Paaiškėjo tikroji tiesa apie šunų jausmus

Neseniai atlikus tyrimus paaiškėjo nuostabi tiesa apie šunis.

 Šunų suvokimo lygis ir emocinis intelektas prilygsta tam, kuriuo pasižymi maži 2–3 metų amžiaus  vaikai.<br> 123rf.com nuotr. 
 Šunų suvokimo lygis ir emocinis intelektas prilygsta tam, kuriuo pasižymi maži 2–3 metų amžiaus  vaikai.<br> 123rf.com nuotr. 
 Mokslininkai šunų žaidimų metu pastebėjo tokį jų moralų elgesį, kaip altruizmas, tolerancija, sąžiningumas ar atleidimas.<br> 123rf.com nuotr. 
 Mokslininkai šunų žaidimų metu pastebėjo tokį jų moralų elgesį, kaip altruizmas, tolerancija, sąžiningumas ar atleidimas.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 6, 2017, 12:05 AM

Šunų suvokimo lygis ir emocinis intelektas prilygsta tam, kuriuo pasižymi maži 2–3 metų amžiaus  vaikai.

Šie duomenys gauti, nuskenavus šunų smegenis, patvirtina įsitikinimą, kad šunų negalima moksliniams tyrimams.

Tyrimas parodė, kad išgirdę žmonių kalbą ir žodžius, šunys gali pagal intonaciją suprasti jų tikslus ir emocinę būseną, rašoma interneto portale „Daily Mail“.

Mokslininkų teigimu, šunys girdimą garsą susieja su veido išraiškomis ir patiria malonumą ir teigiamas emocijas bei malonumą gali patirti taip pat, kaip tai daro žmonės.

Taip pat mokslininkai šunų žaidimų metu pastebėjo tokį jų moralų elgesį, kaip altruizmas, tolerancija, sąžiningumas ar atleidimas.

Žaisdami šunys laikosi taisyklių, kurios leidžia atskirti žaidimą nuo kovos.

Komanda, kuriai vadovavo Indijos gyvūnų gerovės grupė „People for animals“ ir Londone veikianti tarptautinė organizacija, pasisakanti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais „Cruelty free International“, funkciniu magnetinio rezonanso aparatu nuskenavo šunų smegenis.

Tyrėjai atkreipė ypač didelį dalį į smegenų dalį, atsakingą už teigiamas emocijas, tikėjimąsį, džiaugsmą, socialinę grąžą ir atmintį.

2012 metais atlikti tyrimai pirmą kartą parodė, kad šunų ir žmonių smegenys veikia panašiai.

„Nustatyti neginčijami įrodymai, kurių tik daugėja, parodantys, kad šunys sugeba jausti“, – parašė tyrėjai tyrimo išvadose.

Vyresnysis mokslininkas, dirbantis „Cruelty Free International“ organizacijoje, daktaras Jarrodas Bailey, sakė: „Gyvūnų, ypač šunų, naudojimas tyrimams yra vienas kontraversišliausių dalykų šiomis dienomis.

Pastaraisiais metais didėja pasipriešinimas tokiai veiklai, nes kyla abejonių  dėl tokių tyrimų svarbos žmonėms, ypač kai daugėja alternatyvų.

Mes prašome farmacijos pramonės atkreipti dėmesį į naujausių tyrimų duomenis ir naudoti humaniškesnius būdus, kuriant vaistus, užuot tūkstančiams šunų kasmet sukėlus kančias laboratorijose“.

Kasmet tyrimams viso pasaulio laboratorijose naudojami daugiau nei 200 tūkst. šunų. Dažniausiai gyvūnai naudojami matuojant naujų vaistų ir žemės ūkio chemikalų toksiškumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: VRM komentarai apie transporto priemonės savininko deklaravimo kodą