Keistos ir retos kačių veislės, kurių matyti dar neteko

Katės, skirtingai nei šunys, dažniausiai būna panašaus dydžio, todėl neretam gali atrodyti, kad šių keturkojų rūšių nėra daug. Dažniausiai minimos tokios populiarios veislės kaip škotų nulėpausės, rusų melsvosios, sfinksai, persų, Siamo katės. Vis dėlto kačių veislių pasaulyje suskaičiuojama apie 80, - rašo „Lietuvos rytas“.

Kurilų trumpauodegės katės gyvena 15 ir daugiau metų.<br>AOP ir Scanpix ir 123rf nuotr.
Kurilų trumpauodegės katės gyvena 15 ir daugiau metų.<br>AOP ir Scanpix ir 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-06 13:34, atnaujinta 2018-01-28 10:57

Kai kurios kačių rūšys itin retos, jų atstovės pasižymi neįtikėtinai trumpomis kojomis, jos beuodegės ar keistai užsirietusiomis ausimis. Išskirtinėmis kates dažniausiai paverčia gamtos klaidos. Susipažinkite: tai rečiausios katės pasaulyje ir beveik visos – mutantės.

Amerikos riestaausė (American Curl Cat). Ypatingos išvaizdos katė, atpažįstama iš išskirtinių atgal užsirietusių ausų. Šių kačių veislė gyvuoja tik kiek daugiau nei 40 metų. Įdomiausia tai, kad ši veislė susiformavo visiškai natūraliai. 1981 metais į Kalifornijoje esančią Joe Rugos sodybą atklydo dvi katės.

Žmonės pastebėjo, kad jų ausys – keistos formos. Bet viena katė nugaišo, o kita, pavadinta Sulamith, tapo šios veislės pradininke. Po dvejų metų pirmą kartą Palm Springso kačių parodoje užregistruota Amerikos riestaausė katė.

Šių kačių kailis gali būti įvairaus atspalvio, pusilgis ar trumpas. Jos smalsios, linksmo būdo, švelnios, atsidavusios.

Amerikos šiurkščiaplaukė katė (American Wirehair Cat). Tai katė mutantė. 1966 metais Vernono miestelyje (JAV) pasaulį išvydo Amerikos trumpaplaukių kačių mažyliai. Vienas jų – rusvo ir balto kailio – buvo šiurkščiaplaukis. Vietos kačių veisėja Joana O’Shea įsigijo tą keistos išvaizdos kačiuką bei vieną normalią Amerikos trumpaplaukę katę.

Sukergus jas buvo pradėta nauja kačių veislė – Amerikos šiurkščiaplaukių. Šių kačių kailis gali būti beveik visų spalvų. Amerikos šiurkščiaplaukės katės pasižymi linksmu temperamentu, jos žaismingos, mėgsta ilsėtis šeimininkui ant kelių. Tai – bene sveikiausių kačių veislė.

Birmos katė (Birman Cat). Šių kačių kilmės data nėra tiksliai žinoma. Tačiau Birmoje ilgus šimtmečius šis keturkojis buvo laikomas šventu. Iš Birmos (dabar – Mianmaro) šios katės į Prancūziją atvežtos maždaug prieš 100 metų.

Manoma, kad ši veislė atsirado sukryžminus persų, Siamo bei laukines kates. Birmos katės pasižymi švelniu šilkiniu kailiu, ryškiomis mėlynomis akimis, kartais – baltos spalvos letenėlėmis.

Birmos katės – puikios šeimos augintinės. Meilios, gracingos, protingos.

Kornvalio reksas (Cornish Rex). Ši kačių veislė kilusi iš Anglijos. Pirmasis Kornvalio reksas pasaulį išvydo 1950 metais. Tai buvo vienintelis mutavęs kačiukas iš visos vados. Kornvalio reksai turi neįtikėtinai banguotą ir labai minkštą kailį.

Šios katės – lieknos, ilgų kojų, itin grakščios stovėsenos. Kornvalio reksai prieraišūs, mėgsta žmogaus draugiją, negali ilgą laiką nuobodžiauti. Pasižymi nepaprastu smalsumu. Puikiai tinka žmonėms, turintiems alergiją gyvūnams. Kailis gali būti įvairiausių spalvų ir jų derinių.

