Elitinius šunis auginanti moteris džiaugiasi jų gebėjimu gydyti

Kaunietė Sigita Surgaudienė didžiuojasi, kad jos namuose siaučia karalių numylėtiniais buvę papiljonų veislės šunys. Visi jie turi savų talentų. Tačiau keturkojų „darbas“ – būti tiesiog draugais.

Inžinierei S.Surgaudienei lengvai paklūsta jos augintiniai papiljonai Hoyden (kairėje), Presto ir Lambada.<br>P.Mantauto nuotr.
Inžinierei S.Surgaudienei lengvai paklūsta jos augintiniai papiljonai Hoyden (kairėje), Presto ir Lambada.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

2013-12-08 21:13, atnaujinta 2018-02-19 22:22

Inžinierė S.Surgaudienė jau neįsivaizduoja gyvenimo be naminių gyvūnų. Jaunystėje biologe tapti norėjusi kaunietė prie savo svajonės priartėjo augindama jai mielus keturkojus draugus. Moters namuose auga šeši papiljonų veislės šunys.

Lietuvoje retokos, tačiau pasaulyje populiarios veislės šunys buvo Vakarų Europos didikų ir menininkų numylėtiniai.

S.Surgaudienės augintiniai taip pat yra kilmingi. Tačiau jie ne tik skina laurus šunų parodose.

Keturkojai jaučia, kai žmogus ar kitas gyvūnas serga, ir skuba į pagalbą ar net obuoliauja.

Keliese gyventi linksmiau

S.Surgaudienė pasakojo, kad prieš 8 metus užsigeidusi įsigyti šunį domėjosi įvairiomis veislėmis. Jai patiko tada Lietuvoje dar retų papiljonų savybės ir istorija.

„Papiljonų tėvyne laikoma Belgija. Išvertus iš prancūzų kalbos, veislės pavadinimas reiškia „drugelis“, nes šunų ausys primena šiuos vabzdžius. Juos mėgo didikai, tapė garsiausi dailininkai“, – pasakojo moteris.

Kadangi tai nedideli šunys, skirti laikyti namuose ir būti žmonių draugais, kaunietė įsigijo iš karto dvi šios veislės kalytes.

„Keliems šunims augti ir gyventi linksmiau. Kai namuose nėra žmonių, gyvūnai nenuobodžiauja, žaidžia, mokosi vienas iš kito“, – įsitikinusi S.Surgaudienė.

Padėjo greičiau pasveikti

Šie šunys buvo veisti gyventi rūmuose, jų genuose – užkoduotas inteligentiškumas.

„Tai per šimtmečius nepasikeitė.

Tačiau kiekvienas šuo turi ir savitų savybių bei gabumų“, – teigė kaunietė.

Kai namuose augo pirmosios kalaitės, viena susirgo. Kita tai pajutusi viduryje nakties sugebėjo pažadinti šeimininkus, ir žmonės laiku gyvūnui suteikė pagalbą.

„Kita kalaitė, kai sirgau pati, taip ištikimai glaustėsi ir globojo mane, kad vien nuo gerų emocijų ėmiau sveikti“, – pasakojo moteris.

Mėgsta skinti obuolius

Viena iš kaunietės augintinių ypač mėgsta obuolius. Šeimininkų prašo pakelti ant rankų ir nuo medžio pati dantimis skina vaisius, nešasi namo ir juos triauškia.

Kita kalaitė yra tarsi jaunesnių šuniukų auklėtoja.

„Per Velykas visa šeima ridename kiaušinius. Jie primena kamuolius, todėl žaismingi šunys juos mėgsta gaudyti. Tačiau kalė Wedi to daryti neleidžia. Laukia, kol mes pažaisime, tada išprašo vieno kiaušinio žaidimams ir juo dalijasi su kitais šunimis“, – pasakojo S.Surgaudienė.

Du iš moters augintinių turi modelių talentus ir dalyvauja šunų parodose. Kalė Hoyden (ang. – nutrūktgalvė, padūkusi) yra Lietuvos čempionė ir mūsų šalies jaunimo čempionė. Šuo Presto – Lietuvos jaunimo čempionas.

Rodo pavyzdį kitiems

Kai papiljonų augintoja su savo šunimis išsiruošia pasivaikščioti, aplinkinių dėmesio nestinga. Visus žavi maži plaukuoti judrūs keturkojai.

Moteris sakė, kad kiti žmonės dažniausiai teiraujasi, ar šunis sunku prižiūrėti.

„Jų kailis toks, kad kai išsitepa, purvas išdžiūva ir nubyra. Todėl šunis tereikia šukuoti. Maudyti galima retai. Nereikia šunų ir kaip nors specialiai kirpti“, – tikino kaunietė.

Pasakodama apie savo šunis S.Surgaudienė išsitraukė maišelį ir surinko pasivaikščiojimo metu vieno augintinio paliktą krūvelę.

„Nejaugi galima elgtis kitaip. Jei augini tokį grožį, tai ir jo „krūvelę“ privalai surinkti, kad grožis nekeltų pasibjaurėjimo. Pastebiu, kad į tokius mano žodžius įsiklauso vis daugiau kitų šunų šeimininkų“, – teigė kaunietė.

Šunims pastatė pilį

Papiljonai laikomi labai sena veisle. Jų protėviai vaizduojami dar XIII amžiaus Italijos bažnyčių freskose.

XIV amžiaus pabaigoje juos tapė Ticianas. Taip pat šiuos šunis savo paveiksluose vaizdavo ir Velazquezas, Rubensas bei kiti garsūs dailininkai.

Šiuos šunis labai mėgo Vakarų Europos didikai. Ypač daug jų turėjo Prancūzijos karalius Liudvikas XIV. Jis jiems laikyti net pastatė pilį.

Šiuos šunis laikė ir Henrikas III, madam de Pompadour.

Iki šiol gyva legenda, kad Prancūzijos karalienė Marie Antoinette papiljoną ant rankų nešėsi net lipdama ant ešafoto. Tik prieš giljotinavimą augintinį atidavė budeliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.