Įsigyti auksaspalvio retriverio į Lietuvą plūsta ir emigravę tautiečiai

Auksaspalviams retriveriams abejingų greičiausiai nėra. Tvirti, ištikimi ir meilūs kreminės ar aukso spalvos šunys į Lietuvą atkeliavo dar tuomet, kai daugeliui šuo buvo reikalingas tik tam, kad saugotų namus ir turtą. Tada, maždaug prieš penkiolika metų, populiariausios šunų veislės Lietuvoje buvo rotveileriai, dobermanai, vokiečių aviganiai ir kiti sarginiai šunys.

Šuo ne spinta, jei jam nepatogu, jis pasitrauks į kitą vietą<br>A. Žukauskas
Šuo ne spinta, jei jam nepatogu, jis pasitrauks į kitą vietą<br>A. Žukauskas
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Jun 21, 2013, 11:02 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:47 AM

O auksaspalvis retriveris saugo ne tik turtą ar namus, bet ir šeimininko sveikatą. Vieno iš auksaspalvių retriverių veisimo Lietuvoje pradininkų Artūro Žukausko nuomone, šie šunys – aukso vertės palydovai, mažinantys stresą, gydantys sielą.

Visą savo gyvenimą šunis dievinęs Artūras panoro parsivežti Lietuvoje tuo metu nematytą keturkojį.

„Kartu su auksaspalvių retriverių klubo prezidente buvome pirmieji, Lietuvoje pradėję veisti šiuos šunis, - džiaugėsi kinologas. - Pamanėme, kad reikia atvežti tokį šunį, kuris būtų ir puikus sargas, ir nuostabus, prieraišus draugas, lyg tikras šeimos narys.“

Nuo to laiko jo namuose visuomet zuja dvi ar trys auksaspalvių retriverių kalytės.

Nors žmonės dažniau linkę įsigyti nedidelį šunį, auksaspalviai retriveriai - vis dar vieni populiariausių šunų Lietuvoje. Beje, anot veisėjo, pastaruoju metu įsigyti tokio šuns į Lietuvą atkeliauja ir emigravę tautiečiai - esą auksaspalviai retriveriai užsienyje brangesni iki 3 kartų.

Ir tarnybiniai šunys, ir naminiai gyvūnai

Nepaisant to, kad auksaspalviai retriveriai yra itin žaismingi, medžioklinės prigimties šunys, jie gali nuosekliai ir kantriai pakelti fizinį krūvį. 

Todėl jie puikiai pasitarnauja ieškant sprogmenų ar narkotikų, gelbstint žmonių gyvybes per stichines nelaimes. Neretai auksaspalviai retriveriai tampa nepakeičiamais vedliais akliesiems.

Artūras pasakojo, kad vienas iš jo išveistų auksaspalvių retriverių tarnavo Vadovybės apsaugos departamente. Šuo tikrindavo susirinkimams skirtas patalpas. Jį puikiai pažinojo ir Vyriausybės, ir Seimo darbuotojai.

„Vieną iš mūsų auksaspalvių retriverių įsigijo ir įkalinimo įstaigas prižiūrintis Teisingumo departamentas. Šunys kalėjime buvo naudojami nuteistųjų laisvalaikiui paįvairinti“, - teigė Artūras.

Pagal specialią programą, kaliniams buvo suteikta galimybė dresuoti šunis. Vėliau keturkojai padovanoti negalią turintiems žmonėms.

Charakteris ir išvaizda

Pagrindinis auksaspalvių retriverių išskirtinumas – charakteris. Auksaspalviu retriveriu šuo pavadintas ne tik dėl kailio spalvos. Jų charakteris taip pat auksinis. Jei šios veislės šuo išveistas atsakingai, savo elgesiu šeimininkui problemų nesukels.

Auksaspalviai retriveriai atsidavę, gerų manierų, inteligentiški ir žavūs. Lengvai dresuojami, visada kantrūs ir švelnūs su vaikais. Lojalūs, pasitikintys savimi, mieli ir labai energingi. Aktyvūs, mylintys, ir ištikimi šeimos draugai.

Draugiški su kitais gyvūnais. Laimingi būdami apsupti žmonių, o ilgam palikti vieni, gali tapti pikti ir nepaklusnūs. Turėdami lašą vandens šunų kraujo – dievina vandens procedūras ir pasiplaukiojimus ežere.

