Iš mirties gniaužtų ištraukta voverė pamilo savo gelbėtoją (foto)

Dokumentinių filmų apie laukinę gamtą kūrėjas Paulas Williamsas rado miniatiūrinį voveriuką, kurį likimo valiai ir mirčiai paliko jo motina. Mėnesį per švirkštą maitinęs ir slaugęs mažąjį draugužį, vardu Robas, Paulas sugebėjo išsaugoti jo gyvybę ir tapti geru draugu. Nuo tos akimirkos, kai rado pamestinuką, Šri Lankoje gamtą filmuojantis kūrėjas visą dieną praleidžia kartu su Robu. Mat šis patogiai įsitaiso liemenės kišenėje, o prabudęs kraustosi miegoti į tuščią puodelį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 3, 2013, 10:17 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:34 PM

P.Williamsas voverę rado naktį, nukritusią iš medžio automobilių stovėjimo aikštelėje, netoli Wilpattu nacionalinio parko, kuriame filmuoja leopardus ir senovines šventyklas. „Pamaniau, kad voverė jau nugaišusi, bet paėmiau ją į rankas, švelniai apgaubęs delnais bandžiau sušildyti. Jos kūnas buvo šaltas, tačiau po kelių akimirkų jis suvirpėjo“, – prisiminė kino kūrėjas.

Pamanęs, kad voveriukas iškrito iš gūžtos, P.Williamsas pabandė jį grąžinti atgal į medį, kur galėjo būti jo tėvų lizdas.

„Suvyniojau Robą į audeklą, padėjau ant šakos ir tikėjausi, kad voveriuko motina išgirs jo balsą“, – pasakojo Paulas.

Kitą rytą atėjęs pažiūrėti, ar tėvai rado voveriuką, šis gulėjo nė nepasijudinęs iš ten, kur ir buvo paliktas.

Naudodamasis galinga filmavimo technika, Robo šeimininkas apieškojo aplinkinę teritoriją, tačiau nerado nė vieno voverių lizdo. „Filmavimo kamera, skirta naktiniams paukščiams stebėti, neaptiko nė vieno šilumą skleidžiančio taško, panašaus į lizdą“, – tikino Paulas.

Negalėdamas voveriuko tiesiog palikti ten, kur rado, P.Williamsas pasiėmė jį kartu su savimi. Ir taip prasidėjo graži jųdviejų draugystė. „Jei nebūčiau jo radęs, jis greičiausiai būtų nugaišęs arba suėstas plėšrūnų. Tačiau dabar jis oficialiai priimtas į filmavimo komandą“, – džiaugėsi kūrėjas.

Kai Robas atsigavo ir sustiprėjo, jis tapo itin aktyvus ir savo dėžutėje miegoti nebepageidauja. „Kartą Robas staiga striktelėjo iš savo dėžutės, užšoko ant mano rankų, nuliuoksėjo iki delnų ir akimirksniu užmigo“, – su šypsena pasakojo P.Williamsas.

Nors Paulas ir Robas tapo tarsi neišskiriamais draugais, vis tik po filmavimų voveriukas turės pasilikti gamtoje. „Kad ir kaip norėčiau jį pasiimti su savimi, jis turi gyventi gamtoje, prie kurios stengiuosi iš naujo pripratinti“, – pasakojo Paulas. Anot jo, kai baigsis filmavimai, voverėlės adaptacija gamtoje pasirūpins gyvūnų priežiūros specialistai.

Tačiau kol kas gyvūnas puikiai jaučiasi Paulo draugijoje ir, kol vyksta filmavimai, užmiega puodelyje, ant nešiojamojo kompiuterio klaviatūros ar filmavimo įrangos.

Robas yra indiška palmių voverė. Jas atpažinti galima dėl trijų juostų, esančių išilgai nugaros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.