Kodėl kai kurie šunys ir katės turi skirtingų spalvų akis?

Gyvūnų akys būna įvairių spalvų: mėlynos, žalios, rudos, violetinės, geltonos, o kartais pasitaiko gyvūnų, taip pat šunų ir kačių, turinčių skirtingų spalvų akis.

 Skirtingų spalvų akys būdingesnės tam tikrų veislių gyvūnams. <br> 123rf.com nuotr.
 Skirtingų spalvų akys būdingesnės tam tikrų veislių gyvūnams. <br> 123rf.com nuotr.
 Skirtingų spalvų akys būdingesnės tam tikrų veislių gyvūnams. <br> 123rf.com nuotr.
 Skirtingų spalvų akys būdingesnės tam tikrų veislių gyvūnams. <br> 123rf.com nuotr.
 Skirtingų spalvų akys būdingesnės tam tikrų veislių gyvūnams. <br> Instagram.com nuotr.
 Skirtingų spalvų akys būdingesnės tam tikrų veislių gyvūnams. <br> Instagram.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 6, 2017, 4:19 PM

Dėl šios ypatybės, moksliškai žinomos kaip heterochromia iridium, net atsirado keletas mitų ir legendų. Pavyzdžiui, viename mite teigiama, kad skirtingų spalvų akis turintys šunys viena akimi gali matyti dangų, kita – žemę.

Tačiau kokia gi yra tikroji priežastis, kad gyvūnų akys būna skirtingų spalvų? Pasirodo, priežastis yra kur kas paprastesnė, nei galime pagalvoti.


Genetinė taisyklė

Optolmologė veterinarė daktarė Laura Proietto teigė, kad viską lemia senoji geroji genetika.

„Kaip ir dauguma organizmo detalių, apsprendžiančių, kokie mes esame, viskas priklauso nuo genetikos. Akių spalvą lemia daugybė genų, kurie užprogramuoja, kiek pigmento teks akies rainelei, – paaiškino L.Proietto interneto puslapiui „The Dodo“. – Mėlynoje akyje yra mažiau pigmento nei rudoje ir šis skirtumas atsiranda dar gimdoje“.

Melanino – pigmento, kuris lemia akių, odos ir plaukų tamsumą, diferenciacija tampa akivaizdi gyvūnėliui vos praregėjus.


Tai labiau būdinga tam tikroms veislėms

L.Proietto pažymėjo, kad kuo įvairesnis šuns kailio raštas, tuo didesnė tikimybė, kad jis turės mėlynas arba skirtingų spalvų akis. 

Skirtingų spalvų akys (heterochromia iridium) arba spalvų skirtumas toje pačioje akyje (heterochromia iridis) būdingesnis veislėms, kurių atstovai nešioja merle geną, lemiantį didelį kailio margumą.

Skirtingų spalvų akis retai turi tokių veislių, kaip labradoras ar pudelis, atstovai, tačiau šis reiškinys, pasak L.Proietto, gana dažnas tarp australų piemenų šuo, australų aviganių, bokserių, kolių, vokiečių dogų, taksų, dalmantinų, malamutų, Sibiro haskių ar veimaranerių.

Kalbant apie kates, šis bruožas neretai sutinkamas tarp Siamo, Burmos, Abisinijos ar persų veislių atstovių. 

Visišką heterochromiją dažnai turi baltos katės, nes dėl geno, lemiančio baltą spalvą ar baltas dėmes, netenkama pigmento, tad viena akis tampa mėlyna, o kita – žalia, geltona ar ruda. 


Tai gali lemti didesnį jautrumą šviesai

Dėl to, kad akys yra skirtingų spalvų, paprastai nekyla jokio ypatingo pavojaus gyvūnų sveikatai. Tačiau kartais gyvūnai gali būti jautresni ryškiai šviesai. 

Turintys skirtingas spalvas toje pačioje akyje šunys ir katės gali tapti jautresniais saulės šviesai. 

„Pigmentas akis apsaugo nuo saulės spindulių. Net kai akies lėliukė susitraukusi, rainelę pasiekia daugiau saulės spindulių ir tai gali sukelti skausmą, panašų į tą, kai akis apšviečia blykstė ar pažiūrime tiesiai į saulę“, – paaiškino L.Proieto.


Sveikatai tai nekenkia

Natūraliai atsivesti skirtingų akių spalvų akis turintys gyvūnai paprastai būna visiškai sveiki. 

Tačiau specialiai veisiami tokie gyvūnai gali gimti kurti ar akli. 

Ši būklė neturėtų paveikti šuns ar katės regėjimo. Aklumą gali lemti nebent genetinės anomalijos akies struktūroje, kartais siejamos su heterochromia, tokios, kaip koloboma.

„Jeigu jūsų gyvūno kailis yra margas, svarbu, kad jo akis apžiūrėtų specialistas ir nustatytų, ar nėra sutrikimų, kurie nėra tokie akivaizdūs, kaip skirtingų spalvų akys“, – siūlė L.Proietto. 

Gyvūnų šeimininkams ypač reikėtų sunerimti, jeigu gyvūno akių spalva ilgainiui pasikeičia. Tai nėra normalu ir yra perspėjimas, kad kažkas ne taip.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.