Vilniečių šeimoje gyvenančiam ežiui albinosui įrengtos šildomos grindys (video)

Vilniečių Tado ir Gabrielos šeimoje gyvena neįprastas keturkojis – Pukštautu pavadintas afrikinis keturpirštis ežys. Šis vos dešimties mėnesių raudonakis puškuojantis augintinis, skirtingai nei kiti jo gentainiai, yra baltas. Tai ežys albinosas. Kaip portalui lrytas.lt sakė Pukštauto šeimininkas, šis keturkojis – retas gyvūnas Lietuvoje. „Afrikinį keturpirštį ežį albinosą surasti ir įsigyti nebuvo paprasta“, - pasakojo Tadas. Jauna vilniečių pora ežį prižiūri atsakingai, mat jis reikalauja neįprastos priežiūros – jam reikia šildomų grindų, specialių įrenginių bėgioti ir dietinio ėdalo.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Jun 5, 2013, 2:32 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:19 PM

Nusprendę gyventi kartu Gabriela ir Tadas suprato, kad namuose trūksta gyvybės ir jaukumo. Iš pradžių svajoję apie kačiuką ar šuniuką, suprato, kad toks gyvūnas būtų per didelis įsipareigojimas – jie reikalauja daug priežiūros. „Ėmėme ieškoti alternatyvos“, - pasakojo Tadas. Idėja auginti spygliuotą keturkojį jiems kilo internete pamačius vaizdo siužetus apie ežius.

Kaip tikino Tadas, afrikinių keturpirčių ežių parduotuvėje nenusipirksi. Pradėję intensyviai naršyti internete ir ieškoti ežių, atsitiktinai pamatė parduodamą ežį albinosą. Pavergęs Gabrielos ir Tado širdis ežys atsidūrė jų namuose. Afrikinių keturpirščių ežių kaina internete svyruoja nuo 300 iki 800 litų.

Sniego baltumo ežiukas albinosas nėra didelė retenybė. Įprastai afrikinių keturpirščių spygliukai būna rudi arba pilki, maždaug kas trečias šios veislės ežiukas yra išskirtinai baltas.

Reikalauja ypatingos, bet nesudėtingos priežiūros

Kaip sakė Pukštauto šeimininkas, ežiuko priežiūra nėra sudėtinga, tačiau kiek neįprasta. 1–2 kartus per savaitę būtina išvalyti narvelį ir kiekvieną vakarą pašerti. Jis suėda nedaug – vieną valgomąjį šaukštą sauso kačių ėdalo, kuris jiems yra tikras gardėsis.

Patartina, kad ėdalas būtų skirtas jauniems kačiukams ir turėtų kuo mažiau riebalų, mat ežiai linkę tukti. Be to, ežiui būtina leisti pasilakstyti, kad jis išvengtų sveikatos problemų.

Narvelyje ežiams siūloma įrengti specialų bėgimo ratą. Tokį pat, kaip ir žiurkėnams ar kitiems graužikams, tačiau lygiu dugnu, nes ežio letenos gali įstrigti tarpuose, tada gyvūnas skaudžiai susižalotų.

„Pukštautas nėra linkęs dažnai bėgioti specialiame ratelyje. Jam turbūt tai nuobodus užsiėmimas“, – sakė Tadas. Ežį šeimininkai kiekvieną vakarą paleidžia lakstyti po kambarį ir taip leidžia jam palaikyti gerą sveikatos būklę.

Ežį lepina lervomis

Nors Tado ir Gabrielos ežys nėra išrankus ėdalui ir pasigardžiuodamas kremta kačių ėdalą, Pukštautą jie vis palepina. „Kaip gardėsį jam žvejų parduotuvėje nuperku musių lervų. Kadangi gamtoje ežiai minta įvairiausiais vabzdžiais, tai tos lervos jam labai patinka“, – pasakojo Tadas.

Anot šeimininko, šie ežiukai yra plėšrūs vienišiai. Dviejų ir daugiau ežių viename narvelyje laikyti nepatartina. „Jei ežio patelė atsivedė jauniklių, reikia laiku juo atskirti nuo suaugusių ežių, nes jie gali savo atžalas suėsti“, - sakė Pukštauto šeimininkas.