Būtina atminti, kad šuns charakteris priklauso ir nuo paties šeimininko elgesio. „Jei žmogus nusiperka puikiai išveistą auksaspalvį retriverį, tačiau jam neskiria laiko, be perstojo bara, muša, uždaro vieną patį kambaryje ar narve, galima sugadinti šuns psichiką“, - aiškino Artūras.

Lygiai tas pats ir su žmogumi – jei laikysite žmogų ekstremaliomis sąlygomis, niekinsite, smurtausite, ilgainiui žmogus taps ligoniu.

„Nepatarčiau šio šuns tiems, kurie labai užimti. Jei žmogus iš namų išeina anksti ryte, o grįžta vėlai vakare, tokiems žmonėms auksaspalvis retriveris netiks“, - patarė veisėjas. Anot jo, tai šeimos šuo, reikalaujantis pastovaus ir nuoširdaus bendravimo.

Agresija

Normalus, sveikos psichikos ir gerai išveistas auksaspalvis retriveris niekada nepuls žmogaus. Veisėjo nuomone, auksaspalvis retriveris gali „užpulti“ žmogų tik iš draugiškumo. Kaip pasakojo Artūras, kartą žmogus Vingio parke pašovė auksaspalvį retriverį, tik dėl to, kad palaidas šuo bėgo jo link.

„Jei „sportininkas“ bėgioja laikydamas pistoletą kišenėje, tai nestabilios psichikos yra ne šuo, o žmogus“, - ironizavo Artūras.

Kai šeimoje auga ir mažas vaikas, ir jaunas, kelių mėnesių retriveris, šuo gali netyčia krepštelėti vaikui. Žaisti mėgsta tiek vaikai, tiek šunys. Tačiau šuo žaidžia ir letenomis, ir dantimis. „Netyčinį šuns krepštelėjimą vaikui, kuomet jie vartosi kūlvirsčiais, bėgioja ir gaudo vienas kitą, vadinti agresija - nederėtų“, - tikino veisėjas.

Bet kokį šunį auginantys žmonės privalo mokėti auklėti. Jei žmonės šunį paverčia savo vaiku, nenuostabu, kad šuo gali užimti viršesnę vietą šeimoje. „Šuo yra šuo, žmogus yra žmogus. Šuo yra gaujos narys, ir jis visuomet stengsis dominuoti“, - sakė Artūras.

Tačiau jei šuo laikytas blogomis sąlygomis, be veislės dokumentų, tikimybė, kad šuo bus agresyvus - didesnė.

Priežiūra ir ligos

Auksaspalvių retriverių kailis šeriasi vidutiniškai. Patartina kiekvieną dieną šukuoti bent po dvi minutes. Vertėtų kuo dažniau vestis į ilgiems pasivaikščiojimams.

Viena iš dažniausiai pasitaikančių ligų – dubens kaulo displazija. Tai - neišsivystę ar nestabilūs sąnariai. Auksaspalviams retriveriams būdingos ir akių ligos. „Akis profilaktiškai vertėtų patikrinti du kartus per metus“, - patarė specialistas. Anot jo, akių ligos gana lengvai eliminuojamos, jei laiku pastebimos.

Nepaisant šių kelių ligų, auksaspalviai retriveriai - sveiki ir didesniu ligotumu nepasižymintys šunys.

Laikymo sąlygos

Auksaspalviai retriveriai gali gyventi bet kokiame klimate – tiek Indijoje, tiek Norvegijoje, tiek Lietuvoje. Tačiau derėtų vengti ekstremalių laikymo sąlygų. Jei paliksite jį saulės kaitroje be vandens ir pavėsio, šuo greitai gaus šilumos smūgį.

Tiesa, lietuviškos žiemos šalčių jie nebijo, tačiau būtina laikytis atsargumo priemonių ir stebėti, kad šuo neperšaltų.

Retriveris gali gyventi ten, kur gyvena žmogus – tai nėra itin didelis šuo. Puikiai jaučiasi ir nedideliame bute. „Šuo ne spinta, jei jam nepatogu, jis pasitrauks į kitą vietą“, - sakė Artūras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.