Laisvai lakstydamas ir bendraudamas su kitais šunimis jūsų augintinis gali užsikrėsti blusomis ar kitais parazitais. Taip pat turėkite omenyje, kad kai kurie šunys yra agresyvūs, ne visuomet gali numatyti svetimų šunų elgesį, todėl stebėkite, kad jūsų šuns neužpultų kiti šunys ir netektų jo vežti siūti žaizdų.


Straipsnis parengtas remiantis moksline literatūra ir konsultuojantis su veterinarijos gydytojais-chirurgais.

Veterinaras.lt

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.