Stulbinantys pokyčiai: kaip apšepę benamiai tapo grožio etalonu

Esame pokyčių karta. Iš televizoriaus ekrano mums šypsosi didžiulio populiarumo sulaukiančių grožio projektų dalyviai – sulieknėję, išgražėję, išryškinę tai, ką turi patraukliausia, ir pakoregavę tai, kas ne taip gražu. O jei grožio projektų sėkmės formulę pritaikytume likimo nuskriaustiems gyvūnams? Ar specialistės iščiustytas beveislis šuo gali atrodyti ne prasčiau nei veislinis šeimininkų pasididžiavimas? Galbūt tai padėtų susirasti namus akies netraukiantiems, susivėlusiems prieglaudos globotiniams? Štai kokios mintys sukosi gyvūnų globos organizacijos „Lesė“ savanorių galvose.

Po grožio seansų benamiai šunys tapo tikrais gražuoliais.<br>„Lesės“ nuotr.
Po grožio seansų benamiai šunys tapo tikrais gražuoliais.<br>„Lesės“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Živilė Juonytė

2013-10-01 13:16, atnaujinta 2018-02-21 15:06

Lesės“ beglobiai apsilankė grožio salone

O įgyvendinti šią idėją „Lesei“ padėjo šunų kirpyklos „Pet spa“ specialistė Dovilė. Jos dėka įvykusius stulbinamus „Lesės“ prieglaudos gyventojų Musės, Lorio ir Čipo išvaizdos pokyčius užfiksavome fotosesijoje. Nors šuneliai ir nebuvo pratę prie grožio procedūrų, bet puikiai jas ištvėrė, o vėliau mielai leidosi fotografuojami. „Manau, mums pavyko parodyti, jog ir beglobiai šuneliai gali būti gražūs, tvarkingi ir džiuginti akį“, ‒ šypsosi šunų kirpėja Dovilė.

Tad trumpai apie šios fotosesijos herojus. Kalytė Musė rasta klaidžiojanti Žygimantų gatvėje. Iš pažiūros ji neatrodė apleista, akivaizdžiai gyvenusi namuose, tačiau šeimininkai taip ir neatsirado. O keista, mat kalytė be galo jauki, rami. Didžiausias malonumas jai – gulėti ant sofos pasidėjus galvą žmogui ant kelių. Būtų puiki kompanionė ramiam, neaktyviam žmogui.

Šuneliui Loriui teko patirti ne vieną negandą. Greičiausiai jį kažkas išmetė šalia Maišiagalos – jis priklydo į šalia esančią sodybą. Deja, joje likti negalėjo, nes sodybos šeimininkų šuo nenorėjo įsileisti naujoko. Viena Lorio koja kažkada buvo lūžusi, bet jis kuo puikiausiai jaučiasi šokuodamas ant likusių trijų sveikų kojų. Loris – tikras žmonių draugas, ypač dievina vaikus. Šunelis netriukšmingas, labai mėgsta važinėtis automobiliu.

Spėjama, kad Čipo gyslose yra lašelis Labradoro kraujo – štai iš kur jo draugiškumas ir prieraišumas. Tačiau turėdamas savo teritoriją greičiausiai mielai pasargautų. Jis labai mėgsta paglostymus ir ilgus ramius pasivaikščiojimus.

Grožis – ne tik veisliniams

Pasak šunų kirpėjos Dovilės, kad šunų kirpyklos yra skirtos tik veisliniams šunims, yra mitas. Nemaža klientų dalis į saloną atsiveda būtent neveislinius augintinius. Paprastai tai būna ilgo plauko šunys, kurių šeimininkai pageidauja trumpo kirpimo, nes jis yra patogus ir praktiškas. Kirpimas apskritai yra populiariausia šunų priežiūros procedūra, atliekama tiek veisliniams šunims, tiek mišrūnams – skiriasi tik kirpimo stilius. Neveisliniai šunys dažniau kerpami trumpai, veisliniai – pagal savo veislės ypatumus. Kai kurie šiurkštaus plauko veisliniai keturkojai yra „triminguojami“ – plaukas pašalinamas pešimo būdu. Neveisliniams šuniukams ši procedūra dažniausiai neatliekama.

Kitos procedūros – maudymas, džiovinimas, nagų karpymas, ausų valymas – nuo veislės nepriklauso.

Kaip prižiūrėti šunį namuose

Labai svarbi ir augintinio priežiūra namuose. Ilgaplaukių šuniukų kailiui prižiūrėti patartina turėti šampūną, kondicionierių, geros kokybės šukavimo priemones. Trumpaplaukiams užtenka šampūno ir guminės pirštinės kailiui šukuoti. Kad nesusidarytų kaltūnai, ilgaplaukius šunis derėtų šukuoti bent kartą per savaitę, taip pat kartą per savaitę išmaudyti. Šuns grožis ir sveikata labai priklauso nuo pašaro kokybės, vitaminų ir papildų, todėl labai svarbu parinkti tinkamą ėdalą pagal šuns amžių, veislę ir aktyvumą. Kiekvienais metais šunį reikia paskiepyti, atlikti dantų apžiūrą pas veterinarijos gydytoją. Galima įsigyti specialių žaislų, skanėstų, skirtų dantų apnašoms mažinti.

Artėjant šaltajam sezonui, augintinio priežiūrai derėtų skirti ypatingą dėmesį. Žiemą ilgaplaukių šunų kailis labiau elektrinasi, todėl patartina įsigyti priemonių nuo elektrinimosi. Dar viena problema, su kuria žiemą susiduria keturkojų šeimininkai – sniegas. Jis limpa tarp šuns pirštų, todėl labai svarbu šalinti plaukus iš tarpupirščių. Dėl šios priežasties patartina patrumpinti plaukus ir ant augintinio kojų. Jei šunelis itin mažas, galima įsigyti specialių kombinezoną ir gobtuvą plaukams apsaugoti. Žiemą geriau šunelio nekirpti labai trumpai – tai padės išvengti peršalimo ligų. Na, o atėjus pavasariui drauge su gamta prabunda ir blusos bei erkės, tad atšilus orams reikėtų nepamiršti pasirūpinti keturkojo apsauga nuo parazitų.

Jei šie patarimai jums neaktualūs, nes augintinio neturite, juo tapti slapta viliasi nuotraukose išdidžiai pozuojantys Loris, Čipas ir Musė. Po „didžiųjų pokyčių“ grožio salone šie šuneliai nekantrauja palikti pilkas prieglaudos sienas praeityje, o patys keliauti į tikrus, jaukius namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.