Žiemos miegas – mirtinas

Ežiai, priklausomai nuo laikymo sąlygų ir sveikatos būklės, gyvena nuo 4 iki 9 metų. Tiesa, sunku nustatyti, ar ežys serga. Jei ežys jaučiasi blogai ar serga, pastebėti akivaizdžių simptomų labai sunku.

Šių afrikinių keturpirščių ežių gyvybei pavojų kelia žema temperatūra. Tam, kad jie neužmigtų žiemos miegu, juos būtina laikyti šiltai. Užmigę žiemos miegu, šie ežiai nesugeba sulėtinti savo medžiagų apykaitos taip, kad liktų gyvi. Galima sakyti, kad jie miršta iš bado.

„Rekomenduojama ežiuko narvelyje įrengti šildomas grindis, kad nuolat būtų palaikoma tinkama temperatūra“, – sakė Tadas. Pats šeimininkas narvelyje šildomas grindis įrengė sumontavęs specialų šildymo kabelį po narvelio dugnu. Toks įrenginys visus metus palaiko pastovią 21-22 laipsnių temperatūrą.

Grožio procedūros – būtinos

Kaip pasakojo Pukštauto šeimininkas, ežiams reikalingos grožio procedūros. Jiems būtina kirpti nagus, nes šie užauga pakankamai aštrūs. Be to, ežys, kaip ir visi gyvi padarai, išsipurvina. Sniego baltumo ežiuko spygliuose prisikaupia nešvarumų, todėl keturkojį tenka maudyti.

Į vonios kriauklę ar didesnį dubenėlį pripylus kambario temperatūros vandens, reikia atsargiai suvilgyti ežiuką ir dantų šepetėliu plauti tarpus tarp spyglių.

Intelektu nepasižymi

Tadas pasakojo, kad augintinis nuo kiekvieno staigaus judesio ar barkštelėjimo akimirksniu susisuka į kamuolį ir taip save saugo nuo kylančio pavojaus. Tačiau į savo šeimininką taip, kaip šuo ar katė, nereaguoja.

„Vis tik jie nėra protu pasižymintys gyvūnai. Savo vardo jie niekada nepripažins ir jokių komandų neišmoks“, – sakė šeimininkas. Be to, afrikinis keturpirštis ežys yra nerangus – padėtas ant lovos ežys nesuvokia aplinkos ir vaikštinėdamas nukrenta ant žemės.

Ežiai – naktiniai gyvūnai

Dienos metu paleidus ežį pasilakstyti namuose, dažniausiai jis nubėgs pasislėpti ir tučtuojau užmigs.

„Vakare paleistas bėgioti jis išnaršo visus kampelius. Jei kartais jis pradingsta, dažniausiai randame pasislėpusį už lovos ar spintos, tačiau ilgai ten netūno“, – tikino vilnietis.

Nakties metas Pukštautui aktyviausias – savo narvelyje jis triukšmauja, kasa kraiką, puškuoja, lakioja ir kartais šeimininkams neleidžia miegoti.

Ežio šeimininkas teigė, kad šie keturkojai mėgsta tualetinio popieriaus tūteles. „Kartą į narvelį jam tokią tūtelę įmetėme. Pamanėme, kad jam bus labai linksma landžioti po jį. Naktį kilo didžiulis triukšmas – narve ežys ėmė bildėti ir trankytis į grotas. Pasirodo, ežys įlindo į tą vamzdelį, įstrigo ir išsigandęs susisuko į kamuoliuką. Pukštautas tupėjo sustingęs su „kaminu“ ant galvos“, – linksmą istoriją prisiminė Tadas.

Kitą kartą Pukštautas sumanė į dekoratyvinį namelį narve įlįsti per langą. Žinoma, ežys išsigando, susirietė į kamuoliuką, įstrigo ir pats nebeįstengė išsikrapštyti. Tadui ir Gabrielai teko jį visaip glostyti ir raminti, kad tik jis atsipalaiduotų ir išsitiestų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.