Egipto mau katė (Egyptian Mau Cat). Ši veislė pasižymi laukinėms katėms būdingomis kailio dėmelėmis. Žodis „mau“, išverstas iš senovės egiptiečių kalbos, reiškia naminę katę.

Egipto mau katės išveistos iš Afrikos laukinės katės. Egipte jos buvo šventos – jų protėvius augino senovės egiptiečiai.

Į Europą ši kačių veislė atvežta 1950 metais. 1957-aisiais pateko ir į JAV.

Egipto mau – žaismingos ir meilios. Pasižymi aštriu protu bei noru mokytis. Tai vienos iš tų retų kačių, kurios ištveria pasivaikščiojimus su pavadėliu. Egipto mau būna keturių spalvų: alavo, bronzos, sidabro ir dūmo atspalvio. Akys žalios arba gintarinės.

Kurilų beuodegė (Kurilian Bobtail). Pirmą kartą ši veislė užfiksuota maždaug prieš 100 metų Kurilų salose, Šiaurės Rytų Azijoje – mutavus genams pasaulį išvydo trumpauodegis kačiukas. Išskirtinis šių kačių bruožas – trumpa 3–5 cm uodega ir ilgesnės už priekines užpakalinės kojos.

Kurilų beuodegės katės gali būti ir ilgaplaukės, ir trumpaplaukės. Neįtikėtina tai, kad šios katės moka pačios pasigauti žuvį, mat gali nardyti vandenyje. Tai žaismingi, smalsūs, bebaimiai gyvūnai. Turi šuniško charakterio požymių, nėra lepūs, pasižymi gera sveikata.

Norvegų miškinė katė (Norwegian Forest Cat). Nors grynaveislės Norvegijos miškinės katės išveistos 1900 metais, šių keturkojų protėviai gyveno dar vikingų laikais.

Dar tuo metu šie keturkojai buvo puikūs žmonių palydovai, pagelbėdavo medžiodami graužikus namuose.

Vikingai šias kates pasiimdavo ir į laivus, kur neretai užsiveisdavo aštriadančių kenkėjų.

Norvegų miškinės katės draugiškos ir ištikimos. Pasižymi tvirtu kūno sudėjimu, ilgo kailio, tad atsparios šalčiams. Kailis dažniausiai būna kelių spalvų ir atspalvių – sidabrinio, juodo, balto.

Mančkino katės (Munchkin Cat) – gana neseniai išveista veislė. Išskirtiniausia šių kačių išvaizdos savybė – neproporcingai trumpos kojos ir ilgas kūnas, tarsi katiniška takso kopija.

Istorijoje minima, kad Antrojo pasaulinio karo metais buvo pastebėtos katės trumpomis kojomis, tačiau po karo jų nebeliko.

Gerokai vėliau, 1982-aisiais, viena tokia trumpakojė vaikinga katė buvo aptikta Luizianos valstijoje, JAV.

Ji atsivedė tokių pat trumpakojų kačiukų ir jie netruko išgarsėti. Tiesa, Mančkino katės gali atsivesti ir trumpakojų, ir įprasto ilgio kojas turinčių palikuonių. Šios katės žaismingos, visą gyvenimą išlieka vaikiško charakterio.

Singapūro katė (Singapura Cat). Smulkaus sudėjimo ir labai didelių akių trumpaplaukė katė – tikras šeimos augintinis, žmogaus palydovas. Šios veislės atstovės – bene mažiausios pasaulyje, atsiradusios prieš kelis šimtus metų.

Dėl itin gausios populiacijos Singapūre 1974 metais vietos valdžia paskelbė jas parazitėmis ir įsakė masiškai naikinti.

Laimė, keli amerikiečių turistai spėjo keletą šių kačių išsivežti į Kaliforniją (JAV).

Taip ši veislė buvo išsaugota. Singapūro katės yra prieraišios ir protingos, mėgsta bendrauti su žmonėmis. Kailio spalva – dramblio kaulo su rudesnio atspalvio dėmėmis.

Parengė Šarūnas Meškys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.