Lietuvos įžymybės su savo keturkojais sėdės prie bendro Kūčių stalo

Kaspinu perrištas kaulas, indelis ikrų, didelė žuvis ir žaislas. Tokias dovanas savo gyvūnams po Kalėdų egle ruošia juos mylintys kauniečiai. Dažnas keturkojis kartu su šeimininkais įsitaisys ir prie Kūčių vakarienės stalo, ir dalyvaus Kalėdų linksmybėse.

Dainininkė S.Milinytė šuniui Lollipop ir katinui Figaro ruošia dovanas, kurias augintiniai ras po Kalėdų eglute.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dainininkė S.Milinytė šuniui Lollipop ir katinui Figaro ruošia dovanas, kurias augintiniai ras po Kalėdų eglute.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Dec 22, 2013, 8:25 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:37 PM

Ieškodami Kalėdų dovanų artimiesiems ar bičiuliams gyvūnų mylėtojai nepamiršta ir savo keturkojų draugų, kuriuos laiko šeimos nariais.

Dažnas tiki tuo, kad Kūčių naktį prabyla ne tik gyvuliai tvartuose, bet ir jų augintiniai namuose. Neva jie stebuklingą naktį pranašauja ateitį, aptaria, kaip su jais elgiasi šeimininkai, kaip lepina, ką dovanoja.

Yra ir tokių, kurie įsitikinę, jog gyvūnai neturi sielos, todėl religinės šventės jiems nė motais. Tačiau net ir tokie skeptikai išskirtinį vakarą savo keturkojų neveja iš kambario, kuriame valgo Kūčių vakarienę, neretai jiems pakiša kokį gardesnį kąsnį.

Gyvūnai susirangys ant kelių

Kaunietė dainininkė Simona Milinytė jau mėnesio pradžioje pradėjo ruošti, pakuoti ir po Kalėdų egle krauti dovanas artimiesiems. Mergina tikino, jog be dovanų, dėmesio neliks ir jos mylimi keturkojai, kurie Kūčių vakarą būtinai susirangys ant šeimininkės ar kurio nors iš jos tėvų kelių.

Aštuonioliktojo gimtadienio, kurį šventė gruodžio 12-ąją, proga Simona iš tėvų dovanų gavo baltą nykštukinį Pomeranijos špicą. Retos veislės kalytė lėktuvu buvo atskraidinta iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Mielą mažą augintinę atlikėja pavadino Lollipop ir nuo pirmos dienos ją beprotiškai lepina.

„Nutariau pasirūpinti kalytės garderobu. Dėl grožio ir šilumos pas siuvėją užsakiau jai kailinukus, daugybę suknelių, pižamą, kitų drabužių. Jie turėtų būti pasiūti iki Kalėdų. Tai bus šventinė dovana mano Lollipop“, – apie nuolat dūkstančią septynių mėnesių kalytę pasakojo mergina.

Be šių dovanų, gyvūnui S.Milinytė žada nupirkti šunims skirtų skanėstų – ypač jo mėgstamo specialaus šokolado ir žaislų.

Katinui – ikrai ir lašiša

Po dainininkės namus išdidžiai vaikšto baltas taip pat septynių mėnesių britų trumpaplaukis katinas Figaro, kuriam Simona Kūčių vakarui ir Kalėdoms taip pat ruošia staigmenas.

„Figaro po eglute dovanų ras žaislinių pelyčių ir plunksnų. Jo taip pat laukia indelis ikrų ir gabalėlis lašišos. Šiuos gardėsius katinas tiesiog dievina“, – tvirtino S.Milinytė.

Prie Kūčių stalo mergina nesineš tik vienintelio augintinio – tarantulo Repo, nes tai būtų per daug pavojinga. Voras liks Simonos kambaryje stovinčiame terariume.

Tačiau Repui šeimininkė taip pat negailės jo mėgstamų skanėstų – kirminų ir vabalų.

Haskiui – supakuoti kaulai

Kad ir koks judrus ir padūkęs būtų poetų ir vertėjų Gintaro Patackas bei jo žmonos Tautvydos Marcinkevičiūtės-Patackienės Sibiro haskis Lokis, šeimininkai Kūčių vakarą jo vieno nepaliks.

„Aišku, kad žaismingas ir nenustygstantis Lokis vienoje vietoje ilgai neišsėdės. Taip nutinka per visas šventes. Tačiau jis yra mūsų šeimos narys ir visateisis namų gyventojas, todėl šuns nei vysime nuo stalo, nei uždarysime kur nors kitame kambaryje“, – sakė T.Marcinkevičiūtė-Patackienė.

Moters teigimu, haskis labai mėgsta žmonių draugiją, dėmesį ir žaidimus. Todėl per Kūčių vakarienę taip pat mėgins ją, G.Patacką ar kurį nors iš jų vaikų bent trumpam nutempti nuo stalo bei priversti su juo pažaisti.

Kaip ir per kiekvienas žiemos šventes, Lokis sulauks dovanų – supakuotų ir kaspinais perrištų didelių kaulų ar kitų skanėstų.

Jeigu šeimininkai pasistengia ir dovanas tvirtai supakuoja, Lokiui sunkiai pavyksta jas išvynioti. Tuomet gyvūnas nekantriai laukia, kol žmonės jas padės išvynioti.

Dovanos spalvotus kamuolius

Tačiau pačių didžiausių metų švenčių proga Bosas neliks be dovanų. Tai bus maži spalvoti žaisliniai kamuoliukai, be kurių šuo neištveria nė dienos.

Bosas – tikras kamuoliukų vergas. Jų pilni ne tik D.Beinarytės, bet ir jos sesers namai, chorvedės automobilis, repeticijų salė.

„Kalėdoms nupirksiu šuniui dar kelis įvairiaspalvius kamuoliukus, būtinai guminius, nes kitus jis akimirksniu sukramto.

Neabejoju, jog daugybę kamuoliukų šuniui padovanos mano artimieji, draugai ir pažįstami. Žinau, kad tokios dovanos Bosą pavers labai laimingu“, – šmaikštavo D.Beinarytė.

Staigmenų keturkojui neruošia

„Man labai patinka gražūs veisliniai šunys, bet likimas vis siunčia padaužas atklydėlius.

Neseniai netekau savo linksmuolio šuns Bondo, o dabar po namus laksto mišrūnas Lobis Dovanėlė. Artistiškumu jis tikrai nenusileidžia šeimininkei“, – juokėsi humoristė Hana Šumilaitė.

Iš pažįstamų žmonių, kurių kalė atsivedė keletą mažyčių šunelių, kaunietės priglaustas Lobis Dovanėlė bus vienas iš nedaugelio namiškių, su kuriais H.Šumilaitė sės prie Kūčių stalo.

Šįmet į Kauną negrįš Airijoje gyvenantis aktorės sūnus su šeima, todėl Kūčias ji valgys su devintą dešimtį baigiančia motina ir iš vaikų globos namų tam vakarui paimtais keliais mažyliais.

„Lobiui specialių dovanų neruošiu, nes manau, kad religinės šventės skirtos žmonėms, kurie vieninteliai šioje Žemėje turi sielas.

Tačiau šuo yra namų gyventojas, jis nuolat sekioja paskui mane, sėdi arba guli man prie kojų, todėl ir Kūčių vakarą jis bus šalia, prie stalo. Į lauką jo negrūsiu“, – sakė H.Šumilaitė.

Moteris tvirtino, jog Lobis Dovanėlė, kaip ir ji, labai mėgsta žuvį, todėl per šventes šuo jos gaus nemažai.

Vaikai tikriausiai jį palepins saldumynais, kuriems gyvūnas sunkiai atsispiria.

Bosas neliks be dėmesio

Chorvedės ir vargonininkės Danguolės Beinarytės ištikimas augintinis baltas nykštukinis šnauceris Bosas Kūčių vakarą ir Kalėdų rytą taip pat bus prie stalo, šalia savo šeimininkės.

Kur nors išvežti ar uždaryti gyvu talismanu vadinamą penkerių metų šunį, su kuriuo nesiskiria net per choro, kuriam vadovauja, repeticijas, kaunietei net nekyla minčių.

„Per Kūčias ir kitas šventes Bosas susirango šalia manęs arba suranda kokį minkštasuolį.

Įprastai tomis dienomis namuose būna daug žmonių, todėl augintinis mėgsta būti dėmesio centre ir stebėti kitus“, – kalbėjo D.Beinarytė.

Moteriai nuo šuns nereikia saugoti šventinio stalo, nes išauklėtas gyvūnas ant jo nelipa ir maisto iš lėkščių slapčia negvelbia. Nei per Kūčias, nei per Kalėdas ypatingais skanėstais Boso chorvedė nelepins, nes šuo mėgsta įprastą ėdalą.

Skanėstų veža avims ir žirgams

Šokių treneriai Jūratė ir Česlovas Norvaišos Kalėdų dovanoms skiria ypatingą dėmesį.

„Jau ne pirmus metus Kūčių vakarą su dovanų krepšiais vykstame pas dukterį į kaimo sodybą, į kurią susirenka visa mūsų šeima.

Tądien dovanų sulaukia ir šįmet prie mūsų namų atklydęs ir priglaustas pamestinukas šuo Pifas, ir sodyboje laikomi gyvūnai: du šunys, trys katės, septynios avys, du žirgai, dvi vietnamietiškos kiaulės“, – kalbėjo J.Norvaišienė.

Gyvūnus labai mylintys šokių treneriai šunims veža po kaulą, katėms po žuvies ar kitą skanėstą, avims – morkų, žirgams – ne tik morkų, bet ir obuolių, kiaulėms – bulvių.

„Senovėje lietuviai manė, kad Kūčių naktis stebuklinga – jos metu prabyla gyvuliai. Jie tarpusavyje kalba apie ateitį, tikriausiai aptaria ir gautas dovanas“, – svarstė Č.Norvaiša.

Šokių treneriai augintiniams skanėstų veža kasmet. Pernai vienam žirgui jie padovanojo dar ir gūnią, kad žiemą nesušaltų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.