Kačių parodoje Kaune - įspūdingi keturkojai

Kauno prekybos ir laisvalaikio centre „Mega" šeštadienį girdėjosi kačių kniaukimas. Antrame aukšte esančioje parodų salėje vyksta dvi dienas truksianti felinologų draugijos „Bubastė" rengiama kačių paroda.

Kačių parodos lankytojai galėjo susipažinti su įvairių veislių katėmis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kačių parodos lankytojai galėjo susipažinti su įvairių veislių katėmis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2013-11-23 16:54, atnaujinta 2018-02-20 04:55

Joje murkia per 200 įvairių daugiau nei dvidešimties veislių kačių. Lietuvos felinologų draugijos prezidentės Jurgitos Gustaitienės teigimu, ši tarptautinė paroda atspindi šio meto tendencijas.

„Daugiausia parodoje matome Britų trumpaplaukių ir Meino meškėnų veislės kačių. Jos sudaro pusę visų parodos dalyvių. Lankytojai taip pat gali išvysti rusų melsvųjų, sfinksų, Kornvalio reksų, Bengalijos, Rytų trumpaplaukius, orientalus, abisinus, Amerikos garbanotuosius, Devonšyro reksus ir kitų įspūdingų veislių atstovus.

Šįkart parodoje turime ir gana retų Sibiro ir Nevos maskaradinių kačių. Pirmosios atvyko iš Baltarusijos, o antrosios — iš Latvijos", — kalbėjo J.Gustaitienė.

Kalbėdama apie kačių veisimo ir laikymo madas, felinologė pastebėjo, jog dar visai neseniai populiariausia Lietuvoje ir aplinkinėse šalyse kačių veislė buvo persų ilgaplaukės.

Parodose jos sudarydavo didžiąją dalį dalyvių. Dabar parodose jas galima suskaičiuoti ant pirštų. „Megoje" vykstančioje parodoje galima pamatyti šešias persų veislės kates.

„Pastaruosius kelerius metus pastebime, kad visoje Europoje prabangaus kailio persų kačių mažėja . Jos turi ilgą plauką, kurio priežiūra reikalauja daug laiko, taip pat dažniau ašarojančias akis nei kitų kačių veislių. Todėl kačių augintojai renkasi mažiau priežiūros reikalaujančias veisles. Be to, selekcininkai, galima sakyti, patys padėjo tašką šios veislės istorijoje", — apie persų veislės kates pasakojo „Bubastės" prezidentė.

Persų veislės katėms būdinga plati galva, trumpas, storas kaklas, trumpa plati nosis ir mažos apvalios ausys bei iškili kakta. Nors gyvūnas dėl pūkuoto ir tankaus kailio atrodo didelis, vidutinis šios veislės katės svoris siekia 4—8 kilogramus, o plauko ilgis gali būti iki 12 centimetrų.

„Norėdami pagerinti šią veislę, išvesti vis gražesnius jos atstovus, selekcininkai sutrumpino ir taip nedidelę persų nosį, todėl katėms buvo sudėtinga kvėpuoti ir ėsti, prasidėjo įvairios ligos", — sakė J.Gustaitienė.

Prieš kelerius metus Lietuvoje persų veislės kates išstūmė britų trumpaplaukės katės, kurias nesunku prižiūrėti dėl trumpo kalio. Jos kačių augintojų mėgstamos iki šiol. Paskutiniais metais išpopuliarėjo Meino meškėnai. Šios katės mėgstamos dėl meilumo, gražaus kailio, įspūdingo dydžio. Kaune vykstančioje parodoje katės varžysis dėl geriausios parodos katės titulo. Kates vertins keturi Tarptautinės kačių veisėjų asociacijos teisėjai, kurie taip pat apdovanos gražiausių ir tinkamiausių veisti kačių šeimininkus.

Parodos nugalėtojų laukia išskirtiniai prizai. Juos sukūrė menininkas Algimantas Sakalauskas iš šalia Pažaislio vienuolyno augusio 800 metų ąžuolo. Medis keliskart buvo padegtas, todėl pradėjo nykti. Prieš trejus metus jis buvo nukirstas. Mediena naudojama įvairiems menininkų sumanymams įgyvendinